Direktlänk till inlägg 31 maj 2014

Laktosfria och sockerfria äppelpajer!

Av enkakaiugnen - 31 maj 2014 09:00

   

Det luktade kanel i hela huset ikväll och det brukar leda till två saker: pajbak eller bullbak. Men bullbak är ju lite av ett evighetsprojekt och jag skulle iväg på stand up så det fick bli ett hetsigt äppelpajbak istället. Perfekt om man är sötsugen efter maten, vilket man ofta är. Om jag fick så skulle jag avsluta varenda middag med en chokladmunk. Den här pajen funkar däremot bättre en torsdag för man kan äta hur många som helst utan nån negativ hälsoeffekt och dessutom går det fort att göra. Den är bakad med laktosfritt smör (från Valio) och en hel del nötter och frön. Jag har inte bakat så mycket med laktosfria produkter förut men smöret var riktigt gott i pajen. Man kan ju blanda lite som man vill med mjölsorter och nötter till smuldegen och socker blir överflödigt för äpplena är så söta i sig. Här är receptet, ett eget hopkok denna gång.


Laktosfria- och sockerfria äppelpajer 2 portioner

1 äpple - skuret i små bitar

5 vrid på vaniljtwistern (ca. ½ krm vaniljpulver)

½-1 msk kanel

1 msk vatten


1 dl hasselnötter

2 msk kokos

2 msk rågflingor

2 msk fint rågmjöl

1 msk solrosfrön

15 g laktosfitt smör

½ krm kardemumma


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

1. Blanda alla ingredienser till äppelfyllningen i en skål. Fördela äpplena i 2 portionsformar.

2. Förgrädda äpplena i ca. 10 minuter (medan du gör smuldegen).

3. Hacka nötterna fint och blanda med övriga ingredienser i en bunke. Knåda ihop till en smulig deg.

4. Ta ut pajerna och rör runt i äppelfyllningen och mosa äpplena lite.

5. Fördela smuldegen på pajerna, de ska bara bli täckta så ta inte för mycket smuldeg, den kan sparas i frysen till en annan gång.

6. Grädda i ytterligare 15 minuter tills pajerna fått lite färg. Ät som de är eller med laktosfri glass eller vaniljsås!

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - Lördag 13 april 08:39

  Sällan har våren varit så efterlängtad. Vi har haft snö i ett halvår nu, sedan 20 oktober. Efter en evighetsvinter tar vi nu alla chanser att skotta gångar i den 1 meter djupa snön som fortfarande brer ut sig på gräsmattan. Så nu kan vi röra oss ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:46

    Ville testa en ny julkaka i år och det blev denna, en klassiker. Den är riktigt god, nästan lite som smågodis som man går och nallar av. Ganska tydlig ingefärssmak och de är väldigt lika cederpepparkakor som vi åt ofta när jag var liten ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:40

  Det här är ett eget recept, kombinerat efter tre olika recept och det jag hade hemma. Vill helst inte använda glutenfri mjölmix när jag bakar, gillar hellre att använda bovetemjöl och havremjöl. Den är snabbakad eftersom den inte jäser, så väldi...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:21

  Ett tjockt täcke av snö som bäddar in träden och skogen runt knuten, ganska underbart faktiskt. Finns ju få saker som ger sån julkänsla som just snön och allt den för med sig. Doften av glögg är inte så tokig den heller, för julkänslans skull. ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 10:03

  Vaniljbullar ca 30 st150 g smör1 dl strösocker1/2 tsk salt1 ägg50 g jäst   5 dl mjölk2 tsk kardemumma13-15 dl vetemjöl   Fyllning: 1-2 dl vaniljkräm, hemgjord eller marsankräm  Ca 50 g mjukt smör   Gör så här: 1. Smält smöret och ...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3 4
5
6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30 31
<<< Maj 2014 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards