Direktlänk till inlägg 2 juni 2014

Jordgubbstårta med kiwifyllning och jordgubbsgrädde!

Av enkakaiugnen - 2 juni 2014 22:33

     

I helgen var det kalas! Och födelsedagsbarnet hade önskat sig jordgubbstårta med kiwifyllning, en riktigt bra kombo visade det sig. Nu är det ju nationaldag på gång också och eftersom jordgubbar är bland det mest svenska man kan tänka sig, tätt följt av vackra insjöar och gigantiska mygg, så passar den ju finfint just då. Det här är en klassiker med vaniljtårtbottnar men med lite nytänk i fyllningen. Jag tycker att jordgubbstårta lätt blir lite för söt med vaniljkräm och sylt, så då funkar kiwi bra som ett lite syrligare avbrott. Det funkar jättebra att fylla tårtan på morgonen om man ska ha den senare på dagen/kvällen, den hinner bli nog saftig tack vare kiwin. Fyller man den för långt innan den ska ätas så är risken att bottnarna blöts upp för mycket, men det är ju en smaksak. Den är väldigt lättbakad också. Fyllningen består av 4 ingredienser: kiwi, jordgubbar, jordgubbsylt och grädde. Här är receptet.


Jordgubbstårta med kiwifyllning och jordgubbsgrädde.

1 tårtbotten (se nedan)

5 dl vispgrädde

5 st gröna kiwi

1 liter jordgubbar

Ca. 1 dl jordgubbssylt


Tårtbotten:

3 ägg

3 dl socker

3,3 dl vetemjöl

2,5 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

1,1 dl kokande vatten

 

Gör så här:

1. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.

2. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och vänd ner det i äggsmeten.

Rör i, vispa inte.

3. Blanda sist ner det kokande vattnet och rör till en slät smet.

4. Häll upp i en smörad och bröad form med avtagbar kant (ca. 24 cm i diameter)

5. Grädda i 175 grader i 45 minuter.

(Öppna inte luckan under tiden, då sjunker den.)


Fyllning och montering:

1. Låt bottnen svalna helt och skär den sedan i tre lager. Ett bra sätt är att börja uppifrån och skära runt om hela tårtan först, sedan skär man rakt över i de spår man skurit upp runt om. Sedan gör man likadant med nästa lager.

2. Vispa grädden och häll över 2/5 av den i en ny bunke. Blanda ner jordgubbssylt till du tycker det är lagom mycket smak. Jag använde ca. 1 dl sylt, men det beror ju på vad man har för sylt.

3. Skala kiwifrukterna och lägg i en bunke. Mixa med en stavmixer (eller mosa) till det blir ett kiwimos.

4. Lägg första bottnen på ett fat och bred ut kiwifyllningen på den. Lägg på nästa lager.

5. Bred ut jordgubbsgrädden på nästa lager.

6. Lägg på locket (vänd ev. upp och ner för att få en plan yta högst upp). Täck tårtan med grädden som är kvar.

7. Skölj och ansa jordgubbarna. Skär dem i mindre bitar och lägg dem i mitten på tårtan.

Klart!

 

Om du är mer sugen på tårta så finns det fler varianter med olika fyllningen i kategorin tårtor. En nyhet där är en äppeltårta som jag gjorde i våras. Om man tröttnar på jordgubbarna...

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - Söndag 15 juli 17:03

           I går testade vi denna kräm som efterrätt tillsammans med en somrig fruktsallad med jordgubbar, kiwi och mango. Tanken var att varva det i glas och ha lite smuldeg över. Men då kom jag på att världens bästa mormor har en hel del rullrån...

Av enkakaiugnen - Onsdag 4 juli 22:00

Det har året har varit lite för baklöst Det hinns helt enkelt inte med att sno ihop en bulldeg också mitt när ekorrhjulet snurrar som allra fortast. Jag har ändå några måsten, vissa bröd och annan mat är helt enkelt för bra för att låta bli. Jag tänk...

Av enkakaiugnen - Fredag 29 juni 21:40

               Sommarlov. Ett av de bästa orden. Det rymmer så mycket, så många minnen och så mycket hopp på något vis. Det rymmer frihet, nattbad, rabarberbullar, en lycklig tvååring som åker rutschkana rakt ner i poolen, bubbel på altanen, sol...

Av enkakaiugnen - Torsdag 28 juni 22:15

      Det finns två riktigt roliga sätt att baka på. Det ena är när man har hela dan på sig och kan lyssna på en massa bra p3-program och annat och hålla på med flera projekt samtidigt. Något brukar då oftast sluta i katastrof men det är roligt på ...

Av enkakaiugnen - Måndag 28 maj 21:40

                Nu börjar äntligen tomten att växa till sig lite här och några tappra träd och buskar har börjat ge oss lite godsaker. Underbart med alla sommarsmaker nu! Hade lite ont om tid ena kvällen men ville ändå baka något med de här först...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ En kaka i ugnen med Blogkeen
Följ En kaka i ugnen med Bloglovin'

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2 3 4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16 17 18 19
20
21
22
23
24
25 26
27
28 29
30
<<< Juni 2014 >>>
Matbloggstoppen

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se