Direktlänk till inlägg 10 april 2011

Tårta med blåbär och hallon!

Av enkakaiugnen - 10 april 2011 22:00

Här är det senaste tårttillskottet! Målet var att göra en god tårta som skulle se vårig ut. Det var första gången jag testade att göra dekorationer av sugarpaste. Det var väldans pillrigt, men det berodde antagligen på att vi inte hade någon stans. Men blommorna blev fina ändå tycker jag och blev ju istället riktigt hantverk   

Jag brukar köpa färdiga tårtlock i marsipan för det är så smidigt. Det tråkiga med det här locket var färgen. Jag ville ha det grönare! Men nog om det och över till själva innehållet.


Tårtbottnen är samma som jag alltid gör, se inlägget "tårtbotten" under kat. "Tårtor".

Denna gång fyllde jag tårtan med blåbärsmousse och hallonkräm. Jag täckte tårtan med grädde och la sedan över marsipanlocket.

Blåbärsmousse till 1 tårta

200 g tinade blåbär     

1 gelatinblad

2 dl vispgrädde

0,8 dl socker

1 tsk vaniljsocker

100 g philadelphiaost


Gör så här:

1. Mixa tinade blåbär.

2. Blötlägg gelatinbladet i 5 minuter.

3. Vispa grädden under tiden.

4. Hetta upp hälften av blåbärsmoset i en kastrull och lägg i gelatinbladet och låt det smälta (inte vattnet som de legat i även om det står så på förpackningen).

5. Blanda resten av blåbären med socker, vaniljsocker och färskost. Rör ihop till en slät kräm.  

6. Rör ner den andra blåbärsblandningen och vänd sist ner grädden försiktigt. Rör om så att gräddklumparna försvinner och ställ i kylen en stund.

Färdigt att lägga på tårtan! Lägg ett tjockt lager, men inte för mycket. Min tårta var 24 cm i diameter och jag fick lite mousse över.


Hallonkräm till 1 tårta    

1 dl fast och söt hallonsylt  

2 dl frysta hallon

½ dl vatten

socker efter behag, smaka!

Ca. 1 tsk potatismjöl utrörd i vatten


Här får man prova sig fram tills det blir lagom sött beroende på vilken sylt man använder.


Gör så här:

1. Häll vatten och hallon i en kastrull och värm så att hallonen så småningom smälter och lite av vattnet kokar bort.

2. Rör ner sylten. Smaka av och sockra efter behov.

3. Om krämen är för lös kan man tillsätta potatismjöl lite i taget tills

konsistensen är lagom. Red med 1 tsk potatismjöl åt gången.

4. Häll upp krämen i en tallrik och låt den kallna innan du fyller tårtan.


   









Slutresultat? Jättegod! Sa kalasbesökarna i alla fall. Och det tyckte jag med   

 
 
Henrietta

Henrietta

11 april 2011 10:23

Ser fantastikt gott ut. Jag har alltid varit svag för marsipantårtor och bakelser. Annars är jag väldigt inne på cheesecake för tillfället. Men den där ser gudomlig ut.

http://cheesecake-recept.se

enkakaiugnen

11 april 2011 11:01

Tack! Va roligt att du tyckte det. Skulle göra cheesecake i helgen men det blev vaniljpajer istället. Har inte gjort så mycket cheesecake så ett besök hos dig måste det bli!

 
Rebecka

Rebecka

23 juli 2011 22:11

Så fin den blev, tycker själv inte om marspian så dekorerar med mmf istället...

http://bakeandbake.bloggagratis.se

enkakaiugnen

23 juli 2011 22:45

Tack! Har lite dålig koll på mmf, vad är det och hur fungerar det? Är det svårt att få tag i?

 
Clara

Clara

10 april 2012 00:09

Hejsan! Jag funderar på att göra hallonkrämen till min födelsedagstårta i helgen, tror du att man kan byta ut blåbärsmoussen mot vanlig vaniljkräm? :)

http://claran.blogg.se

enkakaiugnen

10 april 2012 16:18

Hej! Roligt att du ska prova den, hoppas du tycker om den! Jag tror det passar jättebra med vaniljkräm istället, vanilj och hallon är ju en klassiker ihop. Och grattis i förskott!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - Lördag 13 april 08:39

  Sällan har våren varit så efterlängtad. Vi har haft snö i ett halvår nu, sedan 20 oktober. Efter en evighetsvinter tar vi nu alla chanser att skotta gångar i den 1 meter djupa snön som fortfarande brer ut sig på gräsmattan. Så nu kan vi röra oss ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:46

    Ville testa en ny julkaka i år och det blev denna, en klassiker. Den är riktigt god, nästan lite som smågodis som man går och nallar av. Ganska tydlig ingefärssmak och de är väldigt lika cederpepparkakor som vi åt ofta när jag var liten ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:40

  Det här är ett eget recept, kombinerat efter tre olika recept och det jag hade hemma. Vill helst inte använda glutenfri mjölmix när jag bakar, gillar hellre att använda bovetemjöl och havremjöl. Den är snabbakad eftersom den inte jäser, så väldi...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:21

  Ett tjockt täcke av snö som bäddar in träden och skogen runt knuten, ganska underbart faktiskt. Finns ju få saker som ger sån julkänsla som just snön och allt den för med sig. Doften av glögg är inte så tokig den heller, för julkänslans skull. ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 10:03

  Vaniljbullar ca 30 st150 g smör1 dl strösocker1/2 tsk salt1 ägg50 g jäst   5 dl mjölk2 tsk kardemumma13-15 dl vetemjöl   Fyllning: 1-2 dl vaniljkräm, hemgjord eller marsankräm  Ca 50 g mjukt smör   Gör så här: 1. Smält smöret och ...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5
6
7 8 9 10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2011 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards