Direktlänk till inlägg 11 februari 2017

Hemmasemla!

Av enkakaiugnen - Lördag 11 feb 13:04

Bland det bästa med vintern - semlor! Nu finns det ju en hel nöjespark av variationer men jag har inte testat någon annan än originalet hittills. Är väldigt sugen på prinsessemlan, den med marsipan runt. Det kan ju inte bli fel! Men tills jag ids göra mig en sån så får jag nöja mig med dessa. Själva bullen blev riktigt bra, var rädd att den skulle bli kompakt men inte alls.


Jag brukar göra semmelbullarna när jag bakar vanliga kanelbullar och bara rulla några släta bullar utan fyllning helt enkelt. Resten blir kanelsnurror. Har utgått från mammas recept på kanelbullar, tycker det är bäst av alla de jag testat hittills och det blir riktigt bra semlor av det också. Här är receptet.


Semlor ca 30 st
150 -175 g smör
1 dl strösocker
1/2 tsk salt
1 ägg
50 g jäst   
5 dl mjölk
2 tsk kardemumma
13-15 dl vetemjöl


Gör så här:

1. Smält smöret och blanda därefter ner mjölken. Värm vätskan till fingervarmt (37 grader).

2. Smula jästen i en bunke och häll vätskan över jästen och rör ut den så den löser sig.

3. Tillsätt socker, salt, kardemumma och ägget.

4. Rör därefter i mjölet, lite i taget. Arbeta degen så den blir slät.
5. Låt jäsa i ca 45 min under bakduk.

6. Dela degen i två lika stora delar. Dela dem i ca. 15 mindre bitar (beroende på hur stora semlor du vill ha). Runddriv bitarna till släta bullar (tryck med handflatan över dem och rör handen i en cirkel).

7. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i ca. 45 min till under bakduk tills de är riktigt stora.

Sätt ugnen på 250 grader.

8. Grädda i ca 7-8 min.

Låt dem svalna innan du fyller dem. Jag gillar att riva mandelmassa och blanda med lite mjölk och inkråm från bullen innan jag fyller dem igen. Och inget socker i grädden! Då blir det för sliskigt. Men det är ju en smaksak.

    

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - Onsdag 19 april 12:56


       Den rubriken vinner nog längdmässigt hittills på bloggen. Passionsfruktens fel. Bakade de här godingarna i lördags innan vi skulle på påskmiddag hos mamma och pappa. Det är Leilas grundrecept på kladdkakemuffins men i ärlighetens namn s...

Av enkakaiugnen - Onsdag 5 april 21:29


    Fick till en stunds bakande idag och testade en ny kaka. Jag bakar mest mina favoriter nu, men här är en ny typ av småkaka. Tycker den passar bra till påsk, för den gula färgen och för att citron och lemon curd känns lite vårigt på något vis....

Av enkakaiugnen - Lördag 11 feb 13:18


Mer bullar! Det tar visserligen tid men är så värt det. Heja hemmabullar!          Kanelbullar ca 30 st150 -175 g smör1 dl strösocker1/2 tsk salt1 ägg50 g jäst    5 dl mjölk2 tsk kardemumma 13-15 dl vetemjöl Ca. 75 g mjukt smör Kanel Ströso...

Av enkakaiugnen - Söndag 5 feb 12:08


    Hittade ett recept på riktigt goda mjölfria frallor hos Baka Sockerfritt. Fördelen med den här typen av bröd är att de går så fort att baka. Det blev väldigt gott för att vara utan vanligt mjöl men jag saknade lite kryddor. Nästa gång ska jag...

Av enkakaiugnen - Söndag 5 feb 11:55


       Testade att göra ett fröknäcke med mer havremjöl och bovetemjöl än jag använder i vanliga fall. Ville ha mindre frön för det blir mycket av det ändå. Det blev riktigt bra, men man får inte kavla ut det för tunt. Då blir det bara fras av al...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ En kaka i ugnen med Blogkeen
Följ En kaka i ugnen med Bloglovin'

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2017 >>>
Matbloggstoppen

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se