Direktlänk till inlägg 4 april 2012

Mjuksega chokladcookies!

Av enkakaiugnen - 4 april 2012 18:48

     

Det här är en av mina favoriter! Den här gången gjorde jag dem lite mindre i storlek, som en vanlig klassisk småkaka istället för en amerikansk cookie. Men smaken blev lite god för det. Jag brukar använda mörk choklad med blåbärssmak till dem, det är den som heter "Blueberry intense" och kommer från Lindt. Den är lite omständig att göra men inte alls svår. Den ska bara vila i kylen i omgångar, totalt 2,5 timmar. Men har man bara lite tålamod så får man sin belöning sen i chokladform och i det här fallet är det absolut värt besväret! Jo, en lite fråga också... Vilka är era favoritsmåkakor? Skulle vilja baka lite småkakor nu och vill gärna ha tips på goda och gärna lite annorlunda småkakor som ni gillar? Här är receptet på mina favoriter.


Kladdkakecookies Ca. 30 st

100 gram mjölkchoklad
100 gram mörk choklad
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
115 gr mjukt smör
3,1 dl brun farin
2 ekologiska ägg
1 tsk vaniljsocker
0,7 dl mjölk
2,5 dl florsocker

Gör så här:

1. Smält chokladen i ett vattenbad (skål över kastrull med kokande vatten). Låt den sedan svalna i ett kallt vattenbad.

2. Sikta samman mjöl, kakao, bakpulver och salt. Jag fick ta vårt durkslag och sikta med eftersom silen är trasig, men det funkade också.

3. Vispa ihop brun farin och smöret så det blandas bra.

4. Tillsätt ägg och vaniljsocker och vispa till det är krämigt.

5. Häll den avsvalnade chokladen i smörblandningen och vispa ner den.

6. Häll sist i mjölk och mjölblandning om varannat medan du vispar på låg fart.

7. Nu till det roliga:


Dela upp smeten/degen i 4 delar och lägg dem på varsin bit plastfolie. Plasta och lägg i kylen. Låt vila där 2 timmar.

8. Rulla varje degbit till en rulle, ca. 2,4 cm i diameter. Använd florsocker om det blir kladdigt, eller rulla degen inlindad i plastfolie. Så gjorde jag för då slapp jag kleta.

  Rulla in en boll och låt den rulla...

9. Plasta rullarna och låt dom vila en stund till i kylen, ca. 30 min.

10. Ta ut dom och rulla ca. 7 bollar av varje rulle.

11. Lägg bollarna i en skål med florsocker och dränk dom i sockret. Dom ska vara alldeles vita.

12. Lägg dom sedan på bakplåtspapper på en plåt och

grädda i 175 grader i ca. 12-15 min.

   

 
 
Ingen bild

Birgitta

15 april 2012 01:45

Hej Lotta!
Du har en superfin blogg, med en massa underbara recept och fantastiska bilder. Jag är en "chocomaniac" får nog försöka mig på de här receptet. Men jag får kanske gå i kurs hos dig om jag inte lyckas. Det var mormor som berättade om din blogg och receptet på blåbärsgröt och det var så jag började läsa din blogg. Tack för alla recept som du delar med dig av. <3

enkakaiugnen

15 april 2012 18:55

Tack snälla! Kul att höra! :) Då tycker jag absolut att du ska prova de här kakorna, dom är en av mina chokladfavoriter! Annars är blåbärsbrowniesarna ett säkert kort för chokladälskare. Hör av dig så jag får veta vad du tyckte om du gör dem.

 
Lisa - mamma till Knut & gravid med nr 2

Lisa - mamma till Knut & gravid med nr 2

23 maj 2012 10:19

Dessa ska jag baka! Dom ser riktigt goda ut och jag älskar allt som har med choklad och kladdkaka att göra :D min son fyller 2 år om ngn vecka, så till hans kalas ska jag baka dessa kakor :)

Går dom bra att frysa eller ska jag baka dom dagen före? Sen så undrar jag lite om hur man bakar dom, du har staplat upp fint punkt för punkt. Men jag förstår inte riktigt, ska man blanda allt eftersom? Det är där mellan punkt 2 och 3 som jag inte riktigt förstår, ska man vispa farin och smöret för sig eller i mjölblandningen?

http://mammatillknut.bloggplatsen.se

enkakaiugnen

23 maj 2012 16:18

Hej! Kul att du ska prova dom, hoppas du tycker om dom också! Det gör jag :)
Jo, om själva bakandet... Jag brukar alltid blanda de torra ingredienserna först och sen ställa dem åt sidan. Sedan vispar man farin och smör för sig och tillsätter resten i den ordning det står, ägg, vanlijsocker etc. Sist av allt vispar man ner mjölblandningen och mjölken om varannat(punkt 6). Hoppas det går bra! Hör gärna av dej om vad du tyckte om dem!

 
Lisa - mamma till Knut & gravid med nr 2

Lisa - mamma till Knut & gravid med nr 2

24 maj 2012 16:21

Dom var ju skitgoda dom här kakorna! :D dom smakar lite som kakorna på subway, fast godare! :D lite kladdiga var dom att göra, men det var lugnt värt de! :D

Gåre bra om jag fryser dom?

http://mammatillknut.bloggplatsen.se

enkakaiugnen

24 maj 2012 19:02

Kul att du gillade dom! Ja, frys på bara, det gör jag alltid. De håller ganska länge också, men de tar oftast slut fort ;)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - Lördag 13 april 08:39

  Sällan har våren varit så efterlängtad. Vi har haft snö i ett halvår nu, sedan 20 oktober. Efter en evighetsvinter tar vi nu alla chanser att skotta gångar i den 1 meter djupa snön som fortfarande brer ut sig på gräsmattan. Så nu kan vi röra oss ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:46

    Ville testa en ny julkaka i år och det blev denna, en klassiker. Den är riktigt god, nästan lite som smågodis som man går och nallar av. Ganska tydlig ingefärssmak och de är väldigt lika cederpepparkakor som vi åt ofta när jag var liten ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:40

  Det här är ett eget recept, kombinerat efter tre olika recept och det jag hade hemma. Vill helst inte använda glutenfri mjölmix när jag bakar, gillar hellre att använda bovetemjöl och havremjöl. Den är snabbakad eftersom den inte jäser, så väldi...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:21

  Ett tjockt täcke av snö som bäddar in träden och skogen runt knuten, ganska underbart faktiskt. Finns ju få saker som ger sån julkänsla som just snön och allt den för med sig. Doften av glögg är inte så tokig den heller, för julkänslans skull. ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 10:03

  Vaniljbullar ca 30 st150 g smör1 dl strösocker1/2 tsk salt1 ägg50 g jäst   5 dl mjölk2 tsk kardemumma13-15 dl vetemjöl   Fyllning: 1-2 dl vaniljkräm, hemgjord eller marsankräm  Ca 50 g mjukt smör   Gör så här: 1. Smält smöret och ...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2012 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards