Direktlänk till inlägg 14 januari 2015
Inte så fina bilder tyvärr, synd på så gott bröd. För det här var inte dumt alls. Vi gjorde rostbröd igår här och det blev riktigt bra faktiskt. Tycker alltid det är lika svårt att få bröden saftiga men inte för degiga, men den här gången lyckades det. Det är lite fint rågmjöl och grahamsmjöl i också för att det inte bara skulle vara vetebröd. Här är receptet, testa!
Grovt rostbröd/formfranska 2 bröd
25 g jäst
5 dl vatten, fingervarmt
2 msk strösocker
2 msk rapsolja
2 tsk salt
8 dl vetemjöl (spar lite till utbakningen)
3 dl fint rågmjöl
2 dl grahamsmjöl
Pensling:
1 ägg
vallmofrön, solrosfrön eller sesamfrön
Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt lite av vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Rör ner resten av vattnet, socker, olja, salt och vetemjöl, lite i taget.
2. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka och brödet luftigt.
3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.
4. Dela degen i två delar på ett mjölat bakbord. Forma degbitarna till två släta limpor och lägg dem i två brödformar med bakplåtspapper.
5. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Pensla bröden med ägg och strö över vallmofrön.
6. Sänk värmen direkt till 200 grader när du sätter in limporna i ugnen. Grädda dem längst ner i 30–35 min. Låt bröden svalna i formarna.
Klart!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | 3 |
4 | ||||||
5 |
6 | 7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
|||
12 | 13 |
14 | 15 |
16 |
17 |
18 | |||
19 | 20 | 21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
|||
26 |
27 |
28 | 29 |
30 |
31 |
||||
|