Direktlänk till inlägg 15 september 2011

Fredagsscones med kardemumma!

Av enkakaiugnen - 15 september 2011 21:56

Visst ser det härligt ut? En kaffe och en fredagsscones, som avnjuts just på fredan, på balkongen i solen med fredagskänslor i magen inför helgen. Men så bra ska man ju inte ha det... Nej, det är inget fredagsmys på balkongen just för tillfället. Istället skrivs det c-uppsats som aldrig förr, på andra sidan balkongdörren. Så den här fredagssconesen är egentligen en tisdagsscones som togs fram när hjärnan krävde mat för att fortsätta framåt. Det är i alla fall en positiv sak med pluggandet, att man har anledning att stoppa i sig en massa socker i olika form, gärna kakform. Det gör att frysen blir tom och behöver fyllas upp = bakanledning! Så ikväll har det bakats massor här! Det kommer upp i helgen.

Tills dess så vill jag påminna om att det är fredag imorn! Slut på veckan, dags för fredagsscooooooones.... (liiite fyndigt iaf?;))


Fredagsscones med kardemumma ca. 9 st

1,5 dl vetemjöl med fullkorn (el. vanligt vetemjöl)

1 dl vetemjöl

2 dl dinkelmjöl (el. vanligt vetemjöl)

3 dl grahamsmjöl

1 ½ tsk bakpulver

½ tsk salt

1 tsk malen kardemumma

1/4 dl rårörsocker

125 kallt smör

1 ägg

2 dl mjölk


Gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader.

1. Blanda mjöl, bakpulver, socker och salt.

2. Skär smöret i bitar och mosa/nyp ihop det med de torra ingredienserna.

3. Vispa ihop ägg och mjölk och rör ner kardemumman.

4. Rör ner äggmjölken i  mjölblandningen och rör ihop till en deg.

5. Forma till 9 bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

6. Pensla bullarna med ägg och strö ev. över mandelspån eller solrosfrön.

7. Grädda i ca. 10 minuter.

Klart! Det bästa med scones är att dom går så fort att göra. Och att dom är så goda. En del säger att dom blir torra om man inte äter dem direkt, men fryser man in dem direkt och micrar dem när man är sugen på en, så smakar de nybakat då också!

Ät dem med smör, prästost och den här rabarbermarmeladen med ingefära.

Eller den här marmeladen med jordgubb och rabarber...

Den är nog strået vassare än rabarbermarmeladen ändå... Speciellt i maj-solen på balkongen...var tog sommaren vägen, vart är den, vart är den?

 
 
Melita Sara

Melita Sara

17 september 2011 09:18

haha det verkar som om det är sconestider just nu :P läste på bakglädje.blogspot.com att hon också gjorde scones :P
men med kardemumma låter riktigt mumsigt :)

http://melitasmat.bloggplatsen.se

enkakaiugnen

17 september 2011 11:45

Ja det är nog så! Hösten är sconesens tid. Tycker dom har så många fördelar. Lättbakade och fortbakade :) och goda! ja, kardemumma är gott i, men jag älskar kardemumma iofs ;)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:46

    Ville testa en ny julkaka i år och det blev denna, en klassiker. Den är riktigt god, nästan lite som smågodis som man går och nallar av. Ganska tydlig ingefärssmak och de är väldigt lika cederpepparkakor som vi åt ofta när jag var liten ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:40

  Det här är ett eget recept, kombinerat efter tre olika recept och det jag hade hemma. Vill helst inte använda glutenfri mjölmix när jag bakar, gillar hellre att använda bovetemjöl och havremjöl. Den är snabbakad eftersom den inte jäser, så väldi...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:21

  Ett tjockt täcke av snö som bäddar in träden och skogen runt knuten, ganska underbart faktiskt. Finns ju få saker som ger sån julkänsla som just snön och allt den för med sig. Doften av glögg är inte så tokig den heller, för julkänslans skull. ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 10:03

  Vaniljbullar ca 30 st150 g smör1 dl strösocker1/2 tsk salt1 ägg50 g jäst   5 dl mjölk2 tsk kardemumma13-15 dl vetemjöl   Fyllning: 1-2 dl vaniljkräm, hemgjord eller marsankräm  Ca 50 g mjukt smör   Gör så här: 1. Smält smöret och ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 09:31

     Namnet avslöjar den här kakan, den är precis som kärleksmums, men utan choklad och med blåbärsfyllning och blåbärstopping istället. Receptet kommer från "Nu bakar vi" men jag dubblerade mängden blåbär i glasyren för att få en lite syrligar...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2011 >>>
Matbloggstoppen

Skapa flashcards