Direktlänk till inlägg 20 mars 2013

Kanelbullar med kardemumma!

Av enkakaiugnen - 20 mars 2013 21:45


 


Det bästa med bullar är ju doften. Få lukter slår väl nybakta kanelbullar. Den är till och med så lockande att vissa varuhus med flit gräddar sina bullar precis när det är som mest folk i butiken. Dom är ju nästan omöjliga att stå emot. Bakar man egna bullar så tar det ju flera dagar innan den där kanelen försvinner ur luften, om inte ens sambo kommer hem och spiller ut en burk med räklake över hela diskhon. För då luktar det helt plötsligt räka i hela lägenheten. Inte lika mysigt.

De här bullarna kommer ur ett nummer av tidningen BAKA som är en lite trendigare och mer layout-stylad baktidning än Hembakat. Dom är bra på var sitt sätt kan man säga. Hur som helst ville jag prova det här receptet för att det var flera olika degar som skulle jäsas och det skulle göras på ett nytt sätt. Det är ju kul med nya saker, så jag testade. Tyckte dock att resultatet blev sådär om jag ska vara ärlig. Lite för lite fyllning och så jäste degen för lite så de blev lite sega på nåt vis och det gillar jag inte. Men det var ju kul att provbaka dom i alla fall. Här är receptet, om någon nu mot förmodan inte blivit avskräckt. Resultatet skulle ju kunna bero på bagaren och inte på receptet, men det säger jag inte. Vill man prova en av mina favoriter i bullvärlden, rabarberbullar, så kan man klicka här.


Kanelbullar med kardemumma Ca. 25 st små

Raskdeg

50 g jäst

5 dl mjölk

3/4 dl socker

4 dl vetemjöl


Bortgörning

Raskdegen

13 ½ dl vetemjöl

3/4 dl vit sirap

½ dl socker

1 ½ msk malen kardemumma

200 g rumsvarmt smör

1 st äggula

1 tsk salt


Fyllning:

250 g rumsvarmt smör

1 ½ dl socker

2 msk kardemumma

(Gör gärna dubbel sats av fyllningen)


Pärlsocker

Uppvispat ägg


Gör så här:

Raskdeg:

1. Smula jästen i en degbunke. Rör ut den med lite av mjölken (behöver inte vara ljummen) och häll därefter i resten av mjölken.

2. Rör ner mjöl och socker och låt sedan vila i 30 minuter.


Bortgörning:

1. Blanda ner de andra ingredienserna i raskdegen och kör degen i en degblandare i 20 minuter.

2. Låt jäsa under bakduk i ca. 30 minuter.

3. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i två delar. Kavla ut till en rektangel och bred fyllningen över. Vik in varje långsida mot mitten så det blir tre lager. Skär degen i remsor och tvinna varje remsa och knyt ihop till knutar.

4. Lägg knutarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa till dubbel storlek.

5. Grädda i 200 grader i ca. 8-10 minuter.

Klart!

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - Lördag 13 april 08:39

  Sällan har våren varit så efterlängtad. Vi har haft snö i ett halvår nu, sedan 20 oktober. Efter en evighetsvinter tar vi nu alla chanser att skotta gångar i den 1 meter djupa snön som fortfarande brer ut sig på gräsmattan. Så nu kan vi röra oss ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:46

    Ville testa en ny julkaka i år och det blev denna, en klassiker. Den är riktigt god, nästan lite som smågodis som man går och nallar av. Ganska tydlig ingefärssmak och de är väldigt lika cederpepparkakor som vi åt ofta när jag var liten ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:40

  Det här är ett eget recept, kombinerat efter tre olika recept och det jag hade hemma. Vill helst inte använda glutenfri mjölmix när jag bakar, gillar hellre att använda bovetemjöl och havremjöl. Den är snabbakad eftersom den inte jäser, så väldi...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:21

  Ett tjockt täcke av snö som bäddar in träden och skogen runt knuten, ganska underbart faktiskt. Finns ju få saker som ger sån julkänsla som just snön och allt den för med sig. Doften av glögg är inte så tokig den heller, för julkänslans skull. ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 10:03

  Vaniljbullar ca 30 st150 g smör1 dl strösocker1/2 tsk salt1 ägg50 g jäst   5 dl mjölk2 tsk kardemumma13-15 dl vetemjöl   Fyllning: 1-2 dl vaniljkräm, hemgjord eller marsankräm  Ca 50 g mjukt smör   Gör så här: 1. Smält smöret och ...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2013 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards