Direktlänk till inlägg 22 juli 2011
Ikväll blev det paj i sann Twin peaks-anda i det lilla hushållet. Precis i början, när hushållet faktiskt inte ens fanns och vi bodde på var sitt håll så såg vi oss igenom hela Twin peaks-serien. Körsbärspaj var standard på cafét i serien och det gjorde mig nyfiken på hur körsbär smakar i bakverk. Det smakar sött. Sött som bara den och gott! Pajdegen är en ny favorit, inte så söt så den var perfekt i den här pajen.
Körsbärspaj 1 liten (ca. 3-4 pers)
Deg:
75 g smör
2,5 dl vetemjöl med fullkorn
1/4 dl socker
knapp 1 msk vatten
Fyllning:
5 dl körsbär
1,5 msk potatismjöl
0,5 dl vatten
1 dl socker
Gör så här:
1. Hacka ihop smör och mjöl till en smulig massa.
2. Tillsätt socker och vatten och blanda ihop till en deg.
3. Plasta och låt vila i kylen i en timme.
4. Skölj och kärna ur körsbären.
5. Blanda ut potatismjölet i vattnet och häll i en kastrull.
6. Tillsätt körsbären och sockret och koka upp under omröring. Låt det koka tills det blir en kräm. Rör om då och då.
7. Låt krämen kallna, t.ex i ett vattenbad.
Sätt ugnen på 225 grader.
8. Tryck ut det mesta av degen i en pajform och tryck upp degen längs kanterna. Nagga. Spara lite deg att göra remsor av.
9. Häll den avsvalnade krämen i pajskalet och grädda i 225 grader i 10 min först. Sänk sedan till 175 grader och grädda i ytterligare 40 min.
Låt svalna lite innan servering. Ät med vaniljglass! Nam nam!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 |
|||||||
4 | 5 |
6 | 7 |
8 | 9 |
10 |
|||
11 | 12 |
13 | 14 |
15 |
16 | 17 | |||
18 |
19 |
20 |
21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 |
26 | 27 |
28 | 29 |
30 |
31 |
|||
|