Direktlänk till inlägg 11 juni 2011

Rabarberpaj

Av enkakaiugnen - 11 juni 2011 16:52

Det här är den godaste paj jag vet! Det är min mamma som brukar göra den, och det gjorde hon även denna gång. Förra helgen så var min bror (som ju är en av de få som förärats en bild här på bloggen) och hans fästmö här uppe hos oss på en Norrlandshelg. Det var supermysigt! På lördagen grillade vi hur gott som helst och till efterrätt hade mamma gjort den här rabarberpajen. Den är som en lite finare version av smulpaj och kan bakas med alla möjliga frukter och bär. Vanligtvis gör mamma den med äpplen och det brukar bli väldigt smaskigt, men även denna variant med rabarber var toppen. Den är enkel att göra säger hon, kanske dags att jag provar själv?


Rabarberpaj 1 stor paj

3 - 3 1/2 dl vetemjöl
125 g smör (ej smält)
1 1/2 dl socker

Rabarber, ca. 8 stjälkar (beroende på storlek, det ska vara så pass mycket att det täcker pajformens botten ordentligt)

Socker


Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.   

1. Rör samman mjöl, smör och socker. Forma till en rulle. Lägg i kylen i minst 1 timme.

2. Skala, skölj och skär rabarbern i småbitar. Lägg i en kastrull och värm    tillsammans med lite strösocker (smaka av så det blir lagom sötsyrligt).

3. Häll bort lite av vätskan från rabarberna och häll dem sedan i pajformen. 

4. Ta fram degen, skär skivor ca 1/2 cm av degen lägg ovanpå rabarberna (det brukar bli lite deg över enligt uppgift från mamman).
5. Grädda i 30 - 40 min i mitten av ugnen.

Servera vaniljsås och gräddglass till!

Allmänt · Bär · Paj
 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - Lördag 13 april 08:39

  Sällan har våren varit så efterlängtad. Vi har haft snö i ett halvår nu, sedan 20 oktober. Efter en evighetsvinter tar vi nu alla chanser att skotta gångar i den 1 meter djupa snön som fortfarande brer ut sig på gräsmattan. Så nu kan vi röra oss ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:46

    Ville testa en ny julkaka i år och det blev denna, en klassiker. Den är riktigt god, nästan lite som smågodis som man går och nallar av. Ganska tydlig ingefärssmak och de är väldigt lika cederpepparkakor som vi åt ofta när jag var liten ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:40

  Det här är ett eget recept, kombinerat efter tre olika recept och det jag hade hemma. Vill helst inte använda glutenfri mjölmix när jag bakar, gillar hellre att använda bovetemjöl och havremjöl. Den är snabbakad eftersom den inte jäser, så väldi...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:21

  Ett tjockt täcke av snö som bäddar in träden och skogen runt knuten, ganska underbart faktiskt. Finns ju få saker som ger sån julkänsla som just snön och allt den för med sig. Doften av glögg är inte så tokig den heller, för julkänslans skull. ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 10:03

  Vaniljbullar ca 30 st150 g smör1 dl strösocker1/2 tsk salt1 ägg50 g jäst   5 dl mjölk2 tsk kardemumma13-15 dl vetemjöl   Fyllning: 1-2 dl vaniljkräm, hemgjord eller marsankräm  Ca 50 g mjukt smör   Gör så här: 1. Smält smöret och ...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2011 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards