Senaste inläggen

Av enkakaiugnen - 3 april 2011 22:52

Idag blev det en småkakesöndag. Jag är på väg att börja gilla småkakor, i alla fall om de är som den här. Receptet har jag hittat på den roliga bloggen badbakeday.com och hon hade i sin tur tagit det från Martha Stewart. Så det är alltså en klassisk hemmafru-kaka. Och det var den verkligen, den tog jättelång tid att göra. Men dom blev fantatiskt goda också! Och då kan jag väl ta att det tar lite tid   Jag gjorde om receptet lite, både måtten och chokladen.


Kladdkakecookies Ca. 30 st

100 gram mjölkchoklad
100 gram mörk choklad (med blåbärssmak hade jag och det blev supergott)
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
115 gr mjukt smör
3,1 dl brun farin
2 ekologiska ägg
1 tsk vaniljsocker
0,7 dl mjölk
2,5 dl florsocker

Nu till det som tar tid, men som var roligt :)

1. Smält chokladen i ett vattenbad (skål över kastrull med kokande vatten). Låt den sedan svalna i ett kallt vattenbad.

2. Sikta samman mjöl, kakao, bakpulver och salt. Jag fick ta vårt durkslag och sikta med eftersom silen är trasig, men det funkade också.

3. Vispa ihop brun farin och smöret så det blandas bra.

4. Tillsätt ägg och vaniljsocker och vispa till det är krämigt.

5. Häll den avsvalnade chokladen i smörblandningen och vispa ner den.

6. Häll sist i mjölk och mjölblandning om varannat medan du vispar på låg fart.

7. Nu till det roliga:

Jag kan inte hjälpa att jag tycker det ser ut som nåt helt annat än kakdeg...

Jaja, det var kanske lite äckligt men väldigt roligt!

Hursomhelst..

Dela upp smeten/degen i 4 delar och lägg dem på varsin bit plastfolie. Plasta och lägg i kylen. Låt vila där 2 timmar.

8. Rulla varje degbit till en rulle, ca. 2,4 cm i diameter. Använd florsocker om det blir kladdigt, eller rulla degen inlindad i plastfolie. Så gjorde jag för då slapp jag kleta.

  Rulla in en boll och låt den rulla...

9. Plasta rullarna och låt dom vila en stund till i kylen, ca. 30 min.

10. Ta ut dom och rulla ca. 7 bollar av varje rulle.

11. Lägg bollarna i en skål med florsocker och dränk dom i sockret. Dom ska vara alldeles vita.

12. Lägg dom sedan på bakplåtspapper på en plåt och

grädda i 175 grader i ca. 12-15 min.

Då händer det här:

En kemsik reaktion?










 

De måste ju naturligtvis ätas amerikanskt!

Milk and cookies!

 

Av enkakaiugnen - 2 april 2011 14:21


Jag blir så glad om du vill berätta vad du tycker är bra med bloggen och vad som kan bli bättre? Är alldeles ny i bloggvärlden så jag behöver tips! Så ge mej tips snälla!!  

Så kunde du ha fått en sån här om du varit i närheten   

Av enkakaiugnen - 2 april 2011 00:38

Igår kväll var det bakmaraton här! Det blev blåbärsgömmor, aprikosmuffins och whoopie pies! Här är blåbärsgömmorna  


Blåbärsgömmor 24 st

125 g mjukt smör

3/ 4 dl socker

2 dl vetemjöl

½ potatismjöl

2 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver


Sätt ugnen på 200 grader.

1. Rör smör och socker poröst.

2. Blanda de torra ingrediserna och rör ihop med smör och socker.

3. Rulla kulor av degen. Dela upp den i 4 delar och gör 6 kulor av varje del.

4. Lägg kulorna i formar på en plåt och gör ett hål med tummen i varje kula.


Fyllning:

2 dl frysta blåbär

½ msk potatismjöl

2 msk socker


1. Tina blåbären försiktigt i en kastrull och tillsätt sedan socker och potatismjöl. Fortsätt värma och rör tills det är en lagom "syltig" konsistens.

2. Klicka lite sylt i varje kaka.

3. Grädda i 200 grader i 12 minuter.


Blanda florsocker och pyttlite vatten till en tjock vit glasyr. Ringla den över kakorna när de svalnat. Ta av formarna före, om du använder höga formar.


    

Av enkakaiugnen - 2 april 2011 00:02

Det här är en av våra favoriter i det lilla hushållet! Perfekt för fredagsmys med baguetter eller som förrätt med tunnbrödsstänger. Den är enkel att göra också, bara att röra ihop allt. Sånt gillar vi...igen.


Rensteksröra 4 port

1 dl lätt creme fraiche  

1 liten röd lök, finhackad

100 g rökt renstek i små tärningar/ bitar

2-3 tsk pepparrot, finriven

1-2 msk hackad persilja


Blanda alla ingredienser och låt

stå en stund.

Salta eventuellt, om man som jag, är saltoman.


Västerbottenoststicks

Hårt tunnbröd

2 dl riven Västerbottensost


Bryt brödet i stänger och strö över osten. Grädda på en plåt med bakplåtspapper i 175 grader i ca. 6 minuter. Ät röran med hjälp av bröden   

Av enkakaiugnen - 1 april 2011 23:33

Finns det nåt enklare än chokladbollar? Perfekt fredagsbak, bara att

röra ihop. I like!

Men idag blev det en ny sorts chokladboll, med mosade blåbär. Det blev jättegott! Smakade lite nyttigare så då var det säkert det.


Chokladbollar med blåbär Ca. 10 st halvstora


50 g mjukt smör                           

½ dl socker

½ msk vaniljsocker

2 msk kakao   

2½ dl fiberhavregryn

2 msk kallt starkt kaffe


Ca. ½ dl mosade blåbär blandat med ½ tsk potatismjöl &

½ msk socker


Tina blåbären i micron och mosa dem. Blanda med potatismjöl och socker.

Blanda alla ingredienser till bollarna och häll i blåbärsblandningen. Rör ihop allt. Om det är för torrt så ta i mer havregryn. Rulla till bollar.


Färgat pärlsocker

Om man vill kan man färga pärlsockret    

blått mest för att det är kul och blir fint.

Häll då upp pärlsocker i en skål och

droppa på färgen försiktigt.    

Jag tog röd och blå karamellfärg.   

Blanda och häll upp på ett hushållspapper

och låt torka (tar ganska lång tid). När det

torkat så häll tillbaka det i en skål och rör

så sockerkulorna losnar från varandra. Strössla över bollarna.

   

Av enkakaiugnen - 31 mars 2011 22:57

  Mina första whoopie pies! Här är dom :) Men jag måste hitta ett svenskt namn till dom, tycker inte om den här fascinationen för engelska namn på allt... Förslag nån?


Jag använde ett recept på muffins och gjorde muffins samtidigt. Jag gillar ju det här med att slå ihop saker och göra olika bakverk av samma smet. Jag gjorde två fyllningar men jordgubbsfyllningen blev inget vidare så jag ska fila vidare på den.

Den andra fyllningen var mormors äppelmos och kanel. Bättre blir det inte! Äppelwhoopies med kanel Ca. 20 st

100 gram smör  

3/ 4 dl grädde

1/ 4 dl mjölk

3 ekologiska ägg

2 ½ dl socker

1 tsk vaniljsocker

3 ½ dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

salt


3 dl äppelmos

Kanel

Rivet äpple till garnering


Gör så här:

1. Smält smöret, ta bort från värmen och häll i grädde och mjölk.

2. Blanda de torra ingredienserna.

3. Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt.

4. Häll smörblandningen i äggblandningen och vänd sist ner de torra ingredienserna.

5. Rör försiktigt tills smeten är slät.

6. Sätt ugnen på 175 grader.

7. Klicka ut smeten på en bakplåtsklädd plåt, ca. en matsked stora klickar.  

8. Grädda i ca. 10 minuter. Låt svalna.

Bred äppelmos på hälften av "kakorna" och krydda med kanel. Lägg den andra halvan ovanpå. Garnera med rivet äpple och mer kanel.

 

Av enkakaiugnen - 31 mars 2011 12:10

  Jag vill baka! Har så många idéer nu som jag vill testa men jag hinner inte! Jag har så mycket i huvet nu att jag pluggar hela morgonen sen springer jag till bilen och far till jobbet för att upptäcka när jag kommer fram att jag har tagit på mej 2 olika skor på fötterna. Hmm..dags å varva ner?  

Då kan ju lite bakning passa, för det ska ju tydligen ha nån sorts yoga-effekt att få kleta med fingrarna i en deg. Så ikväll blir det yoga! Med blåbär! 


 

Av enkakaiugnen - 29 mars 2011 23:07

Blanda det bästa som finns är att komma hem när det luktar nybakat i lägenheten!! Man blir alldeles lycklig i själen. Snacka om själsfrid. Man blir lite som en hund och går bara runt och luktar hela tiden tills man får äta. Det var det här som luktade...  


Matbröd är ju inte min starka sida, Jag vill ha socker i det jag bakar! Men idag fick jag sån inspiration av bloggen sotasaker.com så jag var bara tvungen att testa det receptet. Och det blev kanon, och gick ganska fort ändå.

Kanske mycket tack vare denna:

Min bakmaskin och tredje hand. Tack gud för den! Och mamma och pappa   Som köpte en till kompis till mej. (Bakpaus, nån?)


Jag utgick från detta recept på "Enkelt matbröd" men hade också i hasselnötter, valnötter och solrosfrön. Toppade även med solrosfrön och pumpafrön vilket kanske syns. Det är sånna här recept jag vill göra, för då kan jag testa och prova på en massa olika sätt!!


Och det bästa, lönen!

  Varför är det så otroligt gott med

  mackor?

  Jag skulle kunna leva på mackor!





Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2024
>>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards