Direktlänk till inlägg 21 juli 2019
Småkakor är en sån där typ av kaka som jag tycker att man lika gärna kan köpa i nästan vilken affär som helst. Dessutom avskyr jag att stå och "hacka ihop mjöl, socker och smör till en smidig deg". Det tar ju 20 minuter och vid det lagt är jag ganska beredd att börja hacka på det mesta som går förbi. Men! Så testade jag en så smart grej när ja bakade dom här pinnarna. Är såå sist på pucken här nu, men man kan ju göra degen i samma maskin som bulldegar. Alltså en vanlig bakassistent. Inget hack, inget kladd, bara i med allt och så kör degen ihop sig själv. Blev ju hur smidigt som helst att baka småkakor helt plötsligt. Gillar man bittermandel så är ju finska pinnar dessutom ett givet val.
Finska pinnar 40 st
5 bittermandlar (eller 5 droppar bittermandelarom)
200 gram smör
4 ½ dl vetemjöl
½ dl strösocker
1uppvispat ägg
½ dl hackad mandel
pärlsocker
Gör så här:
1 Riv bittermandlarna fint. Skär smöret i bitar. Arbeta ihop smör, mjöl, socker och bittermandlar till en deg för hand eller i matberedare.
2 Låt degen vila i kylskåp ½-1 tim. Sätt ugnen på 200°.
3 Dela degen i 4 delar. Rulla delarna till fingertjocka längder, ca 60 cm. Lägg dem intill varandra.
4 Pensla alla längder på en gång med ägg. Strö över mandel och pärlsocker. Skär längderna samtidigt i 4-5 cm långa bitar.
5 Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen 9-10 min.
Klart!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 | |||
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
|||
15 |
16 | 17 |
18 |
19 |
20 |
21 | |||
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
|||
29 |
30 |
31 |
|||||||
|