Alla inlägg under maj 2013
Här kommer nästa kaksort från bakkvällen, nämligen brysselkex! Jag såg dom på en bild som Sarah hade hittat och kom inte på namnet. Jag höll på hur länge som helst med olika b-ord, så till sist fick jag googla. Tror det är lite skadligt för hjärnan det där att man aldrig utmanar den hela vägen fram liksom. Man tänker en stund, men sen ger man upp och googlar istället, vilket borde göra hjärnan lite mindre tränad. I mitt fall är det dock perfekt eftersom mitt närminne då och då verkar nästintill obefintligt. Hur som helst var det här en väldigt enkelt kaka att göra och goda blev dom. Vi färgade strösockret med karamellfärg (vilket vi gjorde även med strösockret). Bara att droppa i eftersom och röra, inte för mycket dock för då smälter sockret. Här är receptet.
Brysselkex Ca. 20 st
200 g smör
1 dl strösocker
4 1/2 dl mjöl
2 tsk vaniljsocker
1/2 dl strösocker
Röd karamellfärg
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
1. Färga sockret med karamellfärgen. lägg sockret i en skål och droppa i lite färg i taget.
2. Hacka ihop alla ingredienser på en skärbräda. Knåda ihop till en slät deg, se till att alla smörklumpar försvinner.
3. Rulla degen till en rulle, ca. 4 cm i diameter. Rulla rullen i det färgade sockret och ställ i den i kylen i ca. 1 timme.
4. Ta ut rullen och skär den i ½-1 cm tjocka skivor. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper.
5. Grädda kakorna i ca. 10 minuter.
Klart!
Som enkontrast till allt det rosa och sockerkakiga under bakkvällen, ville vi göra en chokladkaka också, men den skulle ju ändå vara lite rosa så därför fick det blir strössel på. Sen kom Sandra på att man kan ju trycka ut hjärtan med pepparkaksformar så det gjorde vi. Det här är mammas recept från början och det är riktigt bra, riktigt god smak på både kakan och glasyren. Det är en av dom där kakorna som man måste testa. Så gör det!
Kärleksmums! 1 plåt, ca. 25 bitar
Kaka:
3 ägg
4½ dl socker
225 smör
2,25 dl mjölk
6 dl mjöl
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
Chokladglasyr:
1½ msk smör
1 tsk vaniljsocker
2 dl florsocker
2 msk kallt kaffe
1½ msk kakao
Strössel till garnering
Gör så här:
1. Vispa ägg och socker fluffigt.
2. Smält smöret.
3. Blanda de torra ingredienserna noggrannt och rör ner dem i äggsmeten.
4. Tillsätt smöret och mjölken och blanda ordentligt.
5. Rör i den hackade chokladen och häll smeten i en djup ugnsplåt klädd med bakplåtspapper.
6. Grädda i 200 grader i ca. 10-20 minuter.
Låt svalna.
Chokladglasyren:
1. Smält smöret.
2. Rör ner de övriga ingredienserna och rör till en slät smet (det är mycket släta smeter nu).
3. Bred glasyren över den avsvalnade kakan och strö över mycket strössel.
4. Tryck ut hjärtan med hjälp av pepparkaksformar eller skär kakan i lagom stora rutor.
Klart!
Jag hade en så jäkla rolig, bakig och skrattig kväll tillsammans med mina kusiner igår. Vi var hos min kusin Sarah och kalasbakade lite på temat rosa. Inför detta år hade jag lovat mig själv en sak, nämligen att inte fastna på bild med min mage "liggandes" på diskbänken som förra året. Tror jag lyckades med det, har i alla fall inte sett några bilder på det. Det blev sex olika sorters bakverk och det tog runt fyra timmar. Fyra timmar som bestod av dubbelt så många projekt, fotograferande, mjölkbrist, dekorerande, VISPANDE och startade degar lite här och var. Ett tag hade vi 4 degar och 1 glasyr igång samtidigt och använde upp 3 paket florsocker, men vi fick ihop det på slutet och det blev riktigt bra också. Vi lyckades göra halloncupcakes, en extremt rosa hallonrulltårta, kärleksmums, brysselkex, stora kanelbullar och polkamaränger. Vi tryckte i oss en del coca cola och annat socker under tiden, det är ju halva poängen. Så några dagar framöver nu tänkte jag dela med mig av det vi gjorde och av recepten som vi faktiskt till viss del komponerade ihop själva. Först ut får nog hallonmuffinsarna bli. Här är receptet.
Halloncupcakes! Ca. 12 st
De här kom till en kväll förra veckan när jag fick ett desperat sötsug som jag inte kunde kontrollera. Det är faktiskt ganska sällan som sötsuget vinner över latheten i bemärkelsen att baka istället för att tina ur frysen. Men den här gången gick det av bara farten och dom blev supergoda. Kan ha berott på sötsuget också, men jag blev faktiskt jättenöjd. Här är receptet:
Choklad- och mandelmassamuffins 12 st
½ dl farinsocker
1 ½ dl strösocker
2 ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
lite salt
50 g smält smör
½ dl mjölk
½ dl grädde
50 g choklad i bitar
mandelmassa att riva över
Ev. hallon
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
1. Smält smöret.
2. Vispa ägg, socker och farinsocker vitt och pösigt.
3. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
4. Rör ner smör, mjölk och mjölblandning i äggsmeten och rör tills det blir en len smet.
5. Häll smeten i muffinsformar i en muffinsplåt.
Sen kan man välja lite hur man gör. Antingen har man i både hallon och choklad i några eller så har man bara choklad och bara hallon i några. Sen river man mandelmassa över de man tycker det ska bara mandelmassa på.
6. Sedan gräddar man dom i ca. 15 minuter
Klart!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 | 4 |
5 | |||||
6 |
7 | 8 |
9 | 10 |
11 | 12 |
|||
13 | 14 |
15 |
16 | 17 |
18 |
19 |
|||
20 | 21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
|||
27 | 28 | 29 |
30 |
31 | |||||
|