Direktlänk till inlägg 23 mars 2011

Vaniljkräm

Av enkakaiugnen - 23 mars 2011 22:10

Det här var första gången jag gjorde egen vaniljkräm, och faktiskt första gången jag använde vaniljstång också... Mina nybörjartecken lyser igenom ;)

Det blev i alla fall helt okej, men det var väldigt omständigt! Det skulle kylas ner och värmas upp och hällas i kall skål och vispas kraftigt. Till slut fick jag faktiskt ge upp för att jag inte orkade vispa längre. Vispmuskeln bör övas...

Receptet kommer från Leilas "A piece of cake" och är värt att prova, trots strulet...


Vaniljkräm till en sats bulldeg eller en tårta

5 dl mjölk

1 vaniljstång

1 ½ dl strösocker

7 (!) ekologiska äggulor (jag gjorde halv sats, och tog bara tre äggulor)

1 ½ dl majsstärkelse

50 g mjukt smör


Och nu till det omständiga...

1. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.

2. Koka upp mjölken med vaniljstången och fröna. Lyft upp stången när det kokat klart.

3. Vispa strösocker, äggulor och majsstärkelse vitt och pösigt (svårt att få det pösigt tyckte jag men det gick iaf trots o-pös)

4. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp den under kraftig vispning.

Häll över i en kall skål när den tjocknat ordentligt (det gick fort på slutet).

5. Smält smöret i den varma krämen och vispa till den är slät (det var hr jag gav upp med vispandet efter ett tag. Så krämen blev inte helt slät...men å andra sidan, vem vill va helt slät?

6. Kyl krämen i ett kylskåp.

Doppa inte fingrarna i krämen, då kan den bli förstörd. Och det vore ju synd när man har hällt omkring med den i olika skålar och vispat som fan :)


Nu är det bara bullutbaket kvar. Det funkar också med vaniljkräm på påse kanske jag bör tillägga. Men det var faktiskt kul att göra egen, och inte så svårt heller. Mest omständigt...men det är det värt ibland.

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - Lördag 13 april 08:39

  Sällan har våren varit så efterlängtad. Vi har haft snö i ett halvår nu, sedan 20 oktober. Efter en evighetsvinter tar vi nu alla chanser att skotta gångar i den 1 meter djupa snön som fortfarande brer ut sig på gräsmattan. Så nu kan vi röra oss ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:46

    Ville testa en ny julkaka i år och det blev denna, en klassiker. Den är riktigt god, nästan lite som smågodis som man går och nallar av. Ganska tydlig ingefärssmak och de är väldigt lika cederpepparkakor som vi åt ofta när jag var liten ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:40

  Det här är ett eget recept, kombinerat efter tre olika recept och det jag hade hemma. Vill helst inte använda glutenfri mjölmix när jag bakar, gillar hellre att använda bovetemjöl och havremjöl. Den är snabbakad eftersom den inte jäser, så väldi...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:21

  Ett tjockt täcke av snö som bäddar in träden och skogen runt knuten, ganska underbart faktiskt. Finns ju få saker som ger sån julkänsla som just snön och allt den för med sig. Doften av glögg är inte så tokig den heller, för julkänslans skull. ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 10:03

  Vaniljbullar ca 30 st150 g smör1 dl strösocker1/2 tsk salt1 ägg50 g jäst   5 dl mjölk2 tsk kardemumma13-15 dl vetemjöl   Fyllning: 1-2 dl vaniljkräm, hemgjord eller marsankräm  Ca 50 g mjukt smör   Gör så här: 1. Smält smöret och ...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
  1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16
17 18
19
20
21
22 23 24
25
26
27
28 29
30
31
<<< Mars 2011 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards