Direktlänk till inlägg 1 juli 2012

Pappas baguetter!

Av enkakaiugnen - 1 juli 2012 00:43

 


 

Nånting jag gillar väldigt mycket är när jag kommer hem till mamma och pappa, och den stora skärbrädan är utdragen i köket. Då ligger det oftast en handduk där och under den nånting nybakat. Sån tur hade jag ikväll när jag dök in där en sväng och tvättade bilen. Pappa hade bakat baguetter och dom var supergoda! Så goda att han blev tvungen att dela med sej av receptet på en lapp. Det är ett recept som mamma och pappa bakat hur många gånger som helst och som dom brukar göra i lite olika former och storlekar. Just som baguetter var receptet toppen, och en bra uppladdning inför nästa vecka också. Det är Frankrikeresa på gång!


Föräldrarfrallor - i baguetteform Ca 4 små baguetter

50 g jäst

½ l vatten

1 tsk salt

2 msk matolja

Ca. 12 dl vetemjöl


Gör så här:

1. Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader.

2. Smula jästen i en bunke och lös den med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja och salt.

3. Tillsätt och jobba in mjölet lite i taget, eller "beat för beat"som vissa väldigt fyndiga personer skulle uttrycka det.

4. När degen släpper från bunken och känns smidig, så täck den med bakduk och låt den jäsa i ca. 35 minuter.

5. Ta upp degen på mjölat bakbord och baka ut till frallor eller, som här, till baguetter.

6. Lägg bröden på en plåt och låt jäsa i ytterligare ca. 35-36½ minuter.

Sätt ugnen på 225 grader (baguetter) eller 200 grader (formfranska).

7. Pensla bröden på ägg och strö över valfri topping, t.ex sesamfrön eller solros frön.

8. Grädda mitt i ugnen i ca. 8 min (baguetter) eller 15 minuter (formfranska).

Då blir de så här fina:

 

Har man tur kan man få dom serverade så här, med en klick smör och med lite vin till. Fattar inte att jag inte krävde att få ta med en hem. Jag har några innestående om man säger så, det har transporterats x antal kakburkar ut till Allsta det senaste året.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - Lördag 13 april 08:39

  Sällan har våren varit så efterlängtad. Vi har haft snö i ett halvår nu, sedan 20 oktober. Efter en evighetsvinter tar vi nu alla chanser att skotta gångar i den 1 meter djupa snön som fortfarande brer ut sig på gräsmattan. Så nu kan vi röra oss ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:46

    Ville testa en ny julkaka i år och det blev denna, en klassiker. Den är riktigt god, nästan lite som smågodis som man går och nallar av. Ganska tydlig ingefärssmak och de är väldigt lika cederpepparkakor som vi åt ofta när jag var liten ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:40

  Det här är ett eget recept, kombinerat efter tre olika recept och det jag hade hemma. Vill helst inte använda glutenfri mjölmix när jag bakar, gillar hellre att använda bovetemjöl och havremjöl. Den är snabbakad eftersom den inte jäser, så väldi...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:21

  Ett tjockt täcke av snö som bäddar in träden och skogen runt knuten, ganska underbart faktiskt. Finns ju få saker som ger sån julkänsla som just snön och allt den för med sig. Doften av glögg är inte så tokig den heller, för julkänslans skull. ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 10:03

  Vaniljbullar ca 30 st150 g smör1 dl strösocker1/2 tsk salt1 ägg50 g jäst   5 dl mjölk2 tsk kardemumma13-15 dl vetemjöl   Fyllning: 1-2 dl vaniljkräm, hemgjord eller marsankräm  Ca 50 g mjukt smör   Gör så här: 1. Smält smöret och ...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2012 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards