Direktlänk till inlägg 21 juli 2014
Småkakor kan ju tyckas lite meningslösa, särskilt om de inte har någon sylt i mitten. De kan också vara väldigt goda och nästan beroendeframkallande när de ligger sådär i långa rader på kakfaten och ropar på en. Det är ju det fina med småkakor, de ligger oftast i drivor på kalas och de lämnas ofta kvar så man kan äta i princip hur många som helst utan att någon undrar. Här är en klassisk småkaka, bondkakan. Receptet kommer ur tidningen Hembakat och jag kryddade på dem med lite ingefära eftersom jag fick för mig att det skulle göra det hela bättre. Men jag fegade lite för mycket och kunde nog ha kryddat mer. De blev hur som helst goda och konsistensen blev finfin även om jag gräddade dem för kort tid. Det berodde i och för sig på mig, inte på receptet. Här kommer det.
Bondkakor ca. 70 st
5 ½ dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 msk ljus sirap
1 tsk bikarbonat
1 msk vatten
50 g grovt hackad sötmandel
200 g smör, skuret i små bitar
Gör så här:
1. Häll mjölet i en bunke.
2. Rör ut bikarbonaten i vattnet.
3. Häll socker, sirap, bikarbonatvatten, mandel och smör i mjölet.
4. Knåda ihop allt till en jämn deg, se till att smöret blandas ut bra.
5. Forma degen till två rullar, ca. 4-5 cm i diameter. Plasta rullarna och lägg dem i kylen i ca. 2 timmar.
Sätt ugnen på 200 grader.
6. Skär skivor (½ cm tjocka) och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
7. Grädda mitt i ugnen ca. 5-7 minuter tills de får lite färg.
Klart!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 |
4 |
5 |
6 |
||||
7 |
8 | 9 |
10 | 11 | 12 |
13 | |||
14 |
15 | 16 |
17 | 18 |
19 | 20 |
|||
21 | 22 |
23 | 24 |
25 |
26 |
27 | |||
28 | 29 | 30 |
31 | ||||||
|