Direktlänk till inlägg 28 augusti 2014

Och så hände det! Surdeg för nybörjare - uppstarten.

Av enkakaiugnen - 28 augusti 2014 07:00

      

Herregud vilket ståhej det var för dessa två ynka limpor. Det är dock bland det godaste bröd jag bakat, så visst märks det att det fick extra tid och kärlek (eller mest hat på slutet för att vara ärlig, men resan dit var lång). Efter att ha skapat mina två surdegar och matat dem i flera omgångar under fyra dagar så skulle jag baka ut dem. Det visade sig dock vara ett ännu större projekt, men jag bet ihop och tog mig igenom en extremt kladdig knådning, "vila" och två jäsningar på 1½ timme var. Lite gräddning på det så var det klart. Det tog alltså ca. 4 timmar att baka ut det hela.

Frågan är om det är värt det? Kände mig tveksam när jag var där mitt i smeten, men morgonen efter när de låg där till frukosten så ändrade jag mig nästan. Sparade surdegarna i kylen, det ska man tydligen? Tänker att det nog kan bli en omgång till. Eftersom några av er förhoppningsvis inte är lika mycket nybörjare som jag på surdeg så tänkte jag avsluta med några frågor som någon vän person gärna får svara på - eller sia lite om.

* Hur länge håller surdegen i kylen?

* Ska vetesurdegen skikta sig?

* Om inte vetesurdegen ska skikta sig - varför gjorde den det?

* Finns det surdegshotell?

* Vem lämnar in sin surdeg på ett surdegshotell?

* Varför lämnar in surdegen på hotell?

* Vilket är det absolut godaste bröd du vet med surdeg i?

Som vanligt när jag gör något ovant så vänder jag mig till Leilas recept, hon är ju en klippa. Så även denna gång. Recepten kommer från hennes bok One more slice - en riktigt bra bakbok!


Surdeg på rågmjöl - uppstarten

Dag 1

2 dl ljummet vatten
2 1/2 dl rågmjöl
1 msk flytande honung

Dag 3
1 dl ljummet vatten
1 dl rågmjöl
 
Dag 4
1 dl ljummet vatten
1 dl rågmjöl
 
Gör så här:

Vispa vatten, mjöl och honung för dag 1 till en slät massa i en glasburk. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i 2 dygn.

Dag 3:
Tillsätt vatten och mjöl under dag 3, vispa massan slät igen. Täck med plastfolie och låt burken stå i rumstemperatur i  1 dygn.

Dag 4:
Tillsätt vatten och mjöl under dag 4, vispa massan slät. Täck med plastfolie och låt burken stå i rumstemperatur i 1 dygn.

Sen är det bara att baka det man känner för. Jag gjorde "Rågsur med äpple och solrosfrön".

   

Det fina med att det tog så extremt lång tid var att jag hann baka två andra gosaker också - sockerfria chokladbollar och de godaste rågkakorna som jag fått till nångång. Win-win-bak denna gång!

 
 
Ingen bild

Ingela

6 september 2014 14:04

Hejsan! Dina surdegsbröd ser goda ut! Jag ska testa att baka dem. Jag bakar på surdeg flera gånger i veckan, så jag brukar förvara surdegsgrunden på köksbänken och "mata" den varje dag. Oftast bakar jag detta recept av Martin paindemartin.blogspot.se/2009/04/segt-haligt-och-valdigt-gott.html

enkakaiugnen

8 september 2014 21:39

Hej!
Tack för tipset, jag ska prova att göra så! Glömde bort dem i kylen... Ska kolla in det receptet också, det är ju så väldigt gott!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - Lördag 13 april 08:39

  Sällan har våren varit så efterlängtad. Vi har haft snö i ett halvår nu, sedan 20 oktober. Efter en evighetsvinter tar vi nu alla chanser att skotta gångar i den 1 meter djupa snön som fortfarande brer ut sig på gräsmattan. Så nu kan vi röra oss ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:46

    Ville testa en ny julkaka i år och det blev denna, en klassiker. Den är riktigt god, nästan lite som smågodis som man går och nallar av. Ganska tydlig ingefärssmak och de är väldigt lika cederpepparkakor som vi åt ofta när jag var liten ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:40

  Det här är ett eget recept, kombinerat efter tre olika recept och det jag hade hemma. Vill helst inte använda glutenfri mjölmix när jag bakar, gillar hellre att använda bovetemjöl och havremjöl. Den är snabbakad eftersom den inte jäser, så väldi...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:21

  Ett tjockt täcke av snö som bäddar in träden och skogen runt knuten, ganska underbart faktiskt. Finns ju få saker som ger sån julkänsla som just snön och allt den för med sig. Doften av glögg är inte så tokig den heller, för julkänslans skull. ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 10:03

  Vaniljbullar ca 30 st150 g smör1 dl strösocker1/2 tsk salt1 ägg50 g jäst   5 dl mjölk2 tsk kardemumma13-15 dl vetemjöl   Fyllning: 1-2 dl vaniljkräm, hemgjord eller marsankräm  Ca 50 g mjukt smör   Gör så här: 1. Smält smöret och ...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
        1 2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27 28
29
30
31
<<< Augusti 2014 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards