Direktlänk till inlägg 28 februari 2014

Glutenfria solrosfrallor och ett boktips!

Av enkakaiugnen - 28 februari 2014 08:30

   

Försökte mig på något nytt, ett litet projekt så att säga. Jag ville prova att baka glutenfritt. Jag har aldrig gjort det tidigare, men det var så fina bilder i senaste numret av Hembakat så jag fick ett infall. Köpte bovetemjöl och grejer och satte igång. Det gick riktigt bra, jag fick till två typer av bröd som faktiskt smakar väldigt likt vanligt bröd. En sirapslimpa och så de här solrosfrallorna. Båda bröden blev väldigt saftiga och smakrika och de är ju godast nybakade med smör, ost, gurka och kaffe till. Och kanske en bok till också, till exempel den ni ser på bilden. Så otroligt bra och annorlunda bok, vill aldrig att den ska ta slut! Men nu är det bara några ynka sidor kvar, tyvärr.


Det är "Min mormor hälsar och säger förlåt" av Fredrik Backman. En bok där man får följa många olika människor, sagor och tankar. Dessutom har den ett annorlunda, ungdomligt men ändå välskrivet språk. Så jäkla bra! Så har man den också, då är lyckan gjord. Det var den igår alltså. Här är receptet, man måste ju börja i någon ände. Baka först, sen ut på bokrean och handla bok!


Det här är mitt bidrag i Månadens sötsak på Söta saker, där temat är morgon.


Glutenfria solrosfrallor ca. 15 st

25 g jäst

600 g kallt vatten

100 g maizena majsstärkelse

100 g sojamjöl (jag uteslöt det och tog mer bovetemjöl istället)

200 g bovetemjöl

1 tsk salt

40 g psylliumfröskal

50 g solroskärnor


Gör så här:

1. Lös upp jästen i vattnet i en bunke.

2. Blanda i övriga ingredienser och låt sedan degen vila täckt med platsfolie i ca. 1 ½ timme i rumstemperatur.

3. Olja in händerna och dela degen i 15 bitar. Forma till runda bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

4. Platta till bullarna och strö lite bovetemjöl över den. Låt bullarna vila som de är, i ca. 1 timme.

Sätt ugnen på 225 grader.

5. Grädda bröden mitt i ugnen i ca. 20 minuter.

   

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - Lördag 13 april 08:39

  Sällan har våren varit så efterlängtad. Vi har haft snö i ett halvår nu, sedan 20 oktober. Efter en evighetsvinter tar vi nu alla chanser att skotta gångar i den 1 meter djupa snön som fortfarande brer ut sig på gräsmattan. Så nu kan vi röra oss ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:46

    Ville testa en ny julkaka i år och det blev denna, en klassiker. Den är riktigt god, nästan lite som smågodis som man går och nallar av. Ganska tydlig ingefärssmak och de är väldigt lika cederpepparkakor som vi åt ofta när jag var liten ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:40

  Det här är ett eget recept, kombinerat efter tre olika recept och det jag hade hemma. Vill helst inte använda glutenfri mjölmix när jag bakar, gillar hellre att använda bovetemjöl och havremjöl. Den är snabbakad eftersom den inte jäser, så väldi...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:21

  Ett tjockt täcke av snö som bäddar in träden och skogen runt knuten, ganska underbart faktiskt. Finns ju få saker som ger sån julkänsla som just snön och allt den för med sig. Doften av glögg är inte så tokig den heller, för julkänslans skull. ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 10:03

  Vaniljbullar ca 30 st150 g smör1 dl strösocker1/2 tsk salt1 ägg50 g jäst   5 dl mjölk2 tsk kardemumma13-15 dl vetemjöl   Fyllning: 1-2 dl vaniljkräm, hemgjord eller marsankräm  Ca 50 g mjukt smör   Gör så här: 1. Smält smöret och ...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5 6
7
8 9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24 25
26
27
28
<<< Februari 2014 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards