Direktlänk till inlägg 16 juli 2019

Enkla, saftiga frukostbröd med havre!

Av enkakaiugnen - 16 juli 2019 16:40

Åh denna kärlek till mackor. Kan verkligen förstå Lasse Kronér som skrev boken 80 väldigt goda mackor och David Sundin med kamrat som gjorde en podd om samma bok. Då fokuserade dom visserligen på påläggen tror jag, här är det mer fokus på själva brödet. Äter helst nybakt bröd med bara smör eller möjligtvis med ost också. Sen ska det vara apelsinjuice till såklart. Och kaffe. Men det säger sig självt.

Åter till brödet. Ett enkelt recept som blev väldigt saftigt och gott, även om jag gärna haft brödkryddor i. Det får bli nästa gång! Här är receptet.


      

Frukostbröd med havregryn i långpanna

5 dl fiberrika havregryn

6 dl mjölk

50 gram smör, smält

50 g jäst

2 msk brun farin

2 tsk salt

2 dl rågsikt

5 dl vetemjöl


Gör så här:

1. Smält smöret och häll på mjölken, värm vätskan till 40 grader. Häll ner havregrynen i kastrullen och rör om. Låt stå och svälla i 15 minuter.

2. Smula ner jästen och rör ordentligen så det löser sig bra.

3. Rör ner brun farin och salt.

4. Häll över i en bakmaskin och tillsätt vetemjölet.

5. Arbeta den ganska lösa degeni 3-5 min eller för hand cirka 10 minuter.

6. Strö över lite mjöl och låt jäsa övertäckt i 30 minuter. Arbeta ihop degen i bunken.

7. Tryck/kavla ut degen i en bakplåtspappersklädd långpanna, (cirka 30 x 40cm). Skåra degen med mjölad kniv till jämnstora bitar och nagga med en gaffel. Slå på ugnen på 225 grader.

8. Låt jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.

9. Strö över lite havregryn och grädda i mitten av ugnen på 225 grader i cirka 15 minuter. Låt svalna på galler under bakduk. Bryt brödet när det svalnat.

  

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:46

    Ville testa en ny julkaka i år och det blev denna, en klassiker. Den är riktigt god, nästan lite som smågodis som man går och nallar av. Ganska tydlig ingefärssmak och de är väldigt lika cederpepparkakor som vi åt ofta när jag var liten ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:40

  Det här är ett eget recept, kombinerat efter tre olika recept och det jag hade hemma. Vill helst inte använda glutenfri mjölmix när jag bakar, gillar hellre att använda bovetemjöl och havremjöl. Den är snabbakad eftersom den inte jäser, så väldi...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:21

  Ett tjockt täcke av snö som bäddar in träden och skogen runt knuten, ganska underbart faktiskt. Finns ju få saker som ger sån julkänsla som just snön och allt den för med sig. Doften av glögg är inte så tokig den heller, för julkänslans skull. ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 10:03

  Vaniljbullar ca 30 st150 g smör1 dl strösocker1/2 tsk salt1 ägg50 g jäst   5 dl mjölk2 tsk kardemumma13-15 dl vetemjöl   Fyllning: 1-2 dl vaniljkräm, hemgjord eller marsankräm  Ca 50 g mjukt smör   Gör så här: 1. Smält smöret och ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 09:31

     Namnet avslöjar den här kakan, den är precis som kärleksmums, men utan choklad och med blåbärsfyllning och blåbärstopping istället. Receptet kommer från "Nu bakar vi" men jag dubblerade mängden blåbär i glasyren för att få en lite syrligar...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2019 >>>
Matbloggstoppen

Skapa flashcards