Direktlänk till inlägg 4 juni 2012
Det här är en klassisk svensk smulpaj. Enkel att göra och väldigt god. Receptet kommer ur Leilas första bakbok, "A piece of cake". Den är lite av en bibel för mig, jag återvänder ofta till den eftersom jag sällan eller rättare sagt aldrig, blivit besviken när jag bakat något ur den. Även denna gång höll den måttet, pajen blev jättegod. Lite kul med ett sting av ingefära i den. Väldigt somrig är den också, perfekt sommarfika. Jag har gjort om receptet lite, eftersom jag inte ville ha kokos i smuldegen. Därför tog jag lite extra vetemjöl och havregryn istället.
Rabarber och jordgubbspaj 1 form
250 g kallt smör, tärnat i småbitar
1 ½ dl råsocker
3 ½ dl vetemjöl
2 ½ dl havregryn
5 stora stjälkar rabarber
200 g frysta jordgubbar (el. 6 dl färska)
½ tsk mald ingefära
1 dl strösocker
2 msk majsstärkelse
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
1. Nyp ihop smöret med sockret och vetemjölet och blanda därefter i havregrynen. Blanda tills det blir en smulig deg. Om degen är för fast kan man tillsätta mer havregryn så blir den smuligare.
2. Skala och dela rabarbern i små bitar. Dela jordgubbarna.
3. Blanda jordgubbar, rabarber, socker, ingefära och potatismjöl i en bunke och lägg blandningen i en smord ugnsfast form.
4. Fördela smuldegen jämnt över frukten.
5. Grädda i mitten av ugnen i ca. 25 minuter så den får lite färg.
Vaniljglass är ju en klassiker till!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 | |||||||
4 | 5 |
6 | 7 |
8 | 9 |
10 | |||
11 |
12 | 13 |
14 | 15 |
16 |
17 |
|||
18 |
19 |
20 | 21 | 22 |
23 |
24 | |||
25 |
26 |
27 | 28 |
29 |
30 |
||||
|