Alla inlägg under september 2011

Av enkakaiugnen - 9 september 2011 20:14

Här kommer ett litet helgtips, ett väldigt enkelt sådant! Så det får ursäkta bildkvaliten. Det är svårt att ta kort på glass, den smälter ju! Glass som sagt, med hasselnötter. Enligt receptet skulle den vara himmelsk, och den var väldigt god också. Särskilt ihop med paj! Här är det minipajer med äpple och kanel som ligger bredvid. Recept på dem kommer inom kort. Ät glassen så länge! :)


Hasselnötsglass Ca. 5 dl

5 dl vaniljglass (lite tinad)

1 dl hasselnötter


Gör så här:

1. Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna så de blir riktigt varma men inte bränns. Låt dem svalna lite och gnugga dem sedan i händerna mot varandra så skalet lossnar.

2. Hacka nötterna (grovt enligt receptet, fint enligt mig), och blanda ner dem i  vaniljglassen.

Servera direkt!

Av enkakaiugnen - 7 september 2011 12:00

I ett försök att rädda det som räddas kan innan frostnätterna smyger sig på så stal jag de sista rabarberna av mina päron i lördags (ja, det blev faktiskt stöld, skulle ju fråga men glömde bort). Var på marknad samma dag och där såldes det just rabarbermarmelad med ingefära, därför blev jag lite sugen att testa att göra egen. Sagt och gjort. Jag var kanske lite för ivrig med ingefäran, men den blev  god ändå. Ganska smakrik, så gillar man det så kan man använda receptet som det är. Annars kan man ta hälften av ingefäran och vaniljextraktet, så smakar det mer av rabarbern skulle jag tro. Men då blir det å andra sidan inte samma sting i den. Svåra frågor det där...


Rabarbermarmelad med ingefära och vanilj 2 små burkar

Ca. 460 g rabarber     

1/4 dl vatten

saft av ½ citron

250 g syltsocker

2 krm malen ingefära (el. 1 krm)

2 krm vaniljextraktpulver (el. 1 krm)


Gör så här:

1. Skölj och skala rabarbern. Skär i små bitar.

2. Lägg rabarber i en kastrull och tillsätt vatten och citron.Låt koka utan lock i ca. 15 minuter. Rör om ibland så det inte bränner fast.

3. Rör ner socker och kryddor och låt koka ytterligare 5 minuter (ca.)

4. Låt svalna något och häll upp på rena och torra burkar. Sätt på locket och vänd burken upp och ner så bildas ett vakuum (tips från svärmor).

Ät på varma scones. Himlen runt hörnet.

Av enkakaiugnen - 5 september 2011 22:10

Jag är rätt så kräsen när det gäller äppelmos. För det första ska det vara mos, inte sylt. För det andra ska det vara hemgjort, gärna av mormor eller mamma. Burkarna i affären kan gott få stå kvar där, dom smakar ju knappt nånting. Därför blev jag så väldans nöjd i lördags när jag hittade ett recept som inte krävde varken "passerkvarn" eller en himla massa tid, men ändå gav ett väldigt gott mos. Lösningen stavas mixerstav! Därtill behöver man äpplen, syltsocker och en kastrull, sen är det klart. Det kan knappast bli enklare, och inte så mycket godare heller. Om det inte är mormors då förstås...

Receptet hittar du under bilden!

Äppelmos ca. 6-7 dl

10 st trädgårdsäpplen av mjuk sort (lite mindre än köpeäpplen) som blir ca. 6 dl mos.

3 dl syltsocker (alltså hälften så många dl syltsocker som dl mos)


Gör så här:

1. Skölj, skala och kärna ur äpplena. Skär dem i tärningar eller små bitar.

2. Lägg några äppelbitar i taget i ett högt, smalt kärl, t.ex en tillbringare.

3. Mixa noga med mixerstav så alla stora bitar försvinner. Kläm över några droppar citron så fort du mixat färdigt så mörknar inte moset.

4. Häll moset i en tjockbottnad kastrull och rör ner syltsockret.

5. Låt koka i ca. 5 minuter. Rör om då och då så det inte bränner fast.

6. Låt svalna något och häll sedan upp moset på torra, rena burkar.

Klart!

Ät till fil, gröt, pannkakor, våfflor eller scones. Eller fyll bullarna eller syltsnittarna. Eller ät rakt upp och ner med sked. Frukt är godis.

Av enkakaiugnen - 4 september 2011 09:00

    Jag bakade lingonbröd hör om dagen. Gillar man lite "syrligare" bröd så ska man läsa lite extra noga nu. Det gör inte jag. Därför blev jag lite besviken på det här receptet. Kanske blev det för stor mängd lingon, eller så ska det helt enkelt vara en lite syrligare smak på det. Nästa gång ska jag använda 2 msk sirap istället för olja och minska lite på mängden lingon. Tur att de finns brödrost, den brukar rädda de flesta bröd som av nån anledning inte riktigt lever upp till förväntningarna... För rättvisans skulle ska jag kanske tillägga att de andra som ätit brödet hittills tyckt väldigt bra om det. Så här kommer receptet, om det nu är någon som inte blivit avskräckt  

 

Lingonfrallor ca. 24 st   

50 g jäst

5 dl fingervarmt vatten

4 dl lätt krossade lingon

2 ½ tsk salt

250 g keso

2 msk neutral olja

4 dl grahamsmjöl

7 dl vetemjöl med fullkorn

5 dl dinkelmjöl med fullkorn


Gör så här:

1. Smula jästen i en degbunke.Häll över lite av vattnet och rör ut jästen.

2. Häll i resten av vattnet och tillsätt salt, keso, lingon och olja.

3. Blanda ner mjölet lite i taget och arbeta till en smidig deg, gärna i maskin.

4. Låt jäsa i bunken under duk i ca. 40 minuter.

5. Ta upp degen på mjölat bakbord och baka ut till runda bullar. Degen får gärna vara lite kletig.

6. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i ca. 30 minuter till.

Sätt ugnen på 200 grader.

7. Grädda i mitten av ugnen i ca. 20 minuter.

Av enkakaiugnen - 3 september 2011 20:57

När jag plockade de här i somras...        hade jag någonting sånt här i tankarna...

Det är en smulpaj med blåbär, och få enkla godsaker är väl så goda som just en sån. Just den här är gjort efter Leilas recept på smulpaj i "A piece of cake". Väldigt god, men lite väl markant citronsmak. Det passar ju i och för sig riktigt bra med blåbär, men inte om det blir för mycket. Därför tar jag bort citronen helt nästa gång, och uppmanar till viss försiktighet på citronfronten.



Blåbärssmulpaj 1 stor paj / 4 portionspajer

250 g kallt smör

1 ½ dl råsocker

1 ½ dl kokosflingor

2 ½ dl vetemjöl

1 ½ dl havregryn


1 ½ liter blåbär

Skal av 2 citroner (eller kanske 1, eller ingen)

1 dl strösocker

2 msk majsstärkelse.


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

1. Skär smöret i tärningar, nyp ihop det med mjöl, råsocker och kokos till en smulig deg.

2. Blanda ner havregrynen.

3. Blanda blåbär med socker, majsstärkelse och ev. citron.

4. Smöra en pajform och häll i blåbärsblandningen.

5. Strö ut smuldegen över pajen.

6. Grädda mitt i ugnen i 25 minuter.

Ät med vaniljglass! Eller sås, det är nästan snäppet bättre. Men bara nästan.

Allmänt · Bär · Paj

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2011 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards