Direktlänk till inlägg 21 augusti 2017
Det här är en vardagsräddare för mig och ett av mina favoritrecept. Nu har jag gjort det så många gånger att jag mest höftar ihop det, det blir bra ändå. Länge trodde jag att det var jobbigt att göra müsli, men det är ju superlätt och går ganska fort också. Dessutom får man ju bestämma själv vad man ska ha i så det är ju bara att gå loss med frön, nötter, torkad frukt eller vad man vill. Den här varianten är sockerfri och riktigt knaprig och god tack vare kanel och kardemumma. Vill man så blandar man i russin och corn flakes när man häller upp i burkar, då blir det ju lite sötare. Den här müslin funkar också finfint i müslibollar/mellanmålsbollar som finns i ett annat inlägg.
Sockerfri müsli
Ca. 1 liter fiberhavregryn
Ca. 1 liter vanliga havregryn
3 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
1 dl kokos
2 dl blandade nötter (grovt hackade om man vill och ids)
Ca. 3 msk kanel
Ca. ½ msk kardemumma (krydda med kanel och kardemumma efter egen smak)
1 dl kokosolja
Ca. 5 dl hett vatten
Saft av 1 apelsin
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke. Man kan ta mer eller mindre av något, beroende på vad man gillar och t.ex använda andra frön än de i receptet, som t.ex pumpafrön.
3. Mät upp 1 dl kokosolja i en tillbringare, häll på vatten så oljan smälter. Pressa i apelsinen.
4. Rör ner vätskan i de torra ingredienserna och blanda väl så det torra blir blött och går ihop till en klumpig massa. Låt stå någon minut så den sväller lite och "går ihop sig".
5. Häll ut mülsin på 2 plåtar med bakplåtspapper och sätt in i ugnen i 20 minuter. Rör om efter 10 minuter.
6. Efter 20 minuter, slå av ugnen och låt müslin stå på eftervärme. Är den fortfarande fuktig så sänk värmen till 100 grader och låt den stå i ugnen tills den torkat.
7. Se till att müslin är torr och förvara i torra burkar i skafferiet.
Ät som den är eller baka med den, t.ex müslibollar.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | 3 |
4 |
5 |
6 |
||||
7 |
8 |
9 |
10 |
11 | 12 | 13 | |||
14 |
15 | 16 |
17 |
18 |
19 | 20 | |||
21 | 22 |
23 |
24 |
25 |
26 | 27 |
|||
28 | 29 |
30 |
31 |
||||||
|