Direktlänk till inlägg 22 augusti 2012

Morotskaka!

Av enkakaiugnen - 22 augusti 2012 12:00

       

Mitt första jobb var som cafébiträde på ett café här i stan. Jag trivdes så bra där och i början kunde jag ha jobbat gratis, så roligt tyckte jag att det var. Jag fick baka, göra smörgåsar, stå i kassan och träffa folk och det var precis det jag ville göra. Jag var bara 15 år då när jag började men jag blev kvar i flera år. Jag drömmer fortfarande om ett alldeles eget litet café lite nu och då, men det är en dröm som ligger långt bak i huvudet och långt fram i tiden. Hur som helst, åter till mitt första caféjobb och den stående favoriten hos många av gästerna; morotskakan. Den fanns alltid där och den gick oftast åt vilket inte var så konstigt för den var så otroligt god. Igår bakade jag en annan typ av morotskaka, men när jag tog ut den såg den precis ut som cafémorotskakan och den smakade lika bra också. Det är ju svårt att misslyckas med morotskakor eftersom morötterna gör den så saftig och dessutom är det ju massor med glasyr ovanpå om man ändå skulle tycka att den är lite för torr. Frukt och grönsaker i kakor är ju oslagbart just för att det blir så saftigt. Och morötter är en favorit hos mig, eller "mormorötter" som dom också kallas numer.


Morotskaka 1 tårta, ca 12 bitar

3 ägg

3 dl strösocker

2 tsk bakpulver  

0,5 tsk salt

1,5 tsk kardemumma

1,5 tsk kanel

1 tsk ingefära

4 dl vetemjöl

4 dl grovrivna morötter + lite etxra till garnering

2, 5 dl olja (ej oliv-)


Glasyr:

25 g rumsvarmt smör

125 g philadelphiaost

2,5 dl florsocker

1 msk citronsaft

finrivet skal från 1 citron


Gör så här:


Sätt ugnen på 200 grader.

1. Blanda mjöl, kanel, kardemumma, bakpulver och ingefära ordentligt i en bunke.

2. Vispa ägg och socker fluffigt.

3. Vänd ner mjölet i äggblandningen och blanda.

4. Tillsätt olja och mörötter och rör in det väl i smeten (jag använde elvispen för att få allt bra blandat)

5. Häll smeten i en smord och bröad form, ca. 22 cm i diameter, och grädda i ca. 45 minuter mitt i ugnen.
 Prova med en sticka att den är klar.
 Låt kakan svalna.

Glasyr:
6. Vispa ihop smör och philadelphiaosten.

7. Tillsätt citron och florsocker och vispa ihop till en slät kräm.

8.Bred ut krämen på den kalla kakan och garnera med morotsriv.

Klart!

 
 
Katarina

Katarina

22 augusti 2012 12:35

Morotskaka är en klassiker, så god och saftig!

http://hovkonditorn.blogspot.com

enkakaiugnen

22 augusti 2012 20:48

Håller med :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - Lördag 13 april 08:39

  Sällan har våren varit så efterlängtad. Vi har haft snö i ett halvår nu, sedan 20 oktober. Efter en evighetsvinter tar vi nu alla chanser att skotta gångar i den 1 meter djupa snön som fortfarande brer ut sig på gräsmattan. Så nu kan vi röra oss ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:46

    Ville testa en ny julkaka i år och det blev denna, en klassiker. Den är riktigt god, nästan lite som smågodis som man går och nallar av. Ganska tydlig ingefärssmak och de är väldigt lika cederpepparkakor som vi åt ofta när jag var liten ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:40

  Det här är ett eget recept, kombinerat efter tre olika recept och det jag hade hemma. Vill helst inte använda glutenfri mjölmix när jag bakar, gillar hellre att använda bovetemjöl och havremjöl. Den är snabbakad eftersom den inte jäser, så väldi...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:21

  Ett tjockt täcke av snö som bäddar in träden och skogen runt knuten, ganska underbart faktiskt. Finns ju få saker som ger sån julkänsla som just snön och allt den för med sig. Doften av glögg är inte så tokig den heller, för julkänslans skull. ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 10:03

  Vaniljbullar ca 30 st150 g smör1 dl strösocker1/2 tsk salt1 ägg50 g jäst   5 dl mjölk2 tsk kardemumma13-15 dl vetemjöl   Fyllning: 1-2 dl vaniljkräm, hemgjord eller marsankräm  Ca 50 g mjukt smör   Gör så här: 1. Smält smöret och ...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3 4
5
6
7
8 9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2012 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards