Direktlänk till inlägg 29 januari 2012

Mandelkaka med blåbärssås!

Av enkakaiugnen - 29 januari 2012 20:45

    

Mazarinsmak, eller närmare bestämt bittermandel, är en av mina favoritsmaker. Kubb och mazariner tillhör favoriterna så det är kanske inte så konstigt att jag fastnade för den här mandelkakan igår när jag sökte recept på kycklingsås. Det söta är av nån anledning alltid lite mer intressant än det salta, i alla fall i min värld. Så det var bara tvunget att bli en efterrättskaka till På Spåret, och den blev jättegod! Den fine sambon, som för det mesta tycker tvärtom, att det salta är det mest intressanta, tyckte den var toppen och det är ett väldigt bra betyg. Enkel och snabbgjord var den också. Allt jag behöver i en kaka.

Jag halverade receptet, eftersom vi bara var två som skulle äta men här är det i sin helhet. Dessutom har jag gjort om receptet lite, men orginalet kommer från smaskens.nu.


Mandelkaka ca. 8-10 port

2 ägg

2,5 dl rörsocker strö
5-6 droppar bittermandelessens
150 gram smör, smält
1,5 dl vetemjöl

1,5 dl mandelmjöl (mal 1,5 dl mandel i mandelkvarn)

Lite flagad mandel att strö över


Ca. 2-3 dl blåbär

Socker efter smak  

Ca. 2-3 dl vispgrädde


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.
1. Smörj en pajform.
2. Vispa upp äggen lite lätt med en gaffel.
3. Rör sedan ned sockret och bittermandelessensen.
4. Smält smöret och tillsätt det.

5. Mal mandeln till mjöl och tillsätt det och vetemjölet.
6. Fördela smeten i formen, och strö flagad mandel över.

7. Grädda i nedre delen av ugnen i 25 minuter.

8. Under tiden värmer du blåbär och socker på medelvärme. Söta lite i taget och smaka av. Det behöver inte vara alltför sött, eftersom kakan i sig är rätt så söt.

9. Vispa grädden.

Servera kakorna något ljumma med blåbärssås och grädde. Har du en kopp kaffe till, så skadar inte det heller!

    

 
 
KarinW

KarinW

30 januari 2012 19:27

Den där kakan ska jag göra till efterätt nästa gång det blir stormiddag här hemma! Måste vara supergott med mandel och blåbär ihop och grädde såklart! Hoppas att allt är bra med dig /kram Karin

http://chiliconkarin.blogg.se

enkakaiugnen

30 januari 2012 22:30

Vad kul, gör så! Den var verkligen tokenkel, en riktig rör i hop-kaka. Konstigt nog är ofta de godast tycker jag :)

 
Katarina

Katarina

31 januari 2012 04:19

Hej! Så mycket gott och fina recept du har här! Tack för kommentarerna på min blogg!

http://hovkonditorn.blogspot.com

enkakaiugnen

31 januari 2012 17:26

Det var så lite, tyckte det var så kul att jag hittade dit! :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - Lördag 13 april 08:39

  Sällan har våren varit så efterlängtad. Vi har haft snö i ett halvår nu, sedan 20 oktober. Efter en evighetsvinter tar vi nu alla chanser att skotta gångar i den 1 meter djupa snön som fortfarande brer ut sig på gräsmattan. Så nu kan vi röra oss ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:46

    Ville testa en ny julkaka i år och det blev denna, en klassiker. Den är riktigt god, nästan lite som smågodis som man går och nallar av. Ganska tydlig ingefärssmak och de är väldigt lika cederpepparkakor som vi åt ofta när jag var liten ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:40

  Det här är ett eget recept, kombinerat efter tre olika recept och det jag hade hemma. Vill helst inte använda glutenfri mjölmix när jag bakar, gillar hellre att använda bovetemjöl och havremjöl. Den är snabbakad eftersom den inte jäser, så väldi...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:21

  Ett tjockt täcke av snö som bäddar in träden och skogen runt knuten, ganska underbart faktiskt. Finns ju få saker som ger sån julkänsla som just snön och allt den för med sig. Doften av glögg är inte så tokig den heller, för julkänslans skull. ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 10:03

  Vaniljbullar ca 30 st150 g smör1 dl strösocker1/2 tsk salt1 ägg50 g jäst   5 dl mjölk2 tsk kardemumma13-15 dl vetemjöl   Fyllning: 1-2 dl vaniljkräm, hemgjord eller marsankräm  Ca 50 g mjukt smör   Gör så här: 1. Smält smöret och ...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10 11
12
13 14 15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28 29
30
31
<<< Januari 2012 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards