Direktlänk till inlägg 1 maj 2012

Choklad- och jordgubbstårta!

Av enkakaiugnen - 1 maj 2012 12:00

   

Kalassäsongen fortsätter. Idag är det morfars tur och i fredags fyllde min bakverkstokiga mamma år! Hon önskade sig ingenting förutom en tårta av mig och det var väl det minsta jag kunde göra. Jag bestämde mig för att köra på chokladtårtan som jag gjorde till min egen födelsedag, men ändra den lite. Grunden behöll jag, med chokladtårtbotten och chokladkräm som garnering. Mamma ville gärna ha jordgubbar på den och hade jag tänkt efter lit längre så hade jag naturligtvis fyllt den med jordgubbsgrädde. Nu tänkte jag lite kortare än så och gjorde samma fyllning som i påsktårtan, nämligen hallongrädde och blåbärssylt. Den blev hur som helst väldigt god, enligt de som smakade och jag tyckte också om den. Jag gillar det här med choklad i tårtor! Så här gjorde jag.


Chokladtårtbotten räcker till ca. 10-12 personer

3 ägg

3 dl socker

3,3 dl vetemjöl

2,5 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

4 msk kakao

1,1 dl kokande vatten


Gör så här:

1. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.

2. Blanda mjöl, bakpulver, kakao och vaniljsocker och vänd ner det i äggsmeten med en slev, vispa inte.

3. Blanda ner det kokande vattnet och rör till en slät smet.

4. Häll upp i en smörad och bröad form med avtagbar kant (ca. 24 cm i diameter)

5. Grädda i 175 grader i ca. 50-55 minuter (prova med en sticka att den är klar).

Öppna inte luckan under tiden, då sjunker den.




Choklad- och jordgubsstårta (räcker till ca. 10-12 pers)

1 chokladtårtbotten

1,5-2 dl vispgrädde

½-1 dl hallonsylt eller jordgubbssylt (efter smak)

2 dl blåbärssylt (eller lika mycket mosade, sockrade jordgubbar)

1 sats chokladglasyr

1 liter jordgubbar, sköljda och ansade.


Gör så här:

1. Skär i tre lager. Ett bra sätt är att lägga kniven horisontellt med kakan och skära runt hela kakan först, en liten bit in i kakan. Sedan skär man horisontellt rakt igenom kakan, då blir lagren raka och lika tjocka runt om.

2. Bred blåbärssylt/jordgubbsmos på första lagret och lägg på nästa lager.

3. Vispa grädden och blanda ner hallonsylten/jordgubbssylten. Smaka av så det blir så pass sött/syrligt som du vill ha det. Bred hallongrädden på nästa lager. Lägg på locket.

4. Bred chokladglasyren på locket, snåla inte utan ta mycket. Bred krämen runt kanterna. Ett bra sätt är att "dutta" glasyren längs kanten först och sedan breda ut den runt om.

Garnera med jordgubbar som du tycker blir fint. Jag skar mina uppifrån i kryss så det blev fyra bitar av varje gubbe. Ser så mycket fram emot jordgubbssäsongen nu!

      

 
 
Katarina

Katarina

1 maj 2012 13:26

Tårtan ser glad och god ut!

http://hovkonditorn.blogspot.com

enkakaiugnen

1 maj 2012 21:12

Tack! Vilken fin kommentar att den såg glad ut :) Det är ju det man vill med en tårta :)

 
Sandra

Sandra

1 maj 2012 17:36

Mmm... Ser gott ut!

http://sandraskok.blogspot.com

enkakaiugnen

1 maj 2012 21:11

Tack!

 
Ingen bild

Ewa

3 maj 2012 15:38

Nu har du räddat mig igen, ska ha gäster i pingst och behövde recept på någon enkel rabarberpaj utan mandelmassa och nötter och det var nästan omöjligt att hitta, men du visste vad jag behövde, i juni 2011 hade du en paj som din mamma brukar baka, tack snälla ni. Kan du komma ihåg ungefär hur stor form som kan användas? Ewa

enkakaiugnen

3 maj 2012 18:20

Hej! Hon använder en ganska stor form, kan tänka mig att den är 25-30 cm i diameter. Men då räcker den ju till många! :)

 
Me And My Sweets

Me And My Sweets

7 maj 2012 14:05

Hej!

Jag har precis startat "My Sweet Party" och skulle gärna vilja att du delatar med ett bidrag. Månadens tema är choklad. Kika in på min blogg för mer detaljer

http://meandmysweets.blogspot.co.uk/2012/05/my-sweet-party-chocolate-cake-love.html

Johanna

http://meandmysweets.blogspot.co.uk

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - Lördag 13 april 08:39

  Sällan har våren varit så efterlängtad. Vi har haft snö i ett halvår nu, sedan 20 oktober. Efter en evighetsvinter tar vi nu alla chanser att skotta gångar i den 1 meter djupa snön som fortfarande brer ut sig på gräsmattan. Så nu kan vi röra oss ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:46

    Ville testa en ny julkaka i år och det blev denna, en klassiker. Den är riktigt god, nästan lite som smågodis som man går och nallar av. Ganska tydlig ingefärssmak och de är väldigt lika cederpepparkakor som vi åt ofta när jag var liten ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:40

  Det här är ett eget recept, kombinerat efter tre olika recept och det jag hade hemma. Vill helst inte använda glutenfri mjölmix när jag bakar, gillar hellre att använda bovetemjöl och havremjöl. Den är snabbakad eftersom den inte jäser, så väldi...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:21

  Ett tjockt täcke av snö som bäddar in träden och skogen runt knuten, ganska underbart faktiskt. Finns ju få saker som ger sån julkänsla som just snön och allt den för med sig. Doften av glögg är inte så tokig den heller, för julkänslans skull. ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 10:03

  Vaniljbullar ca 30 st150 g smör1 dl strösocker1/2 tsk salt1 ägg50 g jäst   5 dl mjölk2 tsk kardemumma13-15 dl vetemjöl   Fyllning: 1-2 dl vaniljkräm, hemgjord eller marsankräm  Ca 50 g mjukt smör   Gör så här: 1. Smält smöret och ...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7
8 9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2012 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards