Direktlänk till inlägg 22 november 2011

Saffranschokladrutor!

Av enkakaiugnen - 22 november 2011 14:00

  

   

Lite stolt är jag faktiskt över den här skapelsen, mest för att jag kom på den själv. Sen blev den supergod också, och det gör ju det hela ännu roligare. Receptet på själva kakan är mammas recept på "mockarutor", även kallade "snoddaskaka".Mammas recept är det bästa jag smakat på den kakan så det fick bli grunden. Jag la till mörk choklad i kakan. Sedan toppade jag den med en saffransglasyr och överst ringlade jag en chokladglasyr. Perfekt till julfikat, om man gillar saffran! En annan rolig sak var att jag fick använda den äkta saffran jag fick i födelsedagspresent av bror+sambo i april. Jag fick mortla den och smaken var fantastisk!


Chokladrutor med saffransglasyr! 1 plåt, ca. 25 bitar

Kaka:

3 ägg     

4½ dl socker

225 smör

2,25 dl mjölk

6 dl mjöl

2 msk kakao

2 tsk vaniljsocker

3 tsk bakpulver

Ev. 50-100 g valfri hackad choklad


Saffransglasyr:

1 paket saffran (0,5 g)

200 g philadelphiaost

2,5 dl florsocker


Chokladglasyr:

1½ msk smör

1 tsk vaniljsocker

2 dl florsocker

2 msk kallt kaffe

1½ msk kakao


Gör så här:

1. Vispa ägg och socker fluffigt.

2. Smält smöret.

3. Blanda de torra ingredienserna noggrannt och rör ner dem i äggsmeten.

4. Tillsätt smöret och mjölken och blanda ordentligt.

5. Rör i den hackade chokladen och häll smeten i en djup ugnsplåt klädd med bakplåtspapper.

6. Grädda i 200 grader i ca. 10-20 minuter.

Låt svalna.


Saffransglasyren:

1. Vispa philadelhipaosten och rör i florsockret.

2. Mortla saffranet och rör ner i osten. Blanda till en slät smet.

3. Bred över den avsvalnade kakan.


Chokladglasyren:

1. Smält smöret.

2. Rör ner de övriga ingredienserna och rör till en slät smet (det är mycket släta smeter nu).

3. Ringla över saffransglasyren.

Ät med nån du tycker om och en massa kaffe! Än en gång, lycka i bakverksform!

Glasyr gör ju livet lite ljusare, särskilt med saffran!



 
     

 
 
Eva

Eva

22 november 2011 19:26

Men himmel, vad god den ser ut! Det riktigt vattnas i munnen på mig! :)
Jag måste ta mig i kragen och försöka baka någon dag, då blir det denna! ;)

http://www.evislillablogg.bloggplatsen.se

enkakaiugnen

22 november 2011 22:15

Tack! Vad roligt! Ja, testa, de blev jättegoda :)

 
Ingen bild

Åsén

23 november 2011 10:52

De här ska ja också pröva... måste bara fixa en ny elvisp.. de är inge bra va om den luktar bränt o bli glödhet, vispen alltså...hehe.. men hu mycke mörk choklad la du i? Efter behag lr.. ;) hade bra kotten saknar dej!! kraam!!

enkakaiugnen

23 november 2011 19:01

Hej Åsén!! Hellre bränd elvisp än bränd kaka ;)
Saknar dej också, måste bli en dejt snart! Tror jag hade ca. 50 g mörk choklad i, men man kan ha mer också men då blir den ju lite mastigare. Hoppas du gillar den! :)

 
Ingen bild

uffe

23 november 2011 14:23

Saffran är inköpt! Blir något över så känns denna kaka intressant. Först kommer dock riktnummerområdets bästa lussebullar att göras! Uffe o h e laddar inför tisdagen.

enkakaiugnen

23 november 2011 18:59

Spännande! Lussebullar är ju något av drottningen av bullar. Kom i håg att jag vill smaka! Blir det någon spännande fyllning i dem?

 
Ingen bild

Annelie

14 december 2012 19:35

Lättbakad och den blev fantastikt god...

enkakaiugnen

15 december 2012 15:56

Vad bra :) Fick du till chokladglasyren som vi pratade om?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - Lördag 13 april 08:39

  Sällan har våren varit så efterlängtad. Vi har haft snö i ett halvår nu, sedan 20 oktober. Efter en evighetsvinter tar vi nu alla chanser att skotta gångar i den 1 meter djupa snön som fortfarande brer ut sig på gräsmattan. Så nu kan vi röra oss ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:46

    Ville testa en ny julkaka i år och det blev denna, en klassiker. Den är riktigt god, nästan lite som smågodis som man går och nallar av. Ganska tydlig ingefärssmak och de är väldigt lika cederpepparkakor som vi åt ofta när jag var liten ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:40

  Det här är ett eget recept, kombinerat efter tre olika recept och det jag hade hemma. Vill helst inte använda glutenfri mjölmix när jag bakar, gillar hellre att använda bovetemjöl och havremjöl. Den är snabbakad eftersom den inte jäser, så väldi...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:21

  Ett tjockt täcke av snö som bäddar in träden och skogen runt knuten, ganska underbart faktiskt. Finns ju få saker som ger sån julkänsla som just snön och allt den för med sig. Doften av glögg är inte så tokig den heller, för julkänslans skull. ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 10:03

  Vaniljbullar ca 30 st150 g smör1 dl strösocker1/2 tsk salt1 ägg50 g jäst   5 dl mjölk2 tsk kardemumma13-15 dl vetemjöl   Fyllning: 1-2 dl vaniljkräm, hemgjord eller marsankräm  Ca 50 g mjukt smör   Gör så här: 1. Smält smöret och ...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2011 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards