Direktlänk till inlägg 22 maj 2014
De här rågkakorna påminner mig om mitt allra allra första jobb. Jag jobbade på ett café i stan från att jag gick i nian tills att jag slutade gymnasiet ungefär. Det var ett riktigt roligt jobb, jag trivdes så bra! Sen var jag ju omgiven av alla möjliga typer av kakor och tårtor också så det var väl inte så konstigt. Bland annat så fanns det den här typen av rågsiktskakor där och när man jobbade hela dagen så åt vi alltid frukost där och oftast blev det just rågkakor med ost. Det var ju bageribakade bröd och det kan jag inte tävla med, men det här var ett riktigt bra recept i alla fall. Jag bytte ut lite av rågsikten mot fint rågmjöl för att få lite grövre bröd. Det blev gott med morötterna också, saftigt men inte för mycket smak. Här är receptet, ur tidningen Hembakat:
Rågsiktskakor 4 st
50 g jäst
6 dl mjölk, ljummen
50 g smält smör
2 tsk salt
0,75 dl sirap
1 dl fint riven morot
4 dl fint rågmjöl
9 dl rågsikt
Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke och lös upp den med lite av mjölken.
2. Häll i resten av mjölken och alla andra ingredienser, men mjölet sist och lite i taget.
3. Låt degen jäsa under bakduk i ca. 40 minuter.
4. Dela degen i 4 bitar och forma till runda kakor, ca. 15 cm i diameter.
5. Ta ut en lite rundel i mitten på varje kaka, t.ex med ett snapsglas eller liknande.
6. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och nagga dem med en gaffel.
7. Låt bröden jäsa i 30 minuter till, under bakduk.
Sätt ugnen på 220 grader.
8. Grädda bröden längst ned i ugnen i ca. 12-15 minuter tills de fått en gyllenbrun färg.
Klart! äts allra bäst med smör, ost och kaffe!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 | 4 | ||||||
5 |
6 | 7 | 8 |
9 |
10 | 11 |
|||
12 |
13 | 14 |
15 |
16 | 17 |
18 | |||
19 | 20 | 21 |
22 | 23 |
24 |
25 | |||
26 |
27 | 28 |
29 | 30 | 31 | ||||
|