Direktlänk till inlägg 28 augusti 2014

Och så hände det! Surdeg för nybörjare - uppstarten.

Av enkakaiugnen - 28 augusti 2014 07:00

      

Herregud vilket ståhej det var för dessa två ynka limpor. Det är dock bland det godaste bröd jag bakat, så visst märks det att det fick extra tid och kärlek (eller mest hat på slutet för att vara ärlig, men resan dit var lång). Efter att ha skapat mina två surdegar och matat dem i flera omgångar under fyra dagar så skulle jag baka ut dem. Det visade sig dock vara ett ännu större projekt, men jag bet ihop och tog mig igenom en extremt kladdig knådning, "vila" och två jäsningar på 1½ timme var. Lite gräddning på det så var det klart. Det tog alltså ca. 4 timmar att baka ut det hela.

Frågan är om det är värt det? Kände mig tveksam när jag var där mitt i smeten, men morgonen efter när de låg där till frukosten så ändrade jag mig nästan. Sparade surdegarna i kylen, det ska man tydligen? Tänker att det nog kan bli en omgång till. Eftersom några av er förhoppningsvis inte är lika mycket nybörjare som jag på surdeg så tänkte jag avsluta med några frågor som någon vän person gärna får svara på - eller sia lite om.

* Hur länge håller surdegen i kylen?

* Ska vetesurdegen skikta sig?

* Om inte vetesurdegen ska skikta sig - varför gjorde den det?

* Finns det surdegshotell?

* Vem lämnar in sin surdeg på ett surdegshotell?

* Varför lämnar in surdegen på hotell?

* Vilket är det absolut godaste bröd du vet med surdeg i?

Som vanligt när jag gör något ovant så vänder jag mig till Leilas recept, hon är ju en klippa. Så även denna gång. Recepten kommer från hennes bok One more slice - en riktigt bra bakbok!


Surdeg på rågmjöl - uppstarten

Dag 1

2 dl ljummet vatten
2 1/2 dl rågmjöl
1 msk flytande honung

Dag 3
1 dl ljummet vatten
1 dl rågmjöl
 
Dag 4
1 dl ljummet vatten
1 dl rågmjöl
 
Gör så här:

Vispa vatten, mjöl och honung för dag 1 till en slät massa i en glasburk. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i 2 dygn.

Dag 3:
Tillsätt vatten och mjöl under dag 3, vispa massan slät igen. Täck med plastfolie och låt burken stå i rumstemperatur i  1 dygn.

Dag 4:
Tillsätt vatten och mjöl under dag 4, vispa massan slät. Täck med plastfolie och låt burken stå i rumstemperatur i 1 dygn.

Sen är det bara att baka det man känner för. Jag gjorde "Rågsur med äpple och solrosfrön".

   

Det fina med att det tog så extremt lång tid var att jag hann baka två andra gosaker också - sockerfria chokladbollar och de godaste rågkakorna som jag fått till nångång. Win-win-bak denna gång!

 
ANNONS
 
Ingen bild

Ingela

6 september 2014 14:04

Hejsan! Dina surdegsbröd ser goda ut! Jag ska testa att baka dem. Jag bakar på surdeg flera gånger i veckan, så jag brukar förvara surdegsgrunden på köksbänken och "mata" den varje dag. Oftast bakar jag detta recept av Martin paindemartin.blogspot.se/2009/04/segt-haligt-och-valdigt-gott.html

enkakaiugnen

8 september 2014 21:39

Hej!
Tack för tipset, jag ska prova att göra så! Glömde bort dem i kylen... Ska kolla in det receptet också, det är ju så väldigt gott!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - Tisdag 16 juli 16:56

        Det här var ett perfekt recept för mig. Det går snabbt att göra, kräver få ingredienser och är så lite omständigt som det går. Blev dock lite besviken på resultatet, tyckte smaken blev lite för söt. Nästa gång ska jag prova med hälften av ...

Av enkakaiugnen - Tisdag 16 juli 16:40

Åh denna kärlek till mackor. Kan verkligen förstå Lasse Kronér som skrev boken 80 väldigt goda mackor och David Sundin med kamrat som gjorde en podd om samma bok. Då fokuserade dom visserligen på påläggen tror jag, här är det mer fokus på själva b...

Av enkakaiugnen - Söndag 7 juli 21:14

Först av allt, ursäkta dålig bildkvalitet. Hann inte riktigt med fotandet innan familj och släkt skulle äta upp den. Här är en klassisk rabarberpaj, bara det att rabarberna tog slut så jag fick röra ner lite jordgubbar också. Men det gjorde det ...

Av enkakaiugnen - Söndag 7 juli 20:57

        Våren har inneburit en viss radioskugga, men nu så! Den här sommaren visar sig vara en baksommar. När regnet strilar ner och man mer än någonsin längtar efter en charterresa till vilket varmt land om helst, så får man nöja sig med värmen...

Av enkakaiugnen - Lördag 5 jan 15:18

        I år firade vi in det nya året i Stöde. Det blev en riktigt bra nyårsafton med en massa god mat, trevligt folk och spel. Det är inte lika vildsint nu som förr och det är kanske lika bra. Vi gjorde efterättstårtan och jag testade ett helt n...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ En kaka i ugnen med Blogkeen
Följ En kaka i ugnen med Bloglovin'

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
        1 2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27 28
29
30
31
<<< Augusti 2014 >>>
Matbloggstoppen

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se