Direktlänk till inlägg 27 mars 2014

Eton mess - marängsviss men godare!

Av enkakaiugnen - 27 mars 2014 15:00

   

This is it. Den här efterrätten besegrar allt, på alla sätt. Sjukt god, en massa olika smaker, kan varieras på alla sätt du kan komma på (kom just på att salta jordnötter och mörk choklad måste vara kanon i) och enkel att göra. Och den tar ut en totalt, har nog aldrig känt mej så osugen på efterrätt som efter detta. Det är min bror som är upphovsman, här är receptet.


Eton mess ca. 6 portioner

4 dl vispad grädde

1 burk kondenserad mjölk (eller köpt kolasås på tub)

7 kolakakor

1-2 dl hasselnötter

1 burk konserverade päronhalvor (i sirap/sockerlag)


Gör så här:

1. Lägg burken med kondenserad mjölk i en stor kastrull med vatten. Burken måste vara täckt med vatten hela tiden den kokar. Låt burken småkoka i 1 ½ - 2 timmar till en kolasås. Låt svalna och öppna den.

2. Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna. Gnugga av skalet och krossa dem sedan lite.

3. Krossa kakorna till smulor och lite större bitar.

4. Skär päronhalvorna i små bitar.

5. Häll  nästan allt spad (spara 1 msk) från päronhalvorna i en stekpanna och koka ihop det tills det blir en tjockare smet med ganska stora bubblor, en karamell som är ganska lös. Det tar runt 10 minuter. Rör då och då. Häll upp och låt svalna.

6. Låt alla ingredienser svalna.

7. Lägg grädden i en stor skål. Blanda ner hasselnötter, chokladcookiesmulor och klicka i 1/4 av kolasåsen. Lägg ner päronbitarna och blanda om. Toppa med mer av alla ingredienser utom grädde och ringla över karamellen.

Servera tillsammans med det som blvit över av nötter, cookies, kolasås och päronbitar!

     

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - Lördag 13 april 08:39

  Sällan har våren varit så efterlängtad. Vi har haft snö i ett halvår nu, sedan 20 oktober. Efter en evighetsvinter tar vi nu alla chanser att skotta gångar i den 1 meter djupa snön som fortfarande brer ut sig på gräsmattan. Så nu kan vi röra oss ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:46

    Ville testa en ny julkaka i år och det blev denna, en klassiker. Den är riktigt god, nästan lite som smågodis som man går och nallar av. Ganska tydlig ingefärssmak och de är väldigt lika cederpepparkakor som vi åt ofta när jag var liten ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:40

  Det här är ett eget recept, kombinerat efter tre olika recept och det jag hade hemma. Vill helst inte använda glutenfri mjölmix när jag bakar, gillar hellre att använda bovetemjöl och havremjöl. Den är snabbakad eftersom den inte jäser, så väldi...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:21

  Ett tjockt täcke av snö som bäddar in träden och skogen runt knuten, ganska underbart faktiskt. Finns ju få saker som ger sån julkänsla som just snön och allt den för med sig. Doften av glögg är inte så tokig den heller, för julkänslans skull. ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 10:03

  Vaniljbullar ca 30 st150 g smör1 dl strösocker1/2 tsk salt1 ägg50 g jäst   5 dl mjölk2 tsk kardemumma13-15 dl vetemjöl   Fyllning: 1-2 dl vaniljkräm, hemgjord eller marsankräm  Ca 50 g mjukt smör   Gör så här: 1. Smält smöret och ...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2014 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards