Direktlänk till inlägg 6 februari 2014

Kanelbullar!

Av enkakaiugnen - 6 februari 2014 15:45

Har ni någon gång gått omkring på IKEA och tittat på saker och sedan kommit ut på tag själv-lagret i slutet av varuhuset och känt att ni blivit sugna på en kanelbulle? Det finns nämligen inget ställe på planeten där man gräddar bullar så ofta och så strategiskt tror jag. Precis när man är så där lagom shoppingless och trött så känner man lukten av varma bullar och då är det bara att ge upp. Just den där lukten är ju en av fördelarna med att baka dom hemma, det luktar ju bulle i flera dagar efteråt. Det här receptet är Leilas - jag har verkligen fastnat för hennes vetebröd. Det blir så saftigt och smakrikt. Perfekt för vinterfika! Här är receptet.


Kanelbullar ca. 24 st

½-1 msk mald kardemumma

3 dl mjölk

50 g färsk jäst     

1 ½ dl strösocker

½ tsk salt

150 g mjukt smör

1 ekologiskt ägg

11-12 dl vetemjöl special

Fyllning:

100 g rumsvarmt smör

1 dl strösocker

2 msk malen kanel (eller mer efter smak)


Gör så här:

1. Blanda kardemumma i mjölken och värm till fingervarmt (37 grader).

2. Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med lite av mjölken.

3. Häll därefter i resten av mjölken, salt, socker, smör och ägg.

4. Tillsätt mjölet, lite i taget och arbeta ihop till en smidig deg, helst i maskin.

5. Låt jäsa under bakduk i ca. 45 minuter.

Gör fyllningen under tiden genom att mosa ihop smöret med kanel och socker.


6. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i två delar.

7. Knåda lite och kavla sedan ut till en rektangel. Bred hälften av fyllningen över rektangeln.

8. Vik in långsidan och rulla ihop som en rulltårta. Skär i ca. 1-2 cm breda skivor.

Gör likadant med nästa del.

9. Lägg varje bit i en bullform (gärna i en muffinsplåt) och låt jäsa under bakduk i ytterligare ca. 45 min.

Sätt ugnen på 200 grader.

10. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

12. Grädda i ca. 10 min långt ner i ugnen.

Låt svalna lite och ät med saft eller mjölk. The old way är bäst i det här fallet!

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - Lördag 13 april 08:39

  Sällan har våren varit så efterlängtad. Vi har haft snö i ett halvår nu, sedan 20 oktober. Efter en evighetsvinter tar vi nu alla chanser att skotta gångar i den 1 meter djupa snön som fortfarande brer ut sig på gräsmattan. Så nu kan vi röra oss ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:46

    Ville testa en ny julkaka i år och det blev denna, en klassiker. Den är riktigt god, nästan lite som smågodis som man går och nallar av. Ganska tydlig ingefärssmak och de är väldigt lika cederpepparkakor som vi åt ofta när jag var liten ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:40

  Det här är ett eget recept, kombinerat efter tre olika recept och det jag hade hemma. Vill helst inte använda glutenfri mjölmix när jag bakar, gillar hellre att använda bovetemjöl och havremjöl. Den är snabbakad eftersom den inte jäser, så väldi...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:21

  Ett tjockt täcke av snö som bäddar in träden och skogen runt knuten, ganska underbart faktiskt. Finns ju få saker som ger sån julkänsla som just snön och allt den för med sig. Doften av glögg är inte så tokig den heller, för julkänslans skull. ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 10:03

  Vaniljbullar ca 30 st150 g smör1 dl strösocker1/2 tsk salt1 ägg50 g jäst   5 dl mjölk2 tsk kardemumma13-15 dl vetemjöl   Fyllning: 1-2 dl vaniljkräm, hemgjord eller marsankräm  Ca 50 g mjukt smör   Gör så här: 1. Smält smöret och ...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5 6
7
8 9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24 25
26
27
28
<<< Februari 2014 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards