Direktlänk till inlägg 23 mars 2012

Hälsolimpa!

Av enkakaiugnen - 23 mars 2012 21:25

   

Det här receptet hittade jag i tidningen Hembakat där de kallas Hälsolimpor. Jag gillar lite grövre och rustika bröd så jag tyckte verkligen om de här. Jag gjorde om receptet lite så det passade med vad jag hade i kylen. Så här gjorde jag:


Hälsolimpor 2 st

50 g jäst

5 dl vatten

2 msk honung

2 tsk salt

3 dl filmjölk

1 dl solroskärnor

1,5 dl linfrö

½ dl russin

5 dl grovt rågmjöl

Ca. 10 dl vetemjöl special med fullkorn



Gör så här:

1. Smula jästen i en bunke och värm vattnet till fingervarmt, 37 grader.

2. Rör ut jästen i lite av vattnet och häll därefter i resten av vattnet.

3. Tillsätt honung, salt, solroskärnor, linfrön, russin, fil och rågmjöl.

4. Arbeta in vetemjölet, lite i taget, till degen blir smidig.

5. Låt jäsa under bakduk i ca. 40 minuter.

6. Forma degen till 2 limpor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare 30 minuter under bakduk.

7. Sätt ugnen på 200 grader.

8. Pensla bröden med vatten och strö över solroskärnor eller sesamfrön.

9. Grädda bröden i nedre delen av ugnen i ca. 35-40 minuter.

  

Klart! 

 
 
Ingen bild

Bröd

4 september 2012 17:05

I receptet står det filmjölk- men i beskrivningen kesella, vad ska det vara?
Tänkte baka det för det ser sjukt gott ut! :D

enkakaiugnen

4 september 2012 18:33

Hej! Tack för att du upplyste mig, hade inte sett det. Ska ändra så det stämmer :) Det ska vara filmjölk i mitt recept. Hoppas du gillar dom!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - Lördag 13 april 08:39

  Sällan har våren varit så efterlängtad. Vi har haft snö i ett halvår nu, sedan 20 oktober. Efter en evighetsvinter tar vi nu alla chanser att skotta gångar i den 1 meter djupa snön som fortfarande brer ut sig på gräsmattan. Så nu kan vi röra oss ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:46

    Ville testa en ny julkaka i år och det blev denna, en klassiker. Den är riktigt god, nästan lite som smågodis som man går och nallar av. Ganska tydlig ingefärssmak och de är väldigt lika cederpepparkakor som vi åt ofta när jag var liten ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:40

  Det här är ett eget recept, kombinerat efter tre olika recept och det jag hade hemma. Vill helst inte använda glutenfri mjölmix när jag bakar, gillar hellre att använda bovetemjöl och havremjöl. Den är snabbakad eftersom den inte jäser, så väldi...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:21

  Ett tjockt täcke av snö som bäddar in träden och skogen runt knuten, ganska underbart faktiskt. Finns ju få saker som ger sån julkänsla som just snön och allt den för med sig. Doften av glögg är inte så tokig den heller, för julkänslans skull. ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 10:03

  Vaniljbullar ca 30 st150 g smör1 dl strösocker1/2 tsk salt1 ägg50 g jäst   5 dl mjölk2 tsk kardemumma13-15 dl vetemjöl   Fyllning: 1-2 dl vaniljkräm, hemgjord eller marsankräm  Ca 50 g mjukt smör   Gör så här: 1. Smält smöret och ...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19 20
21
22 23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2012 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards