Direktlänk till inlägg 4 maj 2014
Har spenderat dagen här: i skogen på ett berg i solen med en muffins i ena handen och kaffe i den andra. Det kan inte bli mycket bättre på en söndag. En ledig vårdag, sol, skog och fika, det är allt jag behöver.
Muffinsarna bidrog till friden, trots att de var sockerfria. Jag hoppar ju lite fram och tillbaka mellan att baka med socker och att baka utan. Det är ju roligare att få använda allt man vill, men en utmaning också när man inte gör det. Och varför ska man tänka allt eller inget? Kom på att jag kan ju lika gärna ta bort sockret ibland, men ändå behålla vetemjölet. Då blir konsistensen bättre och det hela blir förhoppningsvis godare men inte fullt så sockerfyllt. Det här bakverket är ett sådant. Det som sötar är banan, men även kokos och vaniljpulver bidrar. Receptet kommer från en kostrådgivare och jag hittade det i en baktidning. Tur det, för de blev faktiskt riktigt goda, för att vara sockerfria i alla fall. Vill man hitta mer nyttiga och sockerfria bakverk kan man titta i kategorin sockerfritt. Här är receptet.
Sockerfria hallon- och kokosmuffins Ca. 10 st medelstora
1 ½ dl riven kokos
1 dl sötmandel
1 dl vetemjöl (eller bovetemjöl)
1 tsk bakpulver
2 stora mogna bananer, mosade
2 ägg
2 dl hallon
½ tsk vaniljpulver
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
1. Mal mandeln till ett mjöl. Mixa ihop den malda mandeln med kokosen.
2. Rör ner övriga torra ingredienser.
3. Rör sist ner de mosade bananerna och äggen.
4. Mixa ihop allt till en slät smet och rör därefter ner hallonen.
5. Fyll muffinsformar (helst i en muffinsplåt) till 2/3 med smet. Ta dubbla formar om du inte har en muffinsplåt.
6. Strö mandelspån över och grädda sedan i 15-17 minuter så muffinsarna får lite färg.
Klart!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 | 4 | ||||||
5 |
6 | 7 | 8 |
9 |
10 | 11 |
|||
12 |
13 | 14 |
15 |
16 | 17 |
18 | |||
19 | 20 | 21 |
22 | 23 |
24 |
25 | |||
26 |
27 | 28 |
29 | 30 | 31 | ||||
|