Direktlänk till inlägg 19 juli 2014

Rågrussinbröd - Leilas.

Av enkakaiugnen - 19 juli 2014 08:00

 

Jag är en expert på att lura mig själv, särskilt när jag ska vara effektiv och hinna mycket. Ofta när jag bakar så börjar det hela med att jag ska baka något litet, denna gång sockerfria havrekakor. När jag ändå var på gång tänkte jag att jag kan ju lika gärna baka lite matbröd också. Så blev det och tiiid tog det, två timmar senare var det klart. Inte så effektivt ändå. Är det nån som gör likadant? Det var hur som helst ändå värt det, nybakat bröd är ju bland det bästa som finns! Ett Leila-recept blev det, har faktiskt inte bakat så många av hennes bröd men det ska jag ändra på för det blev riktigt gott. Hennes recept känns alltid så välgjorda och genomtänkta. Jag blir i princip alltid nöjd när jag bakar ur hennes böcker. Här är receptet, men jag la till fint rågmjöl istället för bara rågsikt. Det kan man ju göra som man vill med.


Vad har ni för favoritbröd? Länka gärna!

 

Leilas rågrussinbullar Ca. 15 st små

35 g smör

3 dl mjölk

1/2 dl mörk sirap
1 tsk salt
1 tsk brödkryddor
50 g jäst
1 dl russin
5 dl rågsikt
3 dl fint rågmjöl (eller 3 dl rågsikt)
 
Gör så här:
1. Smält smöret i en kastrull och häll sedan i mjölk, sirap, salt och brödkryddor. Värm till fingervarmt (37 grader).
2. Smula jästen i en degbunke och häll i lite av degvätskan, rör ut jästen.
3. Häll i resten av vätskan, russin och sist mjölet, lite i taget.
4. Arbeta ihop till en smidig deg och låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
5. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 12-16 bitar. Doppa dem i rågsikt och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i ytterligare 30 minuter.
6. Grädda bullarna i mitten av ugnen cirka 10 minuter.
Klart!
   
 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - Lördag 13 april 08:39

  Sällan har våren varit så efterlängtad. Vi har haft snö i ett halvår nu, sedan 20 oktober. Efter en evighetsvinter tar vi nu alla chanser att skotta gångar i den 1 meter djupa snön som fortfarande brer ut sig på gräsmattan. Så nu kan vi röra oss ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:46

    Ville testa en ny julkaka i år och det blev denna, en klassiker. Den är riktigt god, nästan lite som smågodis som man går och nallar av. Ganska tydlig ingefärssmak och de är väldigt lika cederpepparkakor som vi åt ofta när jag var liten ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:40

  Det här är ett eget recept, kombinerat efter tre olika recept och det jag hade hemma. Vill helst inte använda glutenfri mjölmix när jag bakar, gillar hellre att använda bovetemjöl och havremjöl. Den är snabbakad eftersom den inte jäser, så väldi...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:21

  Ett tjockt täcke av snö som bäddar in träden och skogen runt knuten, ganska underbart faktiskt. Finns ju få saker som ger sån julkänsla som just snön och allt den för med sig. Doften av glögg är inte så tokig den heller, för julkänslans skull. ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 10:03

  Vaniljbullar ca 30 st150 g smör1 dl strösocker1/2 tsk salt1 ägg50 g jäst   5 dl mjölk2 tsk kardemumma13-15 dl vetemjöl   Fyllning: 1-2 dl vaniljkräm, hemgjord eller marsankräm  Ca 50 g mjukt smör   Gör så här: 1. Smält smöret och ...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
  1 2
3
4
5
6
7
8
9
10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28 29
30
31
<<< Juli 2014 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards