Direktlänk till inlägg 12 februari 2013

Bagarens bästa semlor!

Av enkakaiugnen - 12 februari 2013 16:00

  ¨    

 

Första februari idag! Det närmar sig! Såg i och för sig en semla redan innan jul, i kylen bredvid skumtomtarna. Ja vad säger man? Världsklass. Fast det tycker jag inte, fattar inte det där. Vem äter semlor före jul? Bakvänt.

Förra året den här tiden så hittade jag ett så väldans bra semmerecept! I tidningen Hembakat var det en bagare som bidrog med sitt bästa recept på dessa små godingar och därför ville jag testa det, eftersom bagare ju är att lita på, särskilt i semmeltid. Det var första gången jag gjorde kalljästa semlor, och jag tycker resultatet blev toppen! Precis så där saftiga och tunga som man vill ha dem. Helt klart värda att prova! Här är receptet.


Semlor! Ca. 20 st

25 g jäst  

2, 5 dl mjölk

100 g smör

100 g strösocker

7,5 g salt

10 g nymortlad kardemumma

1 ägg

600 g vetemjöl


Fyllning:

200 g mandelmassa

0,5 - 1 dl vatten

vispgrädde


Gör så här:

1. Blanda alla ingredienserna i en köksassistentsbunke med degkrokar i assistents.

2. Kör på långsam hastighet i 20-25 minuter. Degen ska bli riktigt blank.

3. Forma ca. 15-20 runda bullar av degen (väg ev. varje bit till 60 g)

4. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk till dubbel storlek i ca. 2 timmar.

5. Sätt ugnen på 210 grader.

6. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca. 5-7 min (jag gräddade i ca. 5 min). Låt dem svalna på plåten.

Fyllning:

Mosa mandelmassa med vatten och ev. inkråm från semmelbullarna.

Vispa grädden.


Jag antar att de flesta vet hur man monterar en semmelbulle. Att man gröper ur dem, fyller med mandelmassa och klickar eller spritsar grädde ovanpå. Sedan på med locket och sist florsocker på toppen.

Och sedan ett glas mjölk till! Eller kaffe. Eller bara helt som den är utan nånting annat till. Jag åt förresten upp en bulle utan att fylla den bara för att själva bullen var så god. Bra bullebetyg!

     


Hur äter ni era semlor? Någon som tips på andra fyllningar?

 
ANNONS
 
Katarina

Katarina

9 februari 2012 06:30

Mandelmassa skall det helst vara i min semla, men jordgubbssylt är också en god fyllning. Jag börjar alltid med locket och skopar grädde med det :)

http://hovkonditorn.blogspot.com

enkakaiugnen

9 februari 2012 21:11

Samma här! Det borde vara fler lock! :)

 
Ingen bild

uffe

9 februari 2012 10:28

Tyvärr, Uffe o h e får ont i knäna av semlor och går därför all in på vaniljbullar. Receptet på dessa är hemligt men så mycket kan avslöjas att det inte kommer att finnas med i någon viktväktarbibel de närmaste 100 åren. Alla som provat bullarna trycker distinkt på gilla-knappen. Den 25/3 är det våffeldag. Uffe o h e vill ha något nytt spännande till dess. Tack o adjö

enkakaiugnen

9 februari 2012 21:20

Alla bullar med fyllning är okej här. Alla bullar över huvudtaget faktiskt! Avancerat av entouraget måste jag säga, vaniljbullar är inget nybörjarbak. Men entouraget har ju varit med ett tag så det är kanske dags för nya nivåer i bakandet? Hmm...våfflor? Jag tänker blåbär eller choklad. Eller kanske både och? Har ju faktiskt fått ett våffeljärn. Ber att få återkomma i frågan inom kort!

 
Ingen bild

Sara

9 februari 2012 10:32

även om jag är en sådan människa som tycker att mandelmassan ska vara nervispad i grädden, så ser semlorna übergoda ut! men att kalljäsa, är det inte att jäsa i kylskåp? jag tror du missade det.... :P

enkakaiugnen

9 februari 2012 21:10

Låter gott med nedvispad mandelmassa! Det har jag aldrig testat, men det måste provas! Att bero på det här med kalljäsning så var jag tvungen att titta i receptet en gång till, men det är en kalljäst deg som jag skrev. Jag tror det beror på att degvätskan inte ska vara ljummen, utan kall. Så enligt bagaren i receptet är det själva degen som är kalljäst och det har inte att göra med var den jäser. Men det kan säkert vara olika beroende på vad man menar :)

 
Ingen bild

Joanna

29 februari 2012 11:30

Hej.
Jag har även testat detta recept i år. Semlorna blev supergoda! Bästa bullreceptet på länge. Jag ser att du halverat ingredienserna, fick du ändå 20st? Jag gjorde utifrån receptet och fick 23 bullar. Blev lite fundersam, de måste annnars vara min semlor för jag tycker mina blev i normal storlek. Men de kanske ska vara mini semlor?
Gillar din blogg! Jättefina recept!:)

enkakaiugnen

29 februari 2012 21:23

Hej! Tack, kul att du gillar den! :) Jag fick faktiskt 20 bullar, inte mini men inte i caféstorlekt heller. Något mellanting får man nog säga. Jag gillade också det här receptet och det bästa är att när man tinar dem och de varit frysta så är de fortfarande saftiga! Har faktiskt precis ätit en :)

 
helga

helga

4 februari 2013 10:00

Oh, my god vad gott! Jag har inte ätit någon semla ännu i år. Kanske dags att baka egna...

http://www.helga1.bloggplatsen.se

enkakaiugnen

4 februari 2013 18:31

Ja det tycker jag :) Jag borde göra det med, men det får vänta lite iaf...

 
Hilla

Hilla

4 februari 2013 10:01

Det ser supergott ut! Jag kokar saft idag... Bären har legat i frysen ett tag och nu behöver vi en rejäl vitaminpuff!

http://www.matprat.bloggplatsen.se

enkakaiugnen

4 februari 2013 18:31

Låter härligt med en vitaminkick, det blir så mycket godare med bärsaft än köpsaft, helt annan smak.

 
LittleDessert - Recept & Webbshopp

LittleDessert - Recept & Webbshopp

6 februari 2013 11:32

Mums vilka härliga!

http://littledessert.se

enkakaiugnen

9 februari 2013 09:54

Tack! :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - Lördag 5 jan 15:18

        I år firade vi in det nya året i Stöde. Det blev en riktigt bra nyårsafton med en massa god mat, trevligt folk och spel. Det är inte lika vildsint nu som förr och det är kanske lika bra. Vi gjorde efterättstårtan och jag testade ett helt n...

Av enkakaiugnen - Fredag 4 jan 15:45

  Om det är något jag längtar efter i början av julen och i adventstider så är det saffran. Saffran i lussebullar och småkakor, saffransglass med chokladsås och saffransbiscotti. I år bjöd mamma på saffranspannacotta i mellandagarna. Den var toppa...

Av enkakaiugnen - 16 december 2018 16:00

Underbara vinter! Ibland i alla fall. När det är sådär vitt och vackert och fem minusgrader. När man får sitta på en is i solen och dricka varm choklad med lite annat i och, om man har riktig tur, vara omgiven av sina vänner. Då är det fint. J...

Av enkakaiugnen - 16 december 2018 15:15

  Här är en av mina nya favoriter. Hittade detta recept i somras och har säkert bakat dem 15 gånger sedan dess. De blir riktigt goda och väldigt lika vanligt bröd med mjöl, det är därför jag gillar dem. De får också en hård skorpa och jag brukar k...

Av enkakaiugnen - 16 december 2018 14:57

        Det var en evighet sedan jag bloggade nu! Men nu är det ju jul och det bara älskar jag. Allt ifrån alla ljus i både levande och mindre levande form, till ljusslingor, pynt, granris och såklart, alla godsaker. Jag äter ganska sällan det jag...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ En kaka i ugnen med Blogkeen
Följ En kaka i ugnen med Bloglovin'

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2013 >>>
Matbloggstoppen

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se