Direktlänk till inlägg 4 januari 2013

Sörgårdslimpa!

Av enkakaiugnen - 4 januari 2013 10:00

 

Ännu ett recept ur tidningen BAKA. Gillar verkligen den tidningen, både innehållet och layouten, den är så snygg!

Denna gång är det ett matbröd, en Sörgårdslimpa som jag provade. Väldigt god och sån där klassisk limpsmak men med en tydlig smak och ganska hård skorpa. Det gillar jag. Här är receptet.


Sörgårdslimpa 2 st

4 dl mjölk

25 g jäst

1 dl sirap

½ tsk salt

6 dl rågsikt

2 dl grovt rågmjöl

4 dl vetemjöl


Gör så här:

1. Värm mjölken till fingervarmt, ca. 37 grader.

2. Smula jästen i en bunke och häll över lite av mjölken och rör ut jästen i den.

3. Tillsätt resten av mjölken, sirap, salt, rågsikt, rågmjöl och vetemjöl. Tillsätt mjölen lite i taget.

4. Arbeta degen väl, helst i maskin, tills den släpper degbunken kanter.

5. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek.

Sätt ugnen på 200 grader.

6. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma den till två runda limpor. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i ca. 30 minuter.

7. Pensla limporna med lite vatten blandat med sirap. Grädda längst ner i ugnen i 40-45 minuter.

Om limporna blir för mörka för tidigt, så lägg lite aluminiumfolie på dom så bränns dom inte högst upp.

Klart!

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - Lördag 13 april 08:39

  Sällan har våren varit så efterlängtad. Vi har haft snö i ett halvår nu, sedan 20 oktober. Efter en evighetsvinter tar vi nu alla chanser att skotta gångar i den 1 meter djupa snön som fortfarande brer ut sig på gräsmattan. Så nu kan vi röra oss ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:46

    Ville testa en ny julkaka i år och det blev denna, en klassiker. Den är riktigt god, nästan lite som smågodis som man går och nallar av. Ganska tydlig ingefärssmak och de är väldigt lika cederpepparkakor som vi åt ofta när jag var liten ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:40

  Det här är ett eget recept, kombinerat efter tre olika recept och det jag hade hemma. Vill helst inte använda glutenfri mjölmix när jag bakar, gillar hellre att använda bovetemjöl och havremjöl. Den är snabbakad eftersom den inte jäser, så väldi...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:21

  Ett tjockt täcke av snö som bäddar in träden och skogen runt knuten, ganska underbart faktiskt. Finns ju få saker som ger sån julkänsla som just snön och allt den för med sig. Doften av glögg är inte så tokig den heller, för julkänslans skull. ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 10:03

  Vaniljbullar ca 30 st150 g smör1 dl strösocker1/2 tsk salt1 ägg50 g jäst   5 dl mjölk2 tsk kardemumma13-15 dl vetemjöl   Fyllning: 1-2 dl vaniljkräm, hemgjord eller marsankräm  Ca 50 g mjukt smör   Gör så här: 1. Smält smöret och ...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24 25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2013 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards