Senaste inläggen
Här är det senaste tårttillskottet! Målet var att göra en god tårta som skulle se vårig ut. Det var första gången jag testade att göra dekorationer av sugarpaste. Det var väldans pillrigt, men det berodde antagligen på att vi inte hade någon stans. Men blommorna blev fina ändå tycker jag och blev ju istället riktigt hantverk
Jag brukar köpa färdiga tårtlock i marsipan för det är så smidigt. Det tråkiga med det här locket var färgen. Jag ville ha det grönare! Men nog om det och över till själva innehållet.
Tårtbottnen är samma som jag alltid gör, se inlägget "tårtbotten" under kat. "Tårtor".
Denna gång fyllde jag tårtan med blåbärsmousse och hallonkräm. Jag täckte tårtan med grädde och la sedan över marsipanlocket.
Blåbärsmousse till 1 tårta
1 gelatinblad
2 dl vispgrädde
0,8 dl socker
1 tsk vaniljsocker
100 g philadelphiaost
Gör så här:
1. Mixa tinade blåbär.
2. Blötlägg gelatinbladet i 5 minuter.
4. Hetta upp hälften av blåbärsmoset i en kastrull och lägg i gelatinbladet och låt det smälta (inte vattnet som de legat i även om det står så på förpackningen).
5. Blanda resten av blåbären med socker, vaniljsocker och färskost. Rör ihop till en slät kräm.
6. Rör ner den andra blåbärsblandningen och vänd sist ner grädden försiktigt. Rör om så att gräddklumparna försvinner och ställ i kylen en stund.
Färdigt att lägga på tårtan! Lägg ett tjockt lager, men inte för mycket. Min tårta var 24 cm i diameter och jag fick lite mousse över.
1 dl fast och söt hallonsylt
2 dl frysta hallon
½ dl vatten
socker efter behag, smaka!
Ca. 1 tsk potatismjöl utrörd i vatten
Här får man prova sig fram tills det blir lagom sött beroende på vilken sylt man använder.
Gör så här:
1. Häll vatten och hallon i en kastrull och värm så att hallonen så småningom smälter och lite av vattnet kokar bort.
2. Rör ner sylten. Smaka av och sockra efter behov.
3. Om krämen är för lös kan man tillsätta potatismjöl lite i taget tills
konsistensen är lagom. Red med 1 tsk potatismjöl åt gången.
4. Häll upp krämen i en tallrik och låt den kallna innan du fyller tårtan.
Slutresultat? Jättegod! Sa kalasbesökarna i alla fall. Och det tyckte jag med
Sitter och myser över alla fina presenter jag fick igår! Det var födelsedag och kalas här och jag fick så otroligt mycket fint och roligt! Tack snälla snälla ni som var här igår!
Tänkte visa lite presenter som jag fick. Men eftersom det trots allt är en bakblogg kommer jag bara visa det som har bak- och matanknytning. Annars känner jag att det kan bli lite tjatigt. Det kändes hur som helst som det fanns ett tydligt baktema i presenthögen
Här är presenter som kommer från essencefabriken i Stockholm och som jag fick av Erik och Anna-Sofie! Jättemycket roligt! Det är bland annat äkta vaniljsocker och olika essencer att baka med som t.ex apricos, päron, björnbär och tuttifrutti. Och apelsinblomvatten! Mycket spännande och inspirerande. Någon som har koll på hur man använder essencer får gärna ge tips. Annars kommer det bli ännu ett experiment!
Hur fin som helst eller hur? Det är ju såklart min kusin Sandra som målat den (minatavlor.bloggplatsen.se). Jag blev så glad för den och den ska upp någonstans i köket inom kort!
Av samma familj fick jag färdigbakade kubbar i en jättefin kakburk och ett bakkitt till framtida eget kubb-bak. Kul att lära sig baka nya kakor!
Jag fick en väldigt härlig kakbok också av familjen Jonsson vilket var jättekul! Och massor av kakor att baka fanns det i den!
På den här bilden ser man också små fina muffinsfat som jag också fick av bror och Anna-Sofie.
Av Björns mor och far fick jag ett våffeljärn! Det var kanon för det hade vi inte. Och vad följde med om inte hemgjord sylt på Norrlandsbär? Det blir inte bättre!
Tack än en gång allihop!
Sitter och provsmakar och njuter av goda marmeladgodisar som jag fick av tårtbrodern med sambo. FIck med hjortronsmak och med blåbärssmak:
Väldigt goda var de! Och fina!
Snart fyller mamma år och därför har jag fått äran att kalasbaka lite åt henne. Hon gillar det mesta i kakväg så därför ville jag testa ett nytt, spännande recept som jag hittat på bloggen Söta saker (sotasaker.com). Kakorna blev väldigt goda och lite mjuka i mitten. Det gillar jag. Jag dubblade satsen så jag skulle få fler kakor
Tranbärskakor Ca. 30 st
100 g vit choklad
2 dl torkade tranbär
6 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Gör så här:
1. Rör smör och socker krämigt.
2. Tillsätt ägget och blanda ordentligt.
3. Hacka chokladen och rör ner den och tranbären.
4. Blanda ner mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
5. Rulla degen till bollar. För att få bra storlek på bollarna kan man dela degen i 4 delar och sedan göra 7-8 bollar av varje del. Då vet man att de är ungefär lika stora.
6. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem något.
7. Grädda i 175 grader i ca. 12 minuter.
Kaffe gifter sig perfekt med dessa ganska söta kakor!
Imorn är det födelsedag! Så idag har jag kalasbakat lite och fick för mig att göra en kaka till. Så då blev det en snabbkaka som jag inte testat innan men som var supergod. Jag var tvungen att äta upp hela kanten som jag skurit loss. Kunde inte sluta...
Snabb hallonkaka 16 bitar (finns också snabbinstruktion längst ner)
2 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
½ tsk vaniljsocker
Mandelspån att strö över
Mandelmassa att riva över
Ca. 2-3 dl frysta hallon
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret i en 1-literskastrull (de andra ingredienserna ska i där sedan).
Låt svalna (går fortast i vattenbad)
3. Rör i äggen.
4. Rör i de torra ingredienserna snabbt och rör till en massa.
5. Klä en långpanna (ca. 20 x 20 cm) med bakplåtspapper.
6. Bred ut smeten i formen så det blir hyffsat jämt och inte för tunt på botten.
7. Finriv mandelmassa över kakan och tryck ner i smeten. Strö över hallon och tryck ner dem litegrann. Strö över mandelspån.
8. Grädda i ugnen i 30 min.
9. Skär i rutor när den svalnat lite.
10. Ät!
Smält smöret i en stor kastrull och låt svalna. Rör i ägg, rör sedan i de torra ingredienserna. Bred ut smeten i en bakplåtsklädd form (20x20cm) och riv över mandelmassa och strö över hallon. Tryck ner i smeten. Strö över mandelspån.
Grädda i 175 grader i 30 minuter. Skär den avsvalnade kakan i rutor. Ät!
Yes, i tisdags blev det invigning av sugarpasten som jag köpte på Panduro för några veckor sedan. Eftersom jag fick bonde-händer och inte små fina nätta händer så är jag heller inte så duktig på pillrigt jobb. Men det är däremot världens bästa tjej Sandra :) Hon är min kusin och älskar att pyssla och måla så därför fick hon hjälpa mej att konstruera blommor. Vi hade ingen stans, vilket alla verkar ha, så vi fick göra våra blommor för hand. Tack gud att jag hade experthjälp
Sandra skär ut blomblad. Ja, ni ser ju själva. Något pillrigt.
Men då blev det också så här fint:
När Sandra hade gjort den här kom jag på att det är ju enklare att rulla minikulor i handen och sedan trycka ut den till rundlar med tummen. Då får man ju blomblad och slipper skära. Så då testade jag så och gjorde blommor i den här stilen:
Och efter 1 timme och 45 minuter hade vi lyckats med detta:
Nej, vad suddigt det blev. Suck. Aja, den närmast är ju samma som ovan och de andra syns ju lite grann i alla fall
Lärdomar:
* Använd mycket färg.
* Ta bara lite sugarpaste i taget, den torkar snabbt.
* Använd florsocker så den inte fastnar på kaveln
* Se till att ha sällskap så blir det lite roligare när det går dåligt (och bra)
* KÖP EN STANS! Så tar det inte 2 timmar
Muffins är så roligt att baka för det är så enkelt att experimentera och hitta på egna kombinationer och smaker. Orginalreceptet kommer från "A piece of cake" och den här gången fyllde jag dom med aprikosmarmelad och hade i grädde i smeten istället för mjölk. För fett ÄR GOTT!
Aprikosmuffins ca. 18 st normalstora (inte cupcakesize)
100 gr smör
1/4 dl mjölk + 3/4 del grädde
3 ekologiska ägg
2 ½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
lite salt
1 dl aprikosmarmelad
Pärlsocker
Gör så här:
1. Smält smöret.
2. Sikta samman mjöl, bakpulver och salt.
3. Vispa socker, ägg och vaniljsocker vitt och pösigt.
4. Häll mjölk och grädde i smöret och häll blandningen i äggsmeten. Rör ihop.
5. Rör försiktigt ner mjölblandningen i äggsmeten, vispa inte. Då blir det gummikaka.
6. När smeten är någorlunda slät så häll den i en muffinsplåt klädd med formar.
7. Lägg ca. 1 tsk aprikosmarmelad mitt på varje muffins.
8. Vänd/tryck ner marmeladen i varje muffins så marmeladen täcks med smet.
9. Strö över pärlsocker.
10. Grädda i 175 grader i 15 minuter.
På fredag fyller jag år! Och då blir det kalas såklart och tårta. Hade en idé på en tårta men jag kände att det blev lite mycket. Tanken var chokladbotten med blåbärsmousse och hallonsylt. Men efter övervägande och guidande samtal med bror och tårtkompanjon bestämde jag mej för att köra på en vanlig vaniljtårtbotten men behålla fyllningarna. Så det inte blir...tårta på tårta... Sedan blir det sugarpasteblommor ovanpå! Ge mig sugarpaste-tips snälla! Ska fixa med det i veckan, "det kan bli va som helst" som Emmeli sa... Å vad jag saknar att träffa mina brudar!! Varför måste dom flyga land å rike runt och ha jobb och karlar?
Tårtan ovan gjorde jag och bror till hans 31årsdag förra året.
På ena lagret blev det blåbärssylt som vi rörde i egna blåbär i. På det andra lagret blev det lemoncurdfyllning med vaniljkesella. Vi täckte den med grädde och ett färdigt marsipanlock i grönt. Sedan hyvlade vi över massor av vit choklad som ni kan se. Jag brukar inte skära bort överbliven marsipan på mina tårtor utan istället vika in det som blir över så att tårtan blir lite veckad. Jag tycker det blir lite mer personligt så
Lemoncurdfyllning räcker till minst 1 tårta, beroende på storlek.
2 burkar vaniljkesella
2 dl lemoncurd
Rör ihop tills det blir en jämn smet utan klumpar.
Fyllningen är samma som jag brukar göra snabbgjord cheesecake av (finns i ett annat inlägg) så får man över så funkar den perfekt med digestivekex och sockrade bär.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
|||
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 | 14 |
|||
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
|||
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
|||
29 |
30 |
||||||||
|