Direktlänk till inlägg 12 april 2011

Eriks vaniljbakelser med apelsincaramell

Av enkakaiugnen - 12 april 2011 19:52

I helgen var min efterlängtade bror med sambo hem till Norrland! Vi tog varje mat-tillfälle i akt till att umgås och passade på att laga lite mat ihop. Jag gillar verkligen att laga mat tillsammans med andra! Den här gången gjorde jag och Erik vaniljbakelser till efterrätt.


Brother in action...


Vaniljbakelser 6 st

Pajdeg

1 ark smördeg (ca. 40 cm * 25 cm)

Kanel


Vaniljkräm

2 dl creme fraiche

1 ägg

0,5 dl socker

2 tsk vaniljpulver


Apelsincaramell

4 msk socker

saft från 1 apelsin


Gör så här:

1. Lägg ut arket på arbetsbänken och krydda med kanel. Kavla ut det lite.

2. Rulla ihop arket till en rulle, på samma sätt som man gör med en bulldeg och rulltårta.  

3. Dela degen i 6 lika stora delar.

4. Ta en muffinsplåt och lägg varje del i en egen form i plåten (utan pappersform)

5. Tryck ut varje degrundel i muffinsplåten och tryck ut bottnen ordentligt så den inte är för tjock. Den bör inte vara tjockare än 0,5 cm i botten.

6. Grädda i 200 grader i 9 minuter.

7. Ta ut och låt svalna något.


Vaniljkrämen

8. Blanda alla ingredienser och rör till en jämn smet. Smaka av för att få den vaniljsmak just du vill ha.

9. Fyll degformarna med vaniljkrämen.  

10. Grädda i 200 grader i ytterligare 9 minuter.



Apelsincaramell

Börja med detta precis när du satt in pajerna för andra gången. Caramellen blir otroligt het så tänk på att ha kastrullens handtag inåt på spisen så ingen kommer åt det och skvätter upp vätskan. Tänk också på att hålla barn, djur och annat värdefullt borta från spisen och köket när du gör detta.


11. Värm kastrullen lite när den är tom.

12. Häll i sockret och se att det smälter.

13. Pressa i saften från en hel apelsin (det pyser och ångar som bara den)

14. Vispa runt i kastrullen så det inte bränner fast.    

15. Låt koka i högst 2 minuter.

16. Låt sedan stå varmt och rör om då och då (tills caramellen skedas ut på pajerna).

16. Ta ut pajerna och låt dem kallna något.

17. Skeda upp apelsincaramellen på pajerna och ringla lite runt om på tallriken.  

18. Garnera med frukt och bär som du tycker om, gärna citrus eftersom pajerna blir ganska söta.

Ät och känn smaklökarna dansa   


 
 
Ingen bild

Fröjdis

13 april 2011 07:23

du är som en smaklök där du låg i natt du...
=)

 
Malin

Malin

13 april 2011 09:06

Hej Lotta!
Kul att du lämnade en sâ fin kommentar pâ min blogg. Det är alltid roligt att hitta andra bloggar att läsa =)
Jag har bott i Frankrike i 4 âr sammanlagt med mina 2 ârs studier. Jag flyttade hit för 2 âr sedan för att gifta mig med min fina man. Nu har vi kôpt ett hus och väntar vârt första barn. Jag trivs bra men det är inte som Sverige som jag saknar väldigt mycket. Frankrike är ett väldigt bra land bortsett frân den otroligt krângliga administrationen. Jag jobbar som privatlärare i engelska och franska och ger lektioner pâ olika företag. Just nu är jag enbart pâ ett företag, ett japanskt sâdant därav franskalektionerna. Det är kul och intressant och man träffas sâ mânga olika människor. Har du möjlighet att tillbringa en sommar i Frankrike och testa hur det känns tycker jag definitivt att du ska göra det =) Var skulle du vilja âka nâgonstans i Frankrike?
Ha en bra dag!
Malin

http://mesrevesblancs.blogspot.com

 
Matprat

Matprat

13 april 2011 11:13

Men så mycket gott du gör! Jag är imponerad!

Ha en mysig dag!

Hilla

http://www.matprat.bloggplatsen.se

enkakaiugnen

13 april 2011 17:24

Tack, vad glad jag blir :)

 
Stina

Stina

13 april 2011 17:33

Det ser riktigt gott ut!

http://dreamsaremadeof.bloggplatsen.se

enkakaiugnen

13 april 2011 17:51

Tack! Det var dom också och det var ju tur eftersom det var lite avancerat och tog lite tid att göra dom :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - Lördag 13 april 08:39

  Sällan har våren varit så efterlängtad. Vi har haft snö i ett halvår nu, sedan 20 oktober. Efter en evighetsvinter tar vi nu alla chanser att skotta gångar i den 1 meter djupa snön som fortfarande brer ut sig på gräsmattan. Så nu kan vi röra oss ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:46

    Ville testa en ny julkaka i år och det blev denna, en klassiker. Den är riktigt god, nästan lite som smågodis som man går och nallar av. Ganska tydlig ingefärssmak och de är väldigt lika cederpepparkakor som vi åt ofta när jag var liten ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:40

  Det här är ett eget recept, kombinerat efter tre olika recept och det jag hade hemma. Vill helst inte använda glutenfri mjölmix när jag bakar, gillar hellre att använda bovetemjöl och havremjöl. Den är snabbakad eftersom den inte jäser, så väldi...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:21

  Ett tjockt täcke av snö som bäddar in träden och skogen runt knuten, ganska underbart faktiskt. Finns ju få saker som ger sån julkänsla som just snön och allt den för med sig. Doften av glögg är inte så tokig den heller, för julkänslans skull. ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 10:03

  Vaniljbullar ca 30 st150 g smör1 dl strösocker1/2 tsk salt1 ägg50 g jäst   5 dl mjölk2 tsk kardemumma13-15 dl vetemjöl   Fyllning: 1-2 dl vaniljkräm, hemgjord eller marsankräm  Ca 50 g mjukt smör   Gör så här: 1. Smält smöret och ...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5
6
7 8 9 10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2011 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards