Direktlänk till inlägg 24 augusti 2014
Det här är väl det närmaste jag kommit ett evighetsbröd, tog en hel helg att baka det!! Och det var inte ens surdeg. Smaken blev helt okej men arbetsinsatsen dövade liksom lyckan över att brödet äntligen blev klart, så det blir nog inga fler omgångar. Det är hur som helst smidigt att göra degen på kvällen och sedan baka ut det på morgonen, men då ska det helst inte ta 1 ½ timme till med jäsning, vila och gräddning. Inte i min värld i alla fall. I det fallet är jag nog en lat-bagare. Här är hur som helst recepetet, för de som har mer tålamod än mig. För gott blev det!
Nattjäst limpa 1 st
30g Jäst
300g Kallt vatten
10g Salt
50g Pumpafrön
25g Russin
25g Torkade tranbär
60g Havregryn
50g Grovt rågmjöl
250g Vetemjöl
Rör ut jästen i vattnet. Rör i övriga ingredienser och arbeta ihop en smidig deg. Plasta om och låt stå i rumstemperatur över natten.
Skrapa ut degen ur bunken på ett mjölat bakbord. Rundriv degen till en boll och låt vila i ca 20 minuter. Forma bollen till en limpa och lägg den i en mjölad brödkorg och låt jäsa övertäck i 1 timme.
Värm ugnen till 275C och ställ in en plåt.
Stjälp ut limpan på den varma plåten och snitta brödet. Ställ in plåten i den varma ugnen och dra ner temperaturen till 250C och grädda i 10 minuter. Sänk värmen till 200C och grädda tills brödet får en innetemperatur på 98C, ca 20 minuter.
Låt svalna på galler utan bakduk!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 |
|||||||
4 |
5 | 6 | 7 |
8 | 9 |
10 | |||
11 | 12 |
13 | 14 | 15 |
16 |
17 | |||
18 |
19 | 20 |
21 | 22 |
23 | 24 | |||
25 | 26 |
27 | 28 | 29 |
30 | 31 |
|||
|