Direktlänk till inlägg 6 maj 2012

Kokoskolakakor (med lite lingon)

Av enkakaiugnen - 6 maj 2012 21:23

 

Läs det där fort, den som kan. Jag älskar ihopskrivningar, språknörd som jag är. Hur många k kan man klämma in i ett enda ord? undrar kanske någon. Fem stycken fick jag till här, inte illa om jag får säga det själv. Nog om språk, mer om kaka. Den här kakan ser ut som klassiska mockarutor fast i vitt. De smakar däremot inte så, utan har som namnet avslöjar kola- och kokosinriktning istället. Kola och lingon brukar ju funka bra ihop, kom jag på mitt i baket så därför blev det lite lingonsylt i smeten också. Det hade kunnat få vara mer av det, lingon och kola är ju en himla bra kombo. Kakorna blev goda och saftiga och glasyren smakade jättebra, dock var det lite väl mycket sockerkristaller kvar i den. Så låt sockret smälta ordentligt i smöret innan du rör ner övriga ingredienser till glasyren. Då lyckas du nog bättre än jag gjorde. Receptet är taget ur en Allers-tidning. De kan sina recept där.


Kokos- och kolakakor Ca. 18 rutor

Kaka:

2 ägg

2 dl strösocker

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

½ dl grädde

½ dl vatten

Ca. ½ dl lingonsylt


Kolakräm

75 g smör

1 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

1 äggula


Kokosflingor


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

1. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.

2. Rör ner övriga ingredienser.

3. Klä en långpanna, ca. 30x25 cm, med bakplåtspapper och bred ut smeten i den. Klicka över lingonsylten och dra med en gaffel i smeten för att fördela och trycka ner sylten.

4. Grädda i ca. 30 minuter, kolla med en sticka att den är färdig och inte kladdig.

Låt kakan svalna.

Kolakrämen:

1. Smält smöret i en kastrull.

2. Ta grytan från värmen och vispa i socker. Vispa så sockret löser sig bra och tillsätt sen vaniljsocker och äggula.

Vispa tills krämen går ihop och blir lite tjockare.

Bred krämen över den avsvalnade kakan och strö över kokosflingorna. Skär kakan i rutor och servera eller frys in.

   

Årets första utebilder! Balkongen är återtagen från vintern!

 
 
Johanna

Johanna

7 maj 2012 21:44

Så goda de ser ut! Och otroligt härligt med utebilder :)

http://alovelycake.blogspot.com

enkakaiugnen

7 maj 2012 22:18

Tack! Håller med, det känns superbra med balkongbilder :)

 
Ingen bild

uffe

8 maj 2012 11:30

Fullständigt tumult utbröt när u o h e delade ut nybakade kanelbullar (Pernillas superrecept). När kalabaliken väl lagt sig kunde u o h e ödmjukt konstatera " det är alltid kul att bjuda på förstklassiga produkter".

enkakaiugnen

8 maj 2012 22:03

Oj, det var inte dåligt. Vill också orsaka tumult med mina bakverk! Kanske man ska fara mot Allsta någon dag och bara ta med sig en kaka? ;) Vad har hon för superrecept? Vad fyllde ni med? Har inte testat hennes cookies med polka än, men vill göra det!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - Lördag 13 april 08:39

  Sällan har våren varit så efterlängtad. Vi har haft snö i ett halvår nu, sedan 20 oktober. Efter en evighetsvinter tar vi nu alla chanser att skotta gångar i den 1 meter djupa snön som fortfarande brer ut sig på gräsmattan. Så nu kan vi röra oss ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:46

    Ville testa en ny julkaka i år och det blev denna, en klassiker. Den är riktigt god, nästan lite som smågodis som man går och nallar av. Ganska tydlig ingefärssmak och de är väldigt lika cederpepparkakor som vi åt ofta när jag var liten ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:40

  Det här är ett eget recept, kombinerat efter tre olika recept och det jag hade hemma. Vill helst inte använda glutenfri mjölmix när jag bakar, gillar hellre att använda bovetemjöl och havremjöl. Den är snabbakad eftersom den inte jäser, så väldi...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:21

  Ett tjockt täcke av snö som bäddar in träden och skogen runt knuten, ganska underbart faktiskt. Finns ju få saker som ger sån julkänsla som just snön och allt den för med sig. Doften av glögg är inte så tokig den heller, för julkänslans skull. ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 10:03

  Vaniljbullar ca 30 st150 g smör1 dl strösocker1/2 tsk salt1 ägg50 g jäst   5 dl mjölk2 tsk kardemumma13-15 dl vetemjöl   Fyllning: 1-2 dl vaniljkräm, hemgjord eller marsankräm  Ca 50 g mjukt smör   Gör så här: 1. Smält smöret och ...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7
8 9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2012 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards