Direktlänk till inlägg 20 juni 2013

Syltkakor med jordgubbssylt!

Av enkakaiugnen - 20 juni 2013 20:00

       



Ja, det här var ju extremt somriga kakor visade det sig. Fick någon sags barndomskänsla och dessutom en väldigt stark känsla av att jag vill äta upp dom alla på en gång. Men det går inte, för dom ska ges bort nämligen. Kan ju faktiskt vara ett bra gå bort-tips kom jag på nu. Dom är ju nästan som små godisbitar, perfekt att ge bort på midsommar också. Receptet har jag tagit ur Leilas "A piece of cake", det är hennes grundrecept på småkakor. Men jag tog bort potatismjölet och la till maizena istället, jag hade helt enkelt inget potatismjöl. Dom blev hur som helst väldigt goda, både själva smeten och fyllningen, en riktigt somrig och god kaka! Här är receptet. Ett tips är att inte göra dom för stora, smeten ska räcka till 50 stycken, då har man gjort en bra storlek på dom.


Syltkakor ca. 50 st.

5 ½ dl vetemjöl

1 dl maizenamjöl eller potatismjöl

1 ½ dl florsocker

300 g smör

½-1 msk kallt vatten

Valfri sylt, jag hade jordgubb- och rabarbersylt.


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

2. Hacka smöret i små bitar och häll mjölblandningen över. Hacka ihop och knåda sedan ihop till en deg utan smörklumpar.

3. Häll i vattnet och knåda bara så att degen precis går ihop.

4. Lägg degen i en plastpåse i kylen i minst en timme.

5. Dela degen i 5 lika stora bitar och rullar 10 bollar av varje bit. Lägg bollarna på en plåt och platta till dom lite.

6. Gör en fördjupning i varje kaka och lägg ner lite sylt i den.

7. Grädda i ca. 10 minuter.

Klart!

 
 
Ingen bild

Caitlin

6 oktober 2013 14:47

Hej, jag undra hur man förvara kakorna syltkakor? Kylen? Hur länge håller kakorna ?

//Caitlin

enkakaiugnen

6 oktober 2013 18:47

Hej!
Jag fryser alltid in det jag bakar, både småkakor och annat så fort som möjligt för att de ska smaka lika bra när jag tinar dem i efterhand. Småkakor behåller sin smak ca. 2-3 månader i frysen, men jag brukar ha dem där mycket längre än så, de smakar bra ändå. Om man inte vill frysa småkakor så håller de i några dagar i en burk med lock, man får smaka och känna sig fram. Hoppas du gillar kakorna!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - Lördag 13 april 08:39

  Sällan har våren varit så efterlängtad. Vi har haft snö i ett halvår nu, sedan 20 oktober. Efter en evighetsvinter tar vi nu alla chanser att skotta gångar i den 1 meter djupa snön som fortfarande brer ut sig på gräsmattan. Så nu kan vi röra oss ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:46

    Ville testa en ny julkaka i år och det blev denna, en klassiker. Den är riktigt god, nästan lite som smågodis som man går och nallar av. Ganska tydlig ingefärssmak och de är väldigt lika cederpepparkakor som vi åt ofta när jag var liten ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:40

  Det här är ett eget recept, kombinerat efter tre olika recept och det jag hade hemma. Vill helst inte använda glutenfri mjölmix när jag bakar, gillar hellre att använda bovetemjöl och havremjöl. Den är snabbakad eftersom den inte jäser, så väldi...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:21

  Ett tjockt täcke av snö som bäddar in träden och skogen runt knuten, ganska underbart faktiskt. Finns ju få saker som ger sån julkänsla som just snön och allt den för med sig. Doften av glögg är inte så tokig den heller, för julkänslans skull. ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 10:03

  Vaniljbullar ca 30 st150 g smör1 dl strösocker1/2 tsk salt1 ägg50 g jäst   5 dl mjölk2 tsk kardemumma13-15 dl vetemjöl   Fyllning: 1-2 dl vaniljkräm, hemgjord eller marsankräm  Ca 50 g mjukt smör   Gör så här: 1. Smält smöret och ...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
<<< Juni 2013 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards