Direktlänk till inlägg 15 september 2014
Mitt favoritbakverk! Munkar är ju helt gudomligt gott och det här receptet var enkelt att lyckas med (säger jag efter att ha testat ett helt värdelöst recept alldeles innan detta). Låt munkarna jäsa länge och se till att ha rätt temeratur på oljan. Var försiktig med oljan också, den får inte bli för varm. Här är receptet, från Roy Fares.
Chokladmunkar Ca 20 st små.
15 g jäst
1 msk ljummet vatten (fingervarmt, 37 grader).
80 g smör
4 dl mjölk
1,5 dl strösocker
1 tsk salt
2 ägg
12 dl vetemjöl
1 l matolja (till fritering)
Chokladglasyr
40 g smör
½ dl sirap
½ dl kakao
110 g hackad choklad
1 msk socker
strössel
Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke och häll över ljummet vatten, lös upp jästen med en sked.
2. Smält smöret i en kastrull, häll över mjölken och värm till fingervarmt.
3. Häll smöret och mjölken över jästen och tillsätt strösocker, salt, ägg och mjölet.
4. Blanda till en slät deg och låt sedan degen vila i cirka 10 min.
5. Lägg upp degen på ett mjölat bord, kavla till en ca. 1 cm tjock deg. Tryck ut rundlar med en utstickare, eller ett glas och tryck sedan ut ett mindre hål i mitten av munken, så den blir ringformad.
6. Låt dem jäsa till dubbel storlek cirka 1 1/2 timme under bakduk. Gör glasyren under tiden.
7. Hetta upp oljan till 180 grader i en kastrull och fritera de jästa ringarna cirka 1 minut på vardera sida tills de får en gyllenbrun färg (för mig gick det snabbare än så).
8. Lägg munkarna på hushållspapper så de rinner av och doppa dem sedan i chokladen och dekorera som du vill, t.ex med strössel eller hackade nötter.
Glasyren:
Lägg alla ingredienser i en kastrull och låt det smälta ihop på medelvärme. Rör till en slät smet och smaka av.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 |
4 |
5 | 6 |
7 | |||
8 |
9 |
10 | 11 | 12 |
13 | 14 |
|||
15 | 16 |
17 | 18 |
19 | 20 | 21 |
|||
22 | 23 |
24 | 25 |
26 | 27 |
28 |
|||
29 |
30 | ||||||||
|