Direktlänk till inlägg 5 juni 2011

Hallon- och chokladtårta!

Av enkakaiugnen - 5 juni 2011 15:45

Den fine sambon fyllde 30 år i veckan. 30 år, vad hände? När ska tiden sluta gå så fort? Men det är väl ett ganska bra tecken... Jag var hursomhelst tårtansvarig på kalaset. Det är så sällan man får göra tårta så därför är det ju extra kul när det väl blir.

I bloggvärlden är ju fina tårtor med sugarpaste och marsipanfigurer väldigt inne. Men sånt tålamod har jag helt enkelt inte, och tyvärr har jag bondehänder istället för smala, smidiga nätta fingrar gjorda för pillrigt finlir. Därför får jag vara tårtkreativ på andra sätt. Tårtönskemålet var hallon och choklad, men inte för mörk choklad.
Jag gjorde tårtbotten enligt mammas superbra recept som finns här.
Första lagret fyllde jag med hallonsylt.

På andra lagret bredde jag ut chokladgräddkräm, så kallad ganache.
Den var superenkel att göra och mycket god. Receptet kommer från min favorittårtblogg: "baka baka liten kaka". Gör ett besök där om du inte varit dit!
 
Jag täckte tårtan med vispgrädde smaksatt med sockrade hallon.
Som man ser på bilderna så garnerade jag med fingerkex runt om tårtan,
chokladflarn, sockerpärlor och sockerblommor dagen till ära. (Ett finger slocknade, tuff dag på jobbet)


Jag tyckte att smakerna passadeväldigt  bra ihop. Det blev alldeles lagom sött, inte sådär sliskigt som det kan bli ibland. Ganachen var tokgod så den ska jag absolut göra igen och ha i en massa olika bakverk! Övriga i sällskapet gillade den också så det var kul.  Och födelsedagsbarnet åt den största biten och såg glad ut och det var ju hela poängen!
 
Ett tips som jag lärt mig på sista tiden är att när man ska fylla tårtan (helst dagen innan) så lägger man tillbaka bottnarna i formen man gräddade i (med löstagbar kant).
 


Först bottnen längst ner, fyllning, sedan mittenbottnen, fyllning och sist locket (utan garneringsgrädde). Plasta och ställ i kylen till nästa dag.

Det som är bra med detta är att tårtan blir rak och relativt hög. Förut la jag bara bottnarna på en vanlig tallrik och fyllde dem, men då blir det lätt att de lutar eller blir ojämt fyllda.

 
 
Alessandra

Alessandra

5 juni 2011 17:33

Ser gott ut!

http://alessandra.se

 
elaina

elaina

12 juni 2011 16:51

åhh, vad gott den ser ut att vara! :)

http://elainaviktoria.bloggplatsen.se

enkakaiugnen

12 juni 2011 17:12

Tack! Ja, jag tyckte den blev god och inte för söt. Gillar när det är lite söt-syrligt :)

 
Ansibecki

Ansibecki

25 juni 2011 17:06

Vilken snygg tårta! Och god verkar den vara med :) Smart tips du hade när man ska fylla tårtan. Det ska jag prova nästa gång!

http://www.ansibecki.blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - Lördag 13 april 08:39

  Sällan har våren varit så efterlängtad. Vi har haft snö i ett halvår nu, sedan 20 oktober. Efter en evighetsvinter tar vi nu alla chanser att skotta gångar i den 1 meter djupa snön som fortfarande brer ut sig på gräsmattan. Så nu kan vi röra oss ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:46

    Ville testa en ny julkaka i år och det blev denna, en klassiker. Den är riktigt god, nästan lite som smågodis som man går och nallar av. Ganska tydlig ingefärssmak och de är väldigt lika cederpepparkakor som vi åt ofta när jag var liten ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:40

  Det här är ett eget recept, kombinerat efter tre olika recept och det jag hade hemma. Vill helst inte använda glutenfri mjölmix när jag bakar, gillar hellre att använda bovetemjöl och havremjöl. Den är snabbakad eftersom den inte jäser, så väldi...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:21

  Ett tjockt täcke av snö som bäddar in träden och skogen runt knuten, ganska underbart faktiskt. Finns ju få saker som ger sån julkänsla som just snön och allt den för med sig. Doften av glögg är inte så tokig den heller, för julkänslans skull. ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 10:03

  Vaniljbullar ca 30 st150 g smör1 dl strösocker1/2 tsk salt1 ägg50 g jäst   5 dl mjölk2 tsk kardemumma13-15 dl vetemjöl   Fyllning: 1-2 dl vaniljkräm, hemgjord eller marsankräm  Ca 50 g mjukt smör   Gör så här: 1. Smält smöret och ...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2011 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards