Direktlänk till inlägg 27 juni 2012

Midsommartårtan - fläder och jordgubbstårta!

Av enkakaiugnen - 27 juni 2012 22:26



På lövad vagn i strålande sol åkte vi iväg på midsommarafton till byns bygdegård. Det var min mycket händige morbror som lövat och donat med vagn och gammeltraktor och det var så likt en Astrid Lindgren-film som det är möjligt. Hur mysigt som helst och till och med vädret var strålande. När hände det sist på en midsommar? Och den här sommaren? Just därför var det extra härligt att få gona lite i solen, fika brödportion och kaffe för 15 kronor, köpa lotter och snurra chokladhjul. Det allra bästa med årets midsommarafton var att Erik (bror) och Anna-Sofie var här och firade med mej och Björn. Vi ses inte så jätteofta eftersom de bor i den så kallade kungliga huvudstaden och vi bor en bit därifrån. Därför var det toppen att få en heldag tillsammans, som naturligtvis avslutades med grillmiddag och tårta.


I år ville jag testa nåt nytt och hittade den här flädertårtan i månadens nummer av Buffé. Tyckte det lät väldigt gott och somrigt med flädermousse och det var det också. Med jordgubbarna på blev det en jättebra balans i tårtan och den fick mycket beröm vilket var kul eftersom den tog en stund att göra. Gör den gärna dagen innan, så får den stå till sig lite. Det är också mest praktiskt eftersom den kräver minst 5 timmar i kylen i omgångar och därtill tar ungefär en timme att få till. Gör man den dagen innan så lämnar man den bara i kylen tills den ska serveras. Jag garnerade min tårta med penséer och tror att de är ätbara. Blommor är inte min starka gren så jag vågade inte låta någon äta upp dem, men alla verkade nöjda ändå.

Summan av alltihop, en bra dag med en riktigt bra tårta. Receptet har Linnea Eriksson komponerat.


Flädermoussetårta med jordgubbsgélé

Tårtbotten:

1 1/2 dl sötmandel (1 1/2 dl sötmandel motsvarar ca 100 g)

3 äggvitor

1 1/2 dl socker

1/2 l jordgubbar

smör till formen
ev ätbara blommor till garnering


Flädermousse:

2 gelatinblad

3 äggulor

1 dl socker

1/2 tsk vaniljsocker

1/2 dl konc fläderblomssaft

1 dl vispgrädde

2 dl crème fraiche

finrivet skal från 1 citron


Jordgubbsgélé:

3 gelatinblad

1 1/2 dl vatten

1 dl konc fläderblomssaft

1 msk färskpressad citronjuice


Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Smörj en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter (för 8 bitar). Klipp ut en rundel av bakplåtspapper och lägg det på bottnen av formen.
  3. Mixa mandeln fint i matberedare. Vispa äggvitorna hårt. Tillsätt sockret och vispa ytterligare någon minut. Rör ner mandeln.
  4. Bred ut smeten i formen. Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter. Den är färdig när den börjar bli gyllenbrun och känns fast på ytan. Låt svalna.

Flädermousse:

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter.
  2. Vispa äggulor, socker och vaniljsocker pösigt.
  3. Värm saften i en liten kastrull. Ta upp gelatinbladen. Rör ner dem i saften och låt smälta.
  4. Vispa grädden fast. Blanda äggvisp, grädde, crème fraiche och rivet citronskal.
  5. Rör ner gelatinblandningen i smeten under omrörning. Häll moussen på bottnen. Täck och ställ i kylskåp minst 3 timmar.

Jordgubbs- och flädergelé:

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter.
  2. Värm vatten, saft och citronjuice i en liten kastrull. Ta upp och rör ner gelatinbladen. Låt gelén svalna.
  3. Rensa och skär jordgubbarna i klyftor. Fördela dem över den stelnade moussen. Skeda över gelén. Ställ i kylskåp ca 2 timmar, tills gelén har stelnat. Hit kan förberedas.
  4. Vid servering: Lossa tårtan ur formen. Garnera ev med ätbara blommor strax före servering.  
 
Det här inlägget går inte att kommentera.
Av enkakaiugnen - Lördag 13 april 08:39

  Sällan har våren varit så efterlängtad. Vi har haft snö i ett halvår nu, sedan 20 oktober. Efter en evighetsvinter tar vi nu alla chanser att skotta gångar i den 1 meter djupa snön som fortfarande brer ut sig på gräsmattan. Så nu kan vi röra oss ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:46

    Ville testa en ny julkaka i år och det blev denna, en klassiker. Den är riktigt god, nästan lite som smågodis som man går och nallar av. Ganska tydlig ingefärssmak och de är väldigt lika cederpepparkakor som vi åt ofta när jag var liten ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:40

  Det här är ett eget recept, kombinerat efter tre olika recept och det jag hade hemma. Vill helst inte använda glutenfri mjölmix när jag bakar, gillar hellre att använda bovetemjöl och havremjöl. Den är snabbakad eftersom den inte jäser, så väldi...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:21

  Ett tjockt täcke av snö som bäddar in träden och skogen runt knuten, ganska underbart faktiskt. Finns ju få saker som ger sån julkänsla som just snön och allt den för med sig. Doften av glögg är inte så tokig den heller, för julkänslans skull. ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 10:03

  Vaniljbullar ca 30 st150 g smör1 dl strösocker1/2 tsk salt1 ägg50 g jäst   5 dl mjölk2 tsk kardemumma13-15 dl vetemjöl   Fyllning: 1-2 dl vaniljkräm, hemgjord eller marsankräm  Ca 50 g mjukt smör   Gör så här: 1. Smält smöret och ...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2012 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards