Direktlänk till inlägg 22 juli 2011

Körsbärspaj!

Av enkakaiugnen - 22 juli 2011 23:53

Ikväll blev det paj i sann Twin peaks-anda i det lilla hushållet. Precis i början, när hushållet faktiskt inte ens fanns och vi bodde på var sitt håll så såg vi oss igenom hela Twin peaks-serien. Körsbärspaj var standard på cafét i serien och det gjorde mig nyfiken på hur körsbär smakar i bakverk. Det smakar sött. Sött som bara den och gott! Pajdegen är en ny favorit, inte så söt så den var perfekt i den här pajen.


Körsbärspaj 1 liten (ca. 3-4 pers)

Deg:

75 g smör

2,5 dl vetemjöl med fullkorn

1/4 dl socker

knapp 1 msk vatten

Fyllning:

5 dl körsbär

1,5 msk potatismjöl

0,5 dl vatten

1 dl socker


Gör så här:


1. Hacka ihop smör och mjöl till en smulig massa.

2. Tillsätt socker och vatten och blanda ihop till en deg.

3. Plasta och låt vila i kylen i en timme.


4. Skölj och kärna ur körsbären.

5. Blanda ut potatismjölet i vattnet och häll i en kastrull.

6. Tillsätt körsbären och sockret och koka upp under omröring. Låt det koka tills det blir en kräm. Rör om då och då.

7. Låt krämen kallna, t.ex i ett vattenbad.

Sätt ugnen på 225 grader.

8. Tryck ut det mesta av degen i en pajform och tryck upp degen längs kanterna. Nagga. Spara lite deg att göra remsor av.

9. Häll den avsvalnade krämen i pajskalet och grädda i 225 grader i 10 min först. Sänk sedan till 175 grader och grädda i ytterligare 40 min.

Låt svalna lite innan servering. Ät med vaniljglass! Nam nam!

Allmänt · Bär · Paj
 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - Lördag 13 april 08:39

  Sällan har våren varit så efterlängtad. Vi har haft snö i ett halvår nu, sedan 20 oktober. Efter en evighetsvinter tar vi nu alla chanser att skotta gångar i den 1 meter djupa snön som fortfarande brer ut sig på gräsmattan. Så nu kan vi röra oss ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:46

    Ville testa en ny julkaka i år och det blev denna, en klassiker. Den är riktigt god, nästan lite som smågodis som man går och nallar av. Ganska tydlig ingefärssmak och de är väldigt lika cederpepparkakor som vi åt ofta när jag var liten ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:40

  Det här är ett eget recept, kombinerat efter tre olika recept och det jag hade hemma. Vill helst inte använda glutenfri mjölmix när jag bakar, gillar hellre att använda bovetemjöl och havremjöl. Den är snabbakad eftersom den inte jäser, så väldi...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:21

  Ett tjockt täcke av snö som bäddar in träden och skogen runt knuten, ganska underbart faktiskt. Finns ju få saker som ger sån julkänsla som just snön och allt den för med sig. Doften av glögg är inte så tokig den heller, för julkänslans skull. ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 10:03

  Vaniljbullar ca 30 st150 g smör1 dl strösocker1/2 tsk salt1 ägg50 g jäst   5 dl mjölk2 tsk kardemumma13-15 dl vetemjöl   Fyllning: 1-2 dl vaniljkräm, hemgjord eller marsankräm  Ca 50 g mjukt smör   Gör så här: 1. Smält smöret och ...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
        1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21 22 23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2011 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards