Direktlänk till inlägg 22 augusti 2012

Morotskaka!

Av enkakaiugnen - 22 augusti 2012 12:00

       

Mitt första jobb var som cafébiträde på ett café här i stan. Jag trivdes så bra där och i början kunde jag ha jobbat gratis, så roligt tyckte jag att det var. Jag fick baka, göra smörgåsar, stå i kassan och träffa folk och det var precis det jag ville göra. Jag var bara 15 år då när jag började men jag blev kvar i flera år. Jag drömmer fortfarande om ett alldeles eget litet café lite nu och då, men det är en dröm som ligger långt bak i huvudet och långt fram i tiden. Hur som helst, åter till mitt första caféjobb och den stående favoriten hos många av gästerna; morotskakan. Den fanns alltid där och den gick oftast åt vilket inte var så konstigt för den var så otroligt god. Igår bakade jag en annan typ av morotskaka, men när jag tog ut den såg den precis ut som cafémorotskakan och den smakade lika bra också. Det är ju svårt att misslyckas med morotskakor eftersom morötterna gör den så saftig och dessutom är det ju massor med glasyr ovanpå om man ändå skulle tycka att den är lite för torr. Frukt och grönsaker i kakor är ju oslagbart just för att det blir så saftigt. Och morötter är en favorit hos mig, eller "mormorötter" som dom också kallas numer.


Morotskaka 1 tårta, ca 12 bitar

3 ägg

3 dl strösocker

2 tsk bakpulver  

0,5 tsk salt

1,5 tsk kardemumma

1,5 tsk kanel

1 tsk ingefära

4 dl vetemjöl

4 dl grovrivna morötter + lite etxra till garnering

2, 5 dl olja (ej oliv-)


Glasyr:

25 g rumsvarmt smör

125 g philadelphiaost

2,5 dl florsocker

1 msk citronsaft

finrivet skal från 1 citron


Gör så här:


Sätt ugnen på 200 grader.

1. Blanda mjöl, kanel, kardemumma, bakpulver och ingefära ordentligt i en bunke.

2. Vispa ägg och socker fluffigt.

3. Vänd ner mjölet i äggblandningen och blanda.

4. Tillsätt olja och mörötter och rör in det väl i smeten (jag använde elvispen för att få allt bra blandat)

5. Häll smeten i en smord och bröad form, ca. 22 cm i diameter, och grädda i ca. 45 minuter mitt i ugnen.
 Prova med en sticka att den är klar.
 Låt kakan svalna.

Glasyr:
6. Vispa ihop smör och philadelphiaosten.

7. Tillsätt citron och florsocker och vispa ihop till en slät kräm.

8.Bred ut krämen på den kalla kakan och garnera med morotsriv.

Klart!

 
ANNONS
 
Katarina

Katarina

22 augusti 2012 12:35

Morotskaka är en klassiker, så god och saftig!

http://hovkonditorn.blogspot.com

enkakaiugnen

22 augusti 2012 20:48

Håller med :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - Torsdag 14 sept 21:58


      Lite roligt att leta runt här efter äppelkakor och till slut hitta favoriten jag sökte, för att inse när jag läser blogginlägget, att jag gillade och gjorde exakt samma sak för fem år sedan som nu. Tittade på That 70's show, drack kaffe och å...

Av enkakaiugnen - Måndag 28 aug 20:29


           Fick ett sånt väldans chokladsug i helgen, blev bjuden på så goda chokladkakor på jobbet och ville ha mer. Sagt och gjort, cheesecakebrownies brukar alltid stilla chokladbegäret. Detta recept kommer från Jennys matblogg, där finns en he...

Av enkakaiugnen - Lördag 26 aug 23:35


Det här blev en vädligt smakrik kaka, lite höstig sådär med syrliga vinbär och muscovadosocker. Nu hade jag däremot inget sånt så det fick bli en blandning av chai-socker (socker med kanel och kardemumma), brun farin och vanligt socker. Gick fint ...

Av enkakaiugnen - Måndag 21 aug 17:00


    Det här är en vardagsräddare för mig och ett av mina favoritrecept. Nu har jag gjort det så många gånger att jag mest höftar ihop det, det blir bra ändå. Länge trodde jag att det var jobbigt att göra müsli, men det är ju superlätt och går gansk...

Av enkakaiugnen - Söndag 20 aug 21:30


           Här kommer ytterligare en nyttig chokladboll, men denna gång lite matigare och lite mer mellanmålsaktig. Funkar dock inte att ta med till skolan (kanske inte jobbet heller?) eftersom det är nötter i. Kom på det när det var för sent. Man ...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ En kaka i ugnen med Blogkeen
Följ En kaka i ugnen med Bloglovin'

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3 4
5
6
7
8 9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2012 >>>
Matbloggstoppen

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se