Direktlänk till inlägg 22 november 2011
Lite stolt är jag faktiskt över den här skapelsen, mest för att jag kom på den själv. Sen blev den supergod också, och det gör ju det hela ännu roligare. Receptet på själva kakan är mammas recept på "mockarutor", även kallade "snoddaskaka".Mammas recept är det bästa jag smakat på den kakan så det fick bli grunden. Jag la till mörk choklad i kakan. Sedan toppade jag den med en saffransglasyr och överst ringlade jag en chokladglasyr. Perfekt till julfikat, om man gillar saffran! En annan rolig sak var att jag fick använda den äkta saffran jag fick i födelsedagspresent av bror+sambo i april. Jag fick mortla den och smaken var fantastisk!
Chokladrutor med saffransglasyr! 1 plåt, ca. 25 bitar
Kaka:
4½ dl socker
225 smör
2,25 dl mjölk
6 dl mjöl
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
Ev. 50-100 g valfri hackad choklad
Saffransglasyr:
1 paket saffran (0,5 g)
200 g philadelphiaost
2,5 dl florsocker
Chokladglasyr:
1½ msk smör
1 tsk vaniljsocker
2 dl florsocker
2 msk kallt kaffe
1½ msk kakao
Gör så här:
1. Vispa ägg och socker fluffigt.
2. Smält smöret.
3. Blanda de torra ingredienserna noggrannt och rör ner dem i äggsmeten.
4. Tillsätt smöret och mjölken och blanda ordentligt.
5. Rör i den hackade chokladen och häll smeten i en djup ugnsplåt klädd med bakplåtspapper.
6. Grädda i 200 grader i ca. 10-20 minuter.
Låt svalna.
Saffransglasyren:
1. Vispa philadelhipaosten och rör i florsockret.
2. Mortla saffranet och rör ner i osten. Blanda till en slät smet.
3. Bred över den avsvalnade kakan.
Chokladglasyren:
1. Smält smöret.
2. Rör ner de övriga ingredienserna och rör till en slät smet (det är mycket släta smeter nu).
3. Ringla över saffransglasyren.
Ät med nån du tycker om och en massa kaffe! Än en gång, lycka i bakverksform!
Glasyr gör ju livet lite ljusare, särskilt med saffran!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 | 4 |
5 |
6 |
||||
7 | 8 |
9 |
10 |
11 | 12 |
13 |
|||
14 |
15 | 16 |
17 |
18 |
19 |
20 | |||
21 |
22 | 23 |
24 |
25 |
26 |
27 | |||
28 |
29 |
30 | |||||||
|