Direktlänk till inlägg 21 september 2013

Apple crumble bars!

Av enkakaiugnen - 21 september 2013 17:48

   

Igår var det jag som hade fredagsfikat på jobbet. Torsdagskvällen ägnades därför åt en hel del bakande i olika former men det var bara en av sorterna som fick följa med på jobbet. Lite snålt kanske... men det fanns en anledning. Jag har ju ett litet bloggbakprojekt på gång så jag försöker provbaka lite inför det. Kände mig extremt kreativ och bakladdad och hade fullt av p3-repriser igång samtidigt. Flera projekt samtidigt har en förmåga att sluta i katastrof för mig, men allt blev faktiskt riktigt bra. Särskilt de här äppelrutorna som jag blev lite beroende av. Jag gillar ju verkligen kakor med frukt och bär och dessutom när de är både paj och kaka i ett. Det här receptet kommer från bloggen Baksugen. Kolla in den!


långpanna med måtten 20 x 30cm:
Apple crumble bars - äppelpajrutor Ca. 20 st små.
Botten:
3 1/5 dl vetemjöl
2 msk socker
110g smör, rumstemperatur
en nypa salt

Fyllning:
7 stycken (små) trädgårdsäpplen
3/4 dl socker
½ - 1 tsk kanel
2 msk citronsaft
2 tsk potatismjöl
1 dl äppelmos

Smultäcke:
1 1/5 dl mjöl
3 msk socker
50g smör, mjukt

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 C. Klä en långpanna (20*30 cm) med bakplåtspapper.
Gör först fyllningen:
1. Skala, kärna ur och tärna äpplena. Lägg dem i en kastrull med sockret och kanelen. Låt puttra på medelvärme i cirka 5-7 minuter.
2. Blanda citronsaften med potatismjölet och rör ner det i äpplena. Fortsätt koka tills det tjocknar, i ca 2-3 minuter samtidigt som du rör om. Ställ åt sidan och låt svalna lite.
Gör sedan bottnen:
4. Blanda vetemjöl, socker och salt.
5. Nyp smöret i mjölblandningen tills allt blir en grynig massa.
6. Tryck ut bottnen i långpannan och förgrädda i cirka 10 minuter.
Gör undertiden smultäcket:
7. Blanda mjöl och socker, rör ihop med det mjuka smöret.
8. Ta ut bottnen ur ugnen och bred på äppelmoset. Fördela äppelfyllningen över moset, strö till sist över smuldegen.
7. Grädda i cirka 35 minuter i mitten av ugnen. Låt svalna. Lyft ut ur långpannan och skär i bitar.
Klart! Om man vill kan man servera med vaniljsås eller glass, men det funkade riktigt bra utan också!
 
Vad brukar ni göra av alla äpplen?
   
 
 
Ingen bild

Caroline

22 september 2013 07:33

Apple crumble barsen var jättegoda, tack för härligt höstigt fredagsfika!

enkakaiugnen

22 september 2013 23:44

Tack, vad snäll du är! Tyckte kanske att dom blev lite för smuliga, men dom gick ju åt ändå :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:46

    Ville testa en ny julkaka i år och det blev denna, en klassiker. Den är riktigt god, nästan lite som smågodis som man går och nallar av. Ganska tydlig ingefärssmak och de är väldigt lika cederpepparkakor som vi åt ofta när jag var liten ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:40

  Det här är ett eget recept, kombinerat efter tre olika recept och det jag hade hemma. Vill helst inte använda glutenfri mjölmix när jag bakar, gillar hellre att använda bovetemjöl och havremjöl. Den är snabbakad eftersom den inte jäser, så väldi...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:21

  Ett tjockt täcke av snö som bäddar in träden och skogen runt knuten, ganska underbart faktiskt. Finns ju få saker som ger sån julkänsla som just snön och allt den för med sig. Doften av glögg är inte så tokig den heller, för julkänslans skull. ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 10:03

  Vaniljbullar ca 30 st150 g smör1 dl strösocker1/2 tsk salt1 ägg50 g jäst   5 dl mjölk2 tsk kardemumma13-15 dl vetemjöl   Fyllning: 1-2 dl vaniljkräm, hemgjord eller marsankräm  Ca 50 g mjukt smör   Gör så här: 1. Smält smöret och ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 09:31

     Namnet avslöjar den här kakan, den är precis som kärleksmums, men utan choklad och med blåbärsfyllning och blåbärstopping istället. Receptet kommer från "Nu bakar vi" men jag dubblerade mängden blåbär i glasyren för att få en lite syrligar...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2013 >>>
Matbloggstoppen

Skapa flashcards