Direktlänk till inlägg 27 april 2013
Ja, idag är det bakdag. Har inte bakat på hela veckan så nu var det läge kände jag. Och det blev en hel del bakat faktiskt. Två sorters matbröd, chokladcookies och en mjuka kaka med citron och blåbär (för ovanlighetens skull).
Jag börjar med det godaste, citron- och blåbärskakan. Anledningen till att jag fastnade för den här kakan var att det är en färskostkaka. Det är ett helt paket philadelphia i den och jag brukar alltid gilla såna kakor. Dom blir saftiga och lite roligare än vanliga sockerkakor. Jag valde själv att ha i blåbär, tyckte det blev roligare så. Alternativet är att göra fruktsallad eller fruktsirap att ha till istället men det ville inte jag. Enklare att ha bären i kakan istället. Den blev god och frisk, inte för söt, men ganska mastig ändå på något vis. Här är receptet.
Färskostkaka med blåbär och citron.
3 ägg
2 dl socker
50 smör
2 dl mjölk
200 g philadelphiaost
Skal och saft från 1 citron
5 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl blåbär
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
1. Smält smöret och låt det svalna
2. Vispa ägg och socker poröst.
3. Tillsätt smör, citron, mjölk och färskost. Vispa ihop till en jämn smet.
4. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner det i smeten. Blanda ordentligt.
5. Häll smeten i en smord och bröad springform, ca. 24 cm i diameter.
6. Rulla blåbären i lite mjöl och strö dem sedan över kakan.
7. Grädda mitt i ugnen i ca. 45 - 50 min. Kolla med en sticka att kakan är klar, den ska inte vara kladdig.
Klart!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 | 4 |
5 | 6 |
7 | |||
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 | 14 |
|||
15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 |
|||
22 | 23 |
24 |
25 |
26 |
27 | 28 |
|||
29 | 30 | ||||||||
|