Direktlänk till inlägg 18 september 2012

Äppelkaka - upp och ner!

Av enkakaiugnen - 18 september 2012 07:45

 

Det här är den tredje upp och ner-kakan som jag gör och jag tycker fortfarande att det är ett vinnande koncept. Kakorna blir så saftiga när bären/frukten hamnar högst upp, det blir helt annat än när man lägger äpplen ovanpå smeten. Vi åt den med vaniljglass men den funkar bra som den är också.

 

Äppelkaka - upp och ner 1 sockerkaksform

4 msk smält smör (ca. 100 g) + extra till formen

0,8 dl farinsocker + 3 msk

4 trädgårdsäpplen (el. två köpeäpplen)

1,8 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 krm salt

1 ägg

0,6 dl rumsvarm mjölk

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

1. Smörj en sockerkaksform med smör.

2. Häll 2 msk smält smör i botten på formen och sedan 3 msk farinsocker ovanpå smöret.

3. Skär äpplena i små bitar och lägg dem på sockret och ställ formen åt sidan.

4. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke.

5. Ta en ny bunke och vispa ihop resten av smöret, sockret och ägget. Vispa sist ner mjölken.

6. Häll mjölblandningen i äggsmeten och rör till en slät smet.

7. Häll smeten på äpplena i formen.

8. Grädda i ca. 30-35 min, känn efter med en sticka att kakan är färdig.

9. När du tar ut kakan ur ugnen, så vänd direkt upp den på en tallrik medan den är varm, så bären hamnar överst. Låt den sedan kallna och servera som den är eller med vaniljsås.

Klart!




        

 
 
Katarina

Katarina

18 september 2012 09:19

Jag har en äppelkaka som bäst i ugnen :) Din ser saftig och god ut!

http://hovkonditorn.blogspot.com

 
Catarina

Catarina

19 september 2012 21:32

Ååå vad god den ser ut! Jag ska prova det receptet tillsammans med mina barn i helgen :) både jag och dom älskar att baka. Ska även testa att göra en glutenfri då min minsting är allergisk. Det är lite trixit men man får prova sig fram.
Kram Catarina

http://keckla.bloggplatsen.se

enkakaiugnen

21 september 2012 22:23

Vad roligt, hoppas ni gillar den! Och hoppas det går bra med glutenbaket :) Förstår att det kan vara svårt...har inte så många glutenfria recept tyvärr. Tror dock att det finns några i LCHF-kategorin. Just LCHF har ju gett en del bra saker just för glutenintoleranta. Trevlig helg!

 
Ingen bild

Ewa

25 september 2012 17:17

Vispa smör, socker och ägg, var kommer sockret ifrån. Ska det vara 0,8 dl och resten i formen eller. Jag fick hjärnsläpp när jag gjorde kakan.

 
Lotta

Lotta

25 september 2012 20:37

Hej! Förlåt om jag var otydlig, ska ändra i receptet. Måttangivelserna för smör och socker är ju 4 msk smält smör och 0,8 dl socker + 3 msk. Sedan står det under "gör så här" att 2 msk smör och 3 msk socker ska läggas i formen med äpplena. Då är det ju 2 msk smör + 0,8 dl socker kvar som ska vispas ihop. Så det är så jag menar. Men som sagt så ändrar jag så det blir bättre. Hoppas kakan blev bra iaf och att du gillade den!

http://enkakaiugnen.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Ewa

25 september 2012 22:35

Tack Lotta. Kakan blev jättegod, men jag glömde vända den upp och ned. Jag fortsätter att läsa dina recept med stor glädje.
Ha en trevlig helg.
Ewa

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - Lördag 13 april 08:39

  Sällan har våren varit så efterlängtad. Vi har haft snö i ett halvår nu, sedan 20 oktober. Efter en evighetsvinter tar vi nu alla chanser att skotta gångar i den 1 meter djupa snön som fortfarande brer ut sig på gräsmattan. Så nu kan vi röra oss ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:46

    Ville testa en ny julkaka i år och det blev denna, en klassiker. Den är riktigt god, nästan lite som smågodis som man går och nallar av. Ganska tydlig ingefärssmak och de är väldigt lika cederpepparkakor som vi åt ofta när jag var liten ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:40

  Det här är ett eget recept, kombinerat efter tre olika recept och det jag hade hemma. Vill helst inte använda glutenfri mjölmix när jag bakar, gillar hellre att använda bovetemjöl och havremjöl. Den är snabbakad eftersom den inte jäser, så väldi...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:21

  Ett tjockt täcke av snö som bäddar in träden och skogen runt knuten, ganska underbart faktiskt. Finns ju få saker som ger sån julkänsla som just snön och allt den för med sig. Doften av glögg är inte så tokig den heller, för julkänslans skull. ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 10:03

  Vaniljbullar ca 30 st150 g smör1 dl strösocker1/2 tsk salt1 ägg50 g jäst   5 dl mjölk2 tsk kardemumma13-15 dl vetemjöl   Fyllning: 1-2 dl vaniljkräm, hemgjord eller marsankräm  Ca 50 g mjukt smör   Gör så här: 1. Smält smöret och ...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2012 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards