Direktlänk till inlägg 22 maj 2011

Rabarberkolapaj i miniformat!

Av enkakaiugnen - 22 maj 2011 20:43

En fantastiskt bra sak med att bakblogga är att man besöker många andra bakbloggar och blir väldigt inspirerad. Idag var jag in på bloggen Bakverk och Fikastunder och där fanns en rabarberkolasås. Bara namnet gör ju att man får sockerabstinens. Därifrån fick jag idéen till dessa små godingar. Jag har gjort dem förut med blåbär, men den här varianten spelar i en egen liga, den blev så otroligt god! Beach 2011 har fått en fiende.


Rabarberkolapajer ca. 23 st

Mördeg;

150 g kallt smör

½ dl socker

1 ägg

4 dl vetemjöl

mazarinformar


Rabarberkolafyllning (är inte samma som kolasåsen, mer lik en pajfyllning)

Ca. 400 g rabarber (om de är frysta måste man hälla av lite vätska när det sjudit en stund, annars tjocknar det inte)
1,5 dl vispgrädde
1 dl socker
1,5 dl ljus sirap      


Havretäcke:

100 g smör

0,75 dl socker

2 msk vispgrädde

3 dl havregryn

2 msk vetemjöl


Gör så här:

Gör först mördegen:

1. I matberedare, eller för hand, blanda samman alla ingredienser till en smidig deg.

2. Forma degen till en rulle, ca. 2 dm lång. Plasta och låt vila i kylen ca. 30 min.

Gör rabarberfyllningen:

1. Skölj, skala och dela rabarbern i bitar.

2. Lägg alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull och koka upp. Sänk värmen och låt sedan sjuda ca. 20 min. Rör om då och då. Om du använt frysta rabarber så kan fyllningen bli för rinnig när den sjuder, häll då av lite av vätskan och fortsätt sjuda den. Tillsätt ev. mer sirap för fastare konsistens.

Gör havretäcket:

1. Smält smör, socker och grädde i en kastrull. Rör så det blandas bra.

2. Tillsätt havregryn och mjöl.

Utbakning:

Sätt ugnen på 200 grader.

1. Dela degrullen i 20-23 skivor och lägg

varje skiva i en mazarinform. Tryck ut degen i formen och nagga med gaffel.

2. Fördela rabarberfyllning i formarna, tänk på att havretäcket också ska på så ta inte för mycket.

3. Lägg lite havreblandning på fyllningen och bred ut så det täcker pajen.

4. Grädda i 15-20 min så de får färg.


Ät med glass!

 
 
Helena mitt i smeten

Helena mitt i smeten

22 maj 2011 22:23

Vilka fina små pajer du gjort! Jag får prova dessa nästa gång jag blir sugen på rabarber (och det lär jag bli snart igen!)

http://www.helenasmat.blogspot.com

enkakaiugnen

22 maj 2011 22:49

Tack! Ja gör det, de var faktiskt riktigt bra :) Tycker det är perfekt med minipajer eftersom man kan frysa in dom och ta fram när pajsuget faller på.

 
sabina

sabina

22 maj 2011 22:33

måste bara ge dig beröm för en superbra bakblogg, jag råkade just klicka mig in hit och blev kär direkt! :) skulle vilja testa alla recept

http://sofistikeradesabina.blogg.se

enkakaiugnen

22 maj 2011 22:48

Vad glad jag blir, kul att du gillar den! Ja testa på :)

 
Eva

Eva

22 maj 2011 23:02

Vilken fantastisk blogg!!
Jag som inte alls gillar att vare sig baka eller laga mat, blev helt såld på alla dina goda bakrecept! :)

Jag kommer att tipsa om din blogg, om det är okej?!

http://www.evislillablogg.bloggplatsen.se

enkakaiugnen

23 maj 2011 08:59

Tack! Blir så glad när andra tycker det! :) Ja absolut, tipsa gärna, det är bara roligt!

 
karin - trattoria

karin - trattoria

23 maj 2011 09:31

så gott det ser ut!

http://trattoria.blogg.se

 
karin - trattoria

karin - trattoria

23 maj 2011 09:39

sv: det är ganachen som ser lite kolaaktig ut, den har ju två bottnar en kladdkakebotten och så ett ganachelager på det :)

http://trattoria.blogg.se

enkakaiugnen

23 maj 2011 09:48

Ok, då är jag med :) Såg väldans god ut!

 
Marie

Marie

23 maj 2011 16:45

Tack Eva för tipset, även om jag smygit in hit då och då före också. Nu fick jag "ändan" ur och har skrivit några inlägg också :)
Ha re gott
/Marie

http://nessis.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - Lördag 13 april 08:39

  Sällan har våren varit så efterlängtad. Vi har haft snö i ett halvår nu, sedan 20 oktober. Efter en evighetsvinter tar vi nu alla chanser att skotta gångar i den 1 meter djupa snön som fortfarande brer ut sig på gräsmattan. Så nu kan vi röra oss ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:46

    Ville testa en ny julkaka i år och det blev denna, en klassiker. Den är riktigt god, nästan lite som smågodis som man går och nallar av. Ganska tydlig ingefärssmak och de är väldigt lika cederpepparkakor som vi åt ofta när jag var liten ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:40

  Det här är ett eget recept, kombinerat efter tre olika recept och det jag hade hemma. Vill helst inte använda glutenfri mjölmix när jag bakar, gillar hellre att använda bovetemjöl och havremjöl. Den är snabbakad eftersom den inte jäser, så väldi...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:21

  Ett tjockt täcke av snö som bäddar in träden och skogen runt knuten, ganska underbart faktiskt. Finns ju få saker som ger sån julkänsla som just snön och allt den för med sig. Doften av glögg är inte så tokig den heller, för julkänslans skull. ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 10:03

  Vaniljbullar ca 30 st150 g smör1 dl strösocker1/2 tsk salt1 ägg50 g jäst   5 dl mjölk2 tsk kardemumma13-15 dl vetemjöl   Fyllning: 1-2 dl vaniljkräm, hemgjord eller marsankräm  Ca 50 g mjukt smör   Gör så här: 1. Smält smöret och ...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27 28 29
30
31
<<< Maj 2011 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards