Direktlänk till inlägg 1 juli 2012
Nånting jag gillar väldigt mycket är när jag kommer hem till mamma och pappa, och den stora skärbrädan är utdragen i köket. Då ligger det oftast en handduk där och under den nånting nybakat. Sån tur hade jag ikväll när jag dök in där en sväng och tvättade bilen. Pappa hade bakat baguetter och dom var supergoda! Så goda att han blev tvungen att dela med sej av receptet på en lapp. Det är ett recept som mamma och pappa bakat hur många gånger som helst och som dom brukar göra i lite olika former och storlekar. Just som baguetter var receptet toppen, och en bra uppladdning inför nästa vecka också. Det är Frankrikeresa på gång!
Föräldrarfrallor - i baguetteform Ca 4 små baguetter
50 g jäst
½ l vatten
1 tsk salt
2 msk matolja
Ca. 12 dl vetemjöl
Gör så här:
1. Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader.
2. Smula jästen i en bunke och lös den med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja och salt.
3. Tillsätt och jobba in mjölet lite i taget, eller "beat för beat"som vissa väldigt fyndiga personer skulle uttrycka det.
4. När degen släpper från bunken och känns smidig, så täck den med bakduk och låt den jäsa i ca. 35 minuter.
5. Ta upp degen på mjölat bakbord och baka ut till frallor eller, som här, till baguetter.
6. Lägg bröden på en plåt och låt jäsa i ytterligare ca. 35-36½ minuter.
Sätt ugnen på 225 grader (baguetter) eller 200 grader (formfranska).
7. Pensla bröden på ägg och strö över valfri topping, t.ex sesamfrön eller solros frön.
8. Grädda mitt i ugnen i ca. 8 min (baguetter) eller 15 minuter (formfranska).
Då blir de så här fina:
Har man tur kan man få dom serverade så här, med en klick smör och med lite vin till. Fattar inte att jag inte krävde att få ta med en hem. Jag har några innestående om man säger så, det har transporterats x antal kakburkar ut till Allsta det senaste året.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 |
3 | 4 |
5 | 6 |
7 |
8 | |||
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 | 15 |
|||
16 | 17 |
18 | 19 |
20 | 21 | 22 |
|||
23 |
24 |
25 |
26 | 27 |
28 |
29 | |||
30 |
31 |
||||||||
|