Direktlänk till inlägg 2 juni 2014

Jordgubbstårta med kiwifyllning och jordgubbsgrädde!

Av enkakaiugnen - 2 juni 2014 22:33

     

I helgen var det kalas! Och födelsedagsbarnet hade önskat sig jordgubbstårta med kiwifyllning, en riktigt bra kombo visade det sig. Nu är det ju nationaldag på gång också och eftersom jordgubbar är bland det mest svenska man kan tänka sig, tätt följt av vackra insjöar och gigantiska mygg, så passar den ju finfint just då. Det här är en klassiker med vaniljtårtbottnar men med lite nytänk i fyllningen. Jag tycker att jordgubbstårta lätt blir lite för söt med vaniljkräm och sylt, så då funkar kiwi bra som ett lite syrligare avbrott. Det funkar jättebra att fylla tårtan på morgonen om man ska ha den senare på dagen/kvällen, den hinner bli nog saftig tack vare kiwin. Fyller man den för långt innan den ska ätas så är risken att bottnarna blöts upp för mycket, men det är ju en smaksak. Den är väldigt lättbakad också. Fyllningen består av 4 ingredienser: kiwi, jordgubbar, jordgubbsylt och grädde. Här är receptet.


Jordgubbstårta med kiwifyllning och jordgubbsgrädde.

1 tårtbotten (se nedan)

5 dl vispgrädde

5 st gröna kiwi

1 liter jordgubbar

Ca. 1 dl jordgubbssylt


Tårtbotten:

3 ägg

3 dl socker

3,3 dl vetemjöl

2,5 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

1,1 dl kokande vatten

 

Gör så här:

1. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.

2. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och vänd ner det i äggsmeten.

Rör i, vispa inte.

3. Blanda sist ner det kokande vattnet och rör till en slät smet.

4. Häll upp i en smörad och bröad form med avtagbar kant (ca. 24 cm i diameter)

5. Grädda i 175 grader i 45 minuter.

(Öppna inte luckan under tiden, då sjunker den.)


Fyllning och montering:

1. Låt bottnen svalna helt och skär den sedan i tre lager. Ett bra sätt är att börja uppifrån och skära runt om hela tårtan först, sedan skär man rakt över i de spår man skurit upp runt om. Sedan gör man likadant med nästa lager.

2. Vispa grädden och häll över 2/5 av den i en ny bunke. Blanda ner jordgubbssylt till du tycker det är lagom mycket smak. Jag använde ca. 1 dl sylt, men det beror ju på vad man har för sylt.

3. Skala kiwifrukterna och lägg i en bunke. Mixa med en stavmixer (eller mosa) till det blir ett kiwimos.

4. Lägg första bottnen på ett fat och bred ut kiwifyllningen på den. Lägg på nästa lager.

5. Bred ut jordgubbsgrädden på nästa lager.

6. Lägg på locket (vänd ev. upp och ner för att få en plan yta högst upp). Täck tårtan med grädden som är kvar.

7. Skölj och ansa jordgubbarna. Skär dem i mindre bitar och lägg dem i mitten på tårtan.

Klart!

 

Om du är mer sugen på tårta så finns det fler varianter med olika fyllningen i kategorin tårtor. En nyhet där är en äppeltårta som jag gjorde i våras. Om man tröttnar på jordgubbarna...

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - Lördag 13 april 08:39

  Sällan har våren varit så efterlängtad. Vi har haft snö i ett halvår nu, sedan 20 oktober. Efter en evighetsvinter tar vi nu alla chanser att skotta gångar i den 1 meter djupa snön som fortfarande brer ut sig på gräsmattan. Så nu kan vi röra oss ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:46

    Ville testa en ny julkaka i år och det blev denna, en klassiker. Den är riktigt god, nästan lite som smågodis som man går och nallar av. Ganska tydlig ingefärssmak och de är väldigt lika cederpepparkakor som vi åt ofta när jag var liten ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:40

  Det här är ett eget recept, kombinerat efter tre olika recept och det jag hade hemma. Vill helst inte använda glutenfri mjölmix när jag bakar, gillar hellre att använda bovetemjöl och havremjöl. Den är snabbakad eftersom den inte jäser, så väldi...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:21

  Ett tjockt täcke av snö som bäddar in träden och skogen runt knuten, ganska underbart faktiskt. Finns ju få saker som ger sån julkänsla som just snön och allt den för med sig. Doften av glögg är inte så tokig den heller, för julkänslans skull. ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 10:03

  Vaniljbullar ca 30 st150 g smör1 dl strösocker1/2 tsk salt1 ägg50 g jäst   5 dl mjölk2 tsk kardemumma13-15 dl vetemjöl   Fyllning: 1-2 dl vaniljkräm, hemgjord eller marsankräm  Ca 50 g mjukt smör   Gör så här: 1. Smält smöret och ...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2 3 4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16 17 18 19
20
21
22
23
24
25 26
27
28 29
30
<<< Juni 2014 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards