Alla inlägg den 2 mars 2011

Av enkakaiugnen - 2 mars 2011 21:38


Finns det nåt godare än semlor? Det är mitt favoritbakverk, alla kategorier. Till och med bättre än choklad. Det är så gott så när jag jobbade på IKEA och semmelsäsongen var över så tog jag kanelbullar och spritsade grädde på dom ;) Ännu en GI-bulle!

Ikväll kom mor och far hit på semmelfika! Mysigt som bara den, men semlorna blev lite torra :(

Nästa gång ska jag prova att grädda dem i bullformar. Då håller sig fettet kvar i degen bättre, det flyter inte ut som när man bara har bakplåtspapper. Sen kan man ju pensla dem med mjölk när man har gröpit ur som också och låta dom stå några timmar. Det ska jag testa nästa gång jag bjuder på dom här.

Ett bra tips om man bara är 1 eller 2 i hemmet, är att göra en bulldeg och baka hälften semmelbullar och hälften andra bullar av samma deg. Då slipper man få 3000 semmelbullar i frysen som ligger kvar fram till juni.

Av den andra hälften av den här degen gjorde jag chokladbullar som finns längre ner på bloggen.

Over and out!


Av enkakaiugnen - 2 mars 2011 14:51

Idag var jag så pluggoinspirerad så det var inte sant. Så därför bakade jag chokladhjärtan istället. Jag tog receptet från "Sju sorters kakor" och egentligen ska man göra stänger av dom, som kolasnittar. Men jag ville göra hjärtan och det gick hur bra som helst. Nästan...

  Chokladhjärtan 30 st

100 g halvmjukt smör

1,25 dl socker

2,5 dl vetemjöl

2 msk kakao

½ tsk bakpulver

½ msk vaniljsocker

½ ägg (det kan ju va svårt att få till ett halvt ägg, men knäck ägget  en skål och vispa runt lite och ta därefter hälften av ägget.

Gör så här:

Blanda alla ingredienser till en smidig deg, knåda ihop den liksom.

Dela degen i 2 delar och lägg lite mjöl där du ska baka ut den.

Kavla ut hälften av degen. Använd platsfolie mellan kaveln och degen så fastnar den inte :) Tryck ut hjärtan med pepparkaksformar.

Jag hade inga, så jag fick göra för hand. Det funkar också men är lite pilligt. Lägg dina hjärtan på en plåt med bakplåtspapper och pensla med ägg. Strössla med strösocker eller hackade valnötter. Men valnötter blev det supergott!

Grädda i 200 grader i 13 minuter (kan variera beroende på kakornas tjocklek).

Och ät! :)  


Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
  1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16
17 18
19
20
21
22 23 24
25
26
27
28 29
30
31
<<< Mars 2011 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards