Direktlänk till inlägg 9 maj 2012
Jag har fått en ny favorit! Och då är det gott, för jag har blivit allt mer kräsen ju mer jag bakat under året som gått. Men jag är ju svag för mjukkakor, och för blåbär och för smulor på toppen,så det var kanske ingen skräll att den här gick hem hos mig. Det är en kaka som är väldigt vanlig i USA enligt receptet, så vanlig att de flesta diners har egna varianter. Det är en mjuk vaniljkaka med smuldegstopping. Egentligen ska det inte vara blåbär i men jag kunde inte hejda mej så jag strösslade blåbär över halva kakan. Att den är väldigt lättbakad, har få ingredienser som de flesta nog har hemma och en kort gräddningstid ger den plus i kanten. Saftig och luftig var den också, det finns ingen hejd på hur bra det här blev! Jantelagen får faktiskt flytta på sig (vilket den borde göra oftare), den här kakan är kick as! Här är receptet, ur tidningen Hembakat.
Vanilla crumb cake 16-20 stora bitar
7 ½ dl vetemjöl
4 ½ dl strösocker
6-7 tsk bakpulver
250 g smält smör
3 ägg
3 dl crème fraiche
Ev. 2 dl blåbär
2 msk vaniljsocker
2 msk florsocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
1. Smält smöret.
2. Blanda strösocker, mjöl och bakpulver i en bunke. Slå över det smälta smöret och rör till en smuldeg.
3. Ta 3 dl smulor åt sidan i en skål och låt den vara en stund.
4. Rör ner äggen i resten av smulorna (första bunken) och rör sedan ner crème fraichen.
5. Bred ut smeten i en smord och bröad långpanna, ca. 30x40 cm.
6. Strö över blåbären och tryck ner dem lite.
7. Strö de smulor du tagit åt sidan över blåbären.
8. Grädda i ca. 20-25 minuter. Låt svalna.
9. Blanda florsocker och vaniljsocker. Använd en sil och sikta blandningen över kakan. Skär i lagom stora rutor.
Färdigt!
Tycker man att det här ser gott ut kan man även titta här. Det är en liknande kaka men den är fylld med philadelphiaost.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 |
4 |
5 |
6 | ||||
7 |
8 | 9 | 10 |
11 |
12 |
13 | |||
14 |
15 | 16 |
17 |
18 | 19 |
20 | |||
21 | 22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 | |||
28 |
29 |
30 |
31 | ||||||
|