Direktlänk till inlägg 16 maj 2011

Brownies med polkagrisglasyr!

Av enkakaiugnen - 16 maj 2011 23:00

Eller jag kanske inte kan kalla dem brownies med tanke på mitt förakt för engelska låneord. Men jag kommer inte på nåt bra svenskt ord för dem. Brunisar? Haha, nä inte direkt. Chokladingar tänkte jag på men det går också jättemycket bort. Och chokladrutor är de inte heller. Ge mej namnförslag!!


Jag gjorde dem hur som helst som fyllning till mina kuddkakor som kommer upp under veckan. Det blev en massa brownies över, men jag tyckte de var lite tråkiga bara som dom var. Så jag gav dom ett ansiktslyft (skulle skriva face lift) och gjorde en glasyr med vit choklad och toppade med krossade polkagrisar och då blev dom toppen. Själva browniereceptet kommer från Bad bake day.


Polkagrisbrownies Ca. 20 st

Kakan:

150 gram + 1,5 dl mörk choklad

225 g smör

4 dl vetemjöl  

2,5 dl farinsocker

4 ägg



Glasyr:

1 dl vispgrädde

Knappt 2 msk mjölk

2 msk sirap

200 g vit choklad

Ca. 20 st polkagrisar


Gör så här:

Kakan;

Sätt ugnen på 175 grader.

1. Smält smöret och 150 g av chokladen i ett vattenbad (i en skål över en kastrull med hett/kokande vatten). Rör tills det smält och är bra blandat.

2. Häll farinsockret i en annan bunke och sikta i mjölet.

3. Rör ner äggen i chokladsmeten och vispa sedan ner mjölblandningen.

4. Blanda sist ner den resterande 1,5 dl chokladen.

5. Häll upp i en smord form, ca. 30*20 cm stor.

6. Grädda i ca. 25 minuter.

Ta ut och låt den svalna.


Glasyren

1. Häll grädde, mjölk och sirap i en kastrull. Låt koka upp.

2. Hacka chokladen grovt och rör ner den i den varma gräddmjölken. Rör tills det är en slät kräm.

3. Låt glasyren svalna något och bred den sedan över kakan.

4. Banka sönder polkagrisarna till småbitar och strö dem över glasyren (använd inte kavel för då blir det en massa hack i den har jag märkt. En rostfri soppslev funkar kanon).

Och det bästa kvar, som vanligt. Ät!  

 
 
lena med c

lena med c

17 maj 2011 12:20

Du som kan baka! Jag skulle baka drömmar igår - det blev mardrömmar! Degen blev bara en stor hög smulor som var omöjlig att göra bollar av, och de "bollar" jag fick ihop till plåten, blev stenhårda. Vad gjorde jag för fel?? Hjälper inte ens att doppa dem... Hittar heller ingen sida på Internet där man kan ställa såna frågor.

http://lenac-son.bloggagratis.se

enkakaiugnen

17 maj 2011 12:53

Hej! Jag har faktiskt aldrig bakat drömmar, så tycker inte att jag kan ge råd om dem. Men jag har min bibel: "A piece of cake" av Leila Lindholm och där skriver hon om vad som kan gå fel med drömmar. Använde du hjorthornsalt? Har man bakpulver blir de mer som småkakor och inte lika spröda. Kanske hade du dem för kort tid i ugnen? Då kan de bli kompakta skriver hon. Hoppas det är till någon hjälp i alla fall och skriv gärna tillbaka när du kommer på vad som var felet! :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - Lördag 13 april 08:39

  Sällan har våren varit så efterlängtad. Vi har haft snö i ett halvår nu, sedan 20 oktober. Efter en evighetsvinter tar vi nu alla chanser att skotta gångar i den 1 meter djupa snön som fortfarande brer ut sig på gräsmattan. Så nu kan vi röra oss ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:46

    Ville testa en ny julkaka i år och det blev denna, en klassiker. Den är riktigt god, nästan lite som smågodis som man går och nallar av. Ganska tydlig ingefärssmak och de är väldigt lika cederpepparkakor som vi åt ofta när jag var liten ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:40

  Det här är ett eget recept, kombinerat efter tre olika recept och det jag hade hemma. Vill helst inte använda glutenfri mjölmix när jag bakar, gillar hellre att använda bovetemjöl och havremjöl. Den är snabbakad eftersom den inte jäser, så väldi...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:21

  Ett tjockt täcke av snö som bäddar in träden och skogen runt knuten, ganska underbart faktiskt. Finns ju få saker som ger sån julkänsla som just snön och allt den för med sig. Doften av glögg är inte så tokig den heller, för julkänslans skull. ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 10:03

  Vaniljbullar ca 30 st150 g smör1 dl strösocker1/2 tsk salt1 ägg50 g jäst   5 dl mjölk2 tsk kardemumma13-15 dl vetemjöl   Fyllning: 1-2 dl vaniljkräm, hemgjord eller marsankräm  Ca 50 g mjukt smör   Gör så här: 1. Smält smöret och ...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27 28 29
30
31
<<< Maj 2011 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards