Direktlänk till inlägg 24 januari 2013
Den här helgen var den bästa på länge. Jag har fått vara där jag trivs som allra bäst och fått vara med familjen. Precis det jag ville den här helgen och det var så efterlängtat. Lördagen innebar middag och jag gjorde efterrätt. Jag bakar för fullt nu ur min nya bakbok, "Sweet" av Roy Fares. So far so good, jag är väldigt nöjd! I helgen gjorde jag Halloncurdpaj och den blev faktiskt riktigt god! Trots att jag älskar sötsaker så är det sällan jag tar om av en efterrätt (vilket jag tycker borde betala sig mer rent kroppsligt, nånting kunde man ju få tillbaka när man avstår) men den här var jag tvungen att äta mer av. Det är ju ett väldigt bra betyg. Så gillar man hallon är det här en fullträff. Ladda upp med ägg och kör! Måste också tillägga att den här pajdegen var bland den bästa jag gjort! Pajen blir jättehög och skalet håller ihop och gick superlätt att ta löst från formen. Man blir lika glad varje gång.
Halloncurdpaj
Pajdeg:
1 ½ dl florsocker
4 ½ vetemjöl
180 g rumsvarmt smör
1 äggula
100 g mörk choklad (till penslig av botten)
Halloncurd:
3 gelatinblad
400 g frysta, tinade hallon
5 äggulor
2 ägg
1 ½ dl socker
saft från 2 lime
100 g smör
Gör så här:
Botten:
Sätt ugnen på 180 grader.
1. Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop dem till en jämn deg.
2. Plasta in degen och låt den vila i kylen i 20 minuter.
3. Kavla ut degen till en 3 mm tjock fyrkant/cirkel och klä en form med löstagbar kant med degen. Tryck upp degen över kanten. Formen ska vara ca. 24 cm i diameter.
4. Nagga botten med en gaffel och grädda pajskalet mitt i ugnen i ca. 13-15 minuter. Låt pajskalet svalna i formen.
5. Smält chokladen och pensla den över pajskalets botten.
Halloncurd:
1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
2. Mixa hallonen med en stavmixer och passera sedan hallonpurén genom en finmaskig sil (det gjorde inte jag).
3. Rör ihop ägg och äggulor i en bunke.
4. Koka upp puré, socker och limesaft och häll ner det i bunken med ägg. Blanda ihop och häll tillbaka alltihop i kastrullen. Värm under konstant omrörning tills krämen börjar tjockna.
5. Ta bort krämen från plattan och häll den i en bunke. Skär smöret i små bitar och tillsätt det tillsammans med gelatinet. Rör om tills smöret har smält. Låt krämen svalna.
6. Häll krämen i pajskalet och ställ in i kylen eller frysen tills den stelnat. Dekorera med bär, strössel eller något annat fint. Klart!
Det behövs ingen grädde till pajen, den är bra som den är.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 |
4 | 5 | 6 |
||||
7 | 8 |
9 |
10 | 11 |
12 |
13 | |||
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 | |||
21 |
22 | 23 |
24 | 25 | 26 |
27 | |||
28 |
29 | 30 |
31 | ||||||
|